Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
Refuzpixabay.com
Elveția încearcă să reînvie sistemul său de buncăre din timpul războiului, multe dintre acestea rămânând nefolosite din anii 1990, potrivit Euronews.
Ca urmare a preocupărilor sporite în materie de securitate după războiul total al Rusiei în Ucraina, armata elvețiană reevaluează rolul celor aproximativ 8000 de buncăre răspândite pe teritoriul țării, unele dintre ele datând din 1886, și modul în care acestea pot fi modernizate în mod optim.
Construit inițial pentru a păzi locații strategice, precum calea ferată Gotthard și trecătorile alpine, sistemul de buncăre a devenit o componentă cheie a Redutei Naționale Elvețiene, o rețea de fortificații concepută pentru a respinge invazia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și al Războiului Rece.
Deși multe buncăre erau odată dotate cu sisteme avansate de apărare pentru a proteja împotriva amenințărilor rachetelor sovietice, utilizarea lor a scăzut după Războiul Rece. Reducerile bugetare și schimbarea priorităților în domeniul apărării au dus la vânzarea multor situri către civili.
Cumpărătorii au găsit noi utilizări surprinzătoare pentru acestea, de la pivnițe de brânzeturi și galerii de artă până la centre de stocare a datelor și hoteluri. Unele au fost chiar transformate în seifuri de înaltă securitate pentru criptomonede, cum ar fi Swiss Fort Knox din cantonul Berna.
Cu toate acestea, în 2023, armata elvețiană a oprit toate vânzările acestor adăposturi, optând în schimb să evalueze cea mai bună modalitate de a le reutiliza. „Trebuie să folosim ceea ce avem”, a declarat șeful armatei elvețiene, Thomas Süssli, pentru mass-media națională.
„Natura amenințărilor militare s-a schimbat. Buncărele sunt amplasate prost, iar armele pe care le conțin vor mai rezista doar zece sau douăzeci de ani”, a adăugat el.
Pentru armată, obiectivul este de a transforma aceste buncăre în „noduri de apărare greu de atacat” folosind tehnologie de ultimă generație, asigurându-se în același timp că modernizările sunt rentabile și necesită personal minim.
Pe lângă consolidarea apărării naționale, unele cantoane au adaptat adăposturile civile pentru a servi drept locuințe temporare pentru refugiați.
Potrivit mass-media locale, Societatea Elvețiană pentru Tehnologie și Forțele Armate intenționează să organizeze o „zi a inovării” la mijlocul lunii septembrie, în cadrul căreia vor fi dezvăluite mai multe detalii și participanții își vor putea prezenta ideile. „Căutăm idei din toate sectoarele, nu doar din domeniul apărării”, a subliniat STA.
Unii cetățeni europeni au creat spații sigure în propriile locuințe, în timp ce UE a îndemnat populația din întreaga Uniune să pregătească truse de supraviețuire pentru 72 de ore.
Construcția privată de buncăre a crescut cu 200 % de la începutul războiului de la Moscova, la începutul