International

Economia mondială se află într-un “moment de răscruce” (şeful Băncii Reglementelor Internaţionale)

Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), cea mai veche instituţie financiară internaţională şi contraparte pentru tranzacţiile financiare derulate de băncile centrale, a avertizat în raportul său anual că tensiunile comerciale şi riscurile geopolitice expun discrepanţele profunde din sistemul financiar mondial, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Războiul comercial declanşat de anunţul privind taxele vamale americane şi alte modificări majore de politică destramă ordinea economică stabilită de mult timp, a afirmat şeful BIS, Agustin Carstens.

Acesta a explicat că economia globală se află într-un “moment de răscruce”, intrând “într-o nouă eră de impredictibilitate şi incertitudini ridicate”, care testează încrederea opiniei publice în instituţii, inclusiv băncile centrale.

Raportul BIS a fost publicat cu doar o săptămână înaintea termenului limită din 9 aprilie stabilit de preşedintele Donald Trump pentru impunerea taxelor vamale şi vine la şase luni de intense turbulenţe geopolitice.

Întrebat de criticile lui Trump la adresa preşedintelui Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, şeful BIS nu a fost exagerat de critic. “Era de aşteptat să apară în timp fricţiuni. Era inevitabil”, a declarat Carstens.

Acesta a atras atenţia că sporirea protecţionismului şi a fragmentării comerciale “sunt în mod special îngrijorătoare” deoarece exacerbează încetinirea îndelungată a creşterii economiei şi productivităţii.

Există de asemenea dovezi economia globală devine mai puţin rezilientă la şocuri, în condiţiile în care populaţia îmbătrâneşte, clima se modifică, iar problemele din lanţurile de aprovizionare şi cele geopolitice contribuie la un mediu mai volatil. Majorarea inflaţiei după pandemie a avut un impact de durată asupra percepţiei opiniei publice privind evoluţia preţurilor, se arată în raport. În plus, creşterea nivelului datoriei publice sporeşte vulnerabilitatea sistemului financiar faţă de majorarea dobânzilor şi reduce capacitatea guvernelor de a depăşi perioadele de criză.

Această tendinţă nu poate continua”, a avertizat Carstens, referindu-se la creşterea nivelului datoriei publice, atrăgând atenţia că majorarea cheltuielilor din domeniul apărării va extinde şi mai mult nivelul datoriei.

Hyun Song Shin, principalul consilier economic al BIS, a scos în evidenţă deprecierea dolarului. De la începutul anului moneda SUA s-a depreciat cu 10%.

Articole recente

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

58 de minute ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

2 ore ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

2 ore ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

5 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

5 ore ago

Palantir se alătură listei celor mai valoroase 20 de companii din SUA, cu o creștere a valorii acțiunilor de peste două ori în 2025

Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…

6 ore ago

This website uses cookies.

Read More