Update articol:

După Merkel, Germania se va confrunta cu trei provocări cheie (Goldman)

Angela Merkel
  • Germania a pus în aplicare unele dintre cele mai ambițioase obiective climatice din Europa, încercând să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 65% față de nivelurile din 1990, până la sfârșitul acestui deceniu.

  • FMI se așteaptă ca produsul intern brut german să ajungă la 3,6% în acest an și 4,2% în 2022.

  • Ultimele sondaje proiectează un câștig pentru blocul conservator aflat la guvernare, CDU/CSU, cu 27% din voturi.

 

Germania este pe cale să se lanseze într-un nou capitol politic care va avea trei provocări principale, au declarat vineri analiștii de la Goldman Sachs, citaţi de CNBC.

Cancelarul german Angela Merkel va părăsi funcția în această toamnă, după 16 ani de guvernare. Deși Goldman crede că va lăsa cea mai mare economie din Europa bine plasată pentru a-și reveni din pandemia de coronavirus, banca de investiții din SUA a declarat că schimbările climatice, fricțiunile comerciale și îmbătrânirea populației vor fi cele mai mari obstacole în următorii ani.

„Vedem Germania expusă la o serie de provocări pe termen mediu, legate de oportunitățile structurale ratate în anii Merkel”, au spus analiștii de la Goldman, adăugând că „următorul guvern se va confrunta cu un act de echilibrare între atingerea obiectivelor climatice ambițioase ale țării și culegerea beneficiilor economice ale tranziției verzi”.

Germania a pus în aplicare unele dintre cele mai ambițioase obiective climatice din Europa, încercând să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 65% față de nivelurile din 1990, până la sfârșitul acestui deceniu. Cele 27 de țări ale UE au promis împreună să reducă emisiile cu 55% în aceeași perioadă.

Acest obiectiv vine într-un moment în care factorii de decizie politică sunt supuși unei presiuni tot mai mari pentru a îndeplini promisiunile făcute ca parte a Acordului de la Paris înainte de COP26 din acest an, care va avea loc la Glasgow, Scoția, la începutul lunii noiembrie. Cu toate acestea, chiar dacă politicienii recunosc public necesitatea tranziției către o societate cu emisii reduse de carbon, speranțele de a limita încălzirea globală – și de a atinge un obiectiv global crucial – se deteriorează rapid.

Planul Germaniei privind clima va cere acțiuni eficiente pentru a ajuta cele mai vulnerabile sectoare și lucrători să se asigure că nu sunt marginalizați și că vor sprijini trecerea la o societate neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon. În Franța, de exemplu, când guvernul a încercat să crească taxele pe combustibil la sfârșitul anului 2018, mișcarea a declanșat o reacție masivă care a dus la așa-numita mișcare „Vestele Galbene”.

Comerțul

În plus, „economia germană orientată spre export pare vulnerabilă la tendințele în curs de globalizare”, a spus Goldman.

Germania a devenit puterea economică a Europei datorită exporturilor sale. În 2019, exporturile au atins maximul istoric de 1,33 trilioane de euro (1,57 trilioane de dolari). Cifra a scăzut la 1,21 trilioane de euro în 2020 pe fondul pandemiei Covid-19, potrivit datelor furnizate de Biroul său național de statistică.

Există îngrijorări că problemele recente legate de lanțurile de aprovizionare, apelurile la protecționism, plecarea Regatului Unit din UE și un nivel stagnant al comerțului global vor împiedica exporturile germane în viitor.

„Deficitul continuu de aprovizionare cu intrări intermediare ar putea dura mai mult decât era de așteptat, diminuând redresarea exporturilor și a investițiilor, în special pentru sectorul auto”, a declarat Fondul Monetar Internațional în iulie, referindu-se în mod specific la redresarea economică a Germaniei. Fondul se așteaptă ca produsul intern brut german să ajungă la 3,6% în acest an și 4,2% în 2022.

Demografie

„Rata potențială de creștere a Germaniei se află la mijlocul grupului G-7, dar va fi supusă unei presiuni deosebite prin schimbări demografice”, a spus Goldman.

Analiștii au spus că țara „va fi afectată mai puternic de îmbătrânirea populației decât majoritatea economiilor avansate, raportul de dependență crescând brusc în deceniile următoare”. Acest lucru va aduce provocări fiscale, deoarece o populație mai în vârstă va însemna probabil mai multe costuri cu serviciile de sănătate și securitate socială.

Ultimele sondaje proiectează un câștig pentru blocul conservator aflat la guvernare, CDU/CSU, cu 27% din voturi. Partidul Verde se află pe locul al doilea, cu 19% din sprijin, urmat de Partidul Social Democrat cu 17%, conform sondajelor.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025