E ora 7 la Kiev. Iată cele mai recente evenimente – Peskov la CNN (vezi cele mai importante declaraţii)
Rusia a început să tragă asupra orașului asediat Mariupol din Marea Azov, a declarat un înalt oficial american al apărării, în timp ce o contraofensivă ucraineană pare să respingă forțele ruse din jurul capitalei Kiev.
Iată cele mai recente evoluții din război:
Rusia nu exclude armele nucleare: Într-un interviu acordat marți lui Christiane Amanpour de la CNN, Dmitri Peskov a refuzat în mod repetat să excludă ca Rusia să ia în considerare utilizarea armelor nucleare împotriva a ceea ce Moscova a considerat o „amenințare existențială”: „Preşedintele Putin intenţionează să facă lumea să asculte şi să ne înţeleagă îngrijorările. Am încercat să transmitem lumii îngrijorările noastre, Europei, Statelor Unite… De câteva zeci de ani nimeni nu ne ascultă. Şi înainte de a fi prea târziu a venit decizia de a lansa această operaţiune specială militară. (…) Avem un concept cu privire la securitatea naţională şi este public. Puteţi citi toate motivele pentru care armele nucleare pot fi folosite. Dacă există o ameninţare la adresa ţării noastre, pot fi folosite, conform conceptului nostru. Nu sunt alte motive menţionate în acel text”.
Peskov la CNN: Operaţiunea militară specială din Ucraina nu a reuşit încă, e în curs şi se desfăşoară strict conform planului stabilit. El a susţinut în continuare că armata rusă nu atacă ţinte civile în Ucraina, acuzând militarii ucraineni să folosesc civilii drept scut în lupte: „Nu încă, nu a reuşit încă şi vorbim de o operaţiune militară specială în curs şi care se desfăşoară strict conform planului anterior stabilit şi cu scopurile stabilite. Înainte de toate, cred că ar trebui să vorbim despre motivele acestei operaţiuni pentru că vorbim despre moralul trupelor noastre, operaţi cu date venind dinspre diferite media şi de la servicii de informaţii, dar ar trebui să puneţi la îndoială aceste informaţii, ar trebui să le puneţi la îndoială şi să vă gândiţi dacă acesta este adevărul sau nu”. Întrebat fiind care e scopul strategic al lui Putin atunci când armata distruge infrastructură civilă, acesta susţine că scopul este acela de a „curăţa” zona de regimentele naţionaliste din Ucraina.
Peskov, despre atitudinea preşedintelui Putin cu privire la ucraineni: “Nu e supărat pe ucraineni şi nimeni aici, în Rusia nu e supărat pe ucraineni. E supărat pe acei oameni din Ucraina care vor să fie parte din NATO şi care vor să aducă rachete nucleare americane pe teritoriul lor. Şi e supărat pe acei oameni din Ucraina care le interzic oamenilor să vorbească ruseşte în ţara lor. E supărat pe acei oameni din Ucraina care poartă simbolurile nazismului pe străzile Kievului”.
În ceea ce priveşte acuzaţiile conform cărora Rusia ar deporta civili din Mariupol, Peskov susţine că este o ştire falsă şi reclamă un război informaţional.
Întrebat fiind de ce crede că tot mai mulţi ruşi încearcă să părăsească ţara lor natală, Dmitri Peskov a răspuns unii pleacă spre vest, alţii se îndreaptă spre est. „Este alegerea oamenilor şi nimeni nu le pune nicio piedică”, spune el.
Oficialul de la Kremlin respinge ideea existenţei unei propagande ruse şi acuză Vestul de propagandă, spunând că vestul este „maestrul propagandei” de la care Rusia ar putea lua lecţii, subliniind că Rusia nu este, în acest caz, un învăţăcel foarte bun.
Peskov spune că miza acestei lupte nu este ocuparea Ucrainei.
