Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzLa sfârșitul lunii iunie să publicăm regulile de licitație pentru CfD, care marchează începerea procesului de licitație, iar la sfârșitul lui septembrie preconizăm să semnăm contractele și ne aşteptăm ca preţul să scadă foarte mult față de cel inițial, a declarat Dragoș ROIBU, Director de Cabinet al Ministrului Energiei Sebastian Burduja, la Forumul Energiei.
Domnia sa a explicat: “Suntem în grafic cu schema contractele pe diferență (CfD). Ne dorim ca la sfârșitul lunii iunie să publicăm regulile de licitație pentru CfD, care marchează începerea procesului de licitație, știu că este extrem de discutat subiectul, veţi vedea în următoarele zile ordinul de ministru publicat. La sfârșitul lui septembrie ne așteptăm să semnăm contractele și vreau să impulsionez pe toată lumea să participe la contractele pentru diferență. Cred că este extrem de important să avem cât mai mulți participanți la aceste licitații. Ne aşteptăm ca preţul să scadă foarte mult față de cel inițial”.
Preţurile maximale pentru prima licitaţie a contractelor pentru diferență sunt de 91 euro megawat/oră pentru solar şi 93 euro megawat/oră pentru eolian.
Referitor la investiţii, Dragoş Roibu a spus: “Avem două scheme deschise pe Fondul de Modernizare. Prima este practic un remake a ce am avut pe PNRR pentru producție, suport pe Capex, pentru partea de regenerabile, de aproximativ 400 de milioane de euro, și mai avem încă un apel deschis pentru autoconsum. Este primul de acest gen lansat în România. Autoconsumul aduce un element de noutate prin faptul că ne dorim ca energia produsă și finanțată de către noi prin Fondul de Modernizare să fie consumată la locul și la timpul de producție, fără a fi în injectată în rețea. Așadar, este un o schemă care se adresează în primul rând industriei și consumatorilor care consumă în bandă, astfel încât industria noastră să devină din ce în ce mai eficientă economic.
La Fondul de Modernizare au apelat toți distribuitorii, care au avut finanțări foarte mari din Fondul de Modernizare pe partea de rețelistică, iar pe partea de producție de energie sunt şi companii mici, cu proiecte mici și mari”.
Despre exploatarea gazelor din Marea Neagră, Dragoş Roibu a spus: “Din informațiile pe care le avem de la Romgaz și OMV, proiectul se află în grafic, au semnat peste 80% din contractele necesare implementării proiectului și primele molecule de gaz ne așteptăm să intre în 2027 în sistem, așa că ne bucurăm”.
Cât priveşte relaţia cu Republica Moldova, Dragoş Roibu a spus: “Vreau să felicit Transelectrica pentru că s-a mișcat extrem de repede în proiectele pe care le are cu interconexiunea. Colegii noștri moldoveni au finanțat partea moldovenească din Suceava – Bălți printr-un credit de la Banca Mondială și sunt în construcție, iar noi suntem în stadiul de licitație pentru bucata noastră Suceava -Bălți. La nivelul Transelectrica, din informațiile noastre de la minister, se gândește o nouă linie de interconexiune de la Gutinaș către Străşeni, deci s-a terminat și acest studiu de adecvanță, partea moldovenească a găsit banii de finanțare, urmează ca și la noi, în planul de dezvoltare al RET, să apară această nouă linie.
Noi mai avem acea linie de interconexiune care trece prin Ucraina, Isaccea-Vulcănești-Vulcăneşti -Chișinău, iar moldovenii pe Vulcănești-Chișinău sunt în grafic cu antreprenorul și ne așteptăm ca la sfârşitul lui 2025 să termine linia de 400 kV.
Cu Republica Moldova este extrem de important pentru noi și pentru colegii de la Secretariarul General al Guvernului să ne creștem interconexiunea și de date, nu doar de energie, iar noile linii de interconexiune sunt prevăzute cu un cablu OPGV care să ne crească nivelul de interconexiune și de date”.
Potrivit domnului Dragoş Roibu, Strategia Energetică, ce va fi pusă în dezbatere publică, este un document de concept, nu este un document de plan. Planul Naţional Integrat (PNIESC) va fi axat pe proiecte.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More