Despre folosirea armelor chimice sau biologice de către Rusia împotriva trupelor, civililor sau conducerii Ucrainei Peskov susţine că Rusia are „motive puternice” şi chiar dovezi că SUA au un program strict secret privind arme biologice pe teritoriul Ucrainei. Peskov a adăugat: „Noi nu mai avem astfel de arme”.
Peskov a ţinut să menţioneze că scopul operaţiunii este şi acela ca Ucraina să conştientizeze că peninsula Crimeea este o parte a Rusiei şi că a pierdut aşa-numitele republici Doneţk şi Luhansk.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, după condamnarea lui Navalnîi: Nimeni nu se teme de el. Dacă o persoană este infractor, ea ar trebui să fie în închisoare. Este la fel cum se întâmplă în Statele Unite, şi în ţările europe: Dmitri Peskov a spus că liderul opoziţiei din Rusia, Aleksei Navalnîi, condamnat marţi la nouă ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de ”escrocherie” şi ”ultraj” vizând un magistrat, strângea bani prin fundaţia sa de la oameni obişnuiţi din Rusia şi a cheltuit o parte din ei în scopuri personale. “Nimeni nu se teme de el. Dacă o persoană este infractor, ea ar trebui să fie în închisoare. Este la fel cum se întâmplă în Statele Unite, şi în ţările europe”, a afirmat el.
Mai multe discuții: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că discuțiile cu Rusia sunt în desfășurare. “Continuăm negocierile noastre dificile. Acest lucru este o provocare. Uneori este scandalos”, a spus el. Între timp, guvernul francez a declarat că nu există un acord de încetare a focului după ce președintele Emmanuel Macron a vorbit separat cu omologii săi din Rusia și Ucraina.
Sancțiuni suplimentare: președintele american Joe Biden plănuiește să aplice sancțiuni săptămâna aceasta pentru sute de ruși care servesc în corpul legislativ inferior al țării, a declarat un oficial familiarizat cu anunțul. Se așteaptă ca Biden să dezvăluie noile sancțiuni împotriva membrilor Dumei, în timp ce se află în Europa pentru o serie de summituri săptămâna aceasta.
Contraofensiva ucraineană: Forțele ucrainene au încercat să recâștige teritoriu în ultimele zile, potrivit unui înalt oficial american al apărării. Ei au preluat controlul asupra Makariv, un oraș aflat la 30 de mile vest de Kiev, au declarat Forțele Armate ale Ucrainei într-o postare pe Facebook. Există, de asemenea, indicii că forțele ruse au suferit eșecuri în nordul Kievului în zonele pe care le-au deținut aproape de la începutul invaziei.
Rusia atacă dinspre mare: atacurile asupra orașului de coastă Mariupol vin de la nave rusești în Marea Azov, potrivit unui înalt oficial american al apărării. Orașul a fost deja sub un bombardament rusesc prin lansări de rachete cu rază lungă de acțiune și artilerie în afara orașului. Separat, rușii au aproximativ 21 de nave în Marea Neagră, a spus oficialul. A apărut și un videoclip care arată lansarea rachetelor de croazieră de pe o navă situată în largul coastei Crimeei, chiar la vest de orașul Sevastopol. Videoclipul, care a fost geolocalizat de CNN, arată rachetele îndreptându-se spre Ucraina.
Petrol rus: Gigantul energetic francez TotalEnergies a declarat că va înceta să mai cumpere petrol și produse petroliere rusești cel mai târziu până la sfârșitul anului 2022 „dată fiind înrăutățirea situației din Ucraina”, potrivit unui comunicat de presă al companiei. TotalEnergies a avertizat că va continua să cumpere gaze naturale din Rusia.
Belarus s-ar putea alătura războiului: SUA și NATO cred că Belarus s-ar putea alătura „în curând” Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, au declarat oficiali americani și NATO pentru CNN și că țara ia deja măsuri pentru a face acest lucru. Este din ce în ce mai „probabil” ca Belarus să intre în conflict, a declarat luni un oficial militar al NATO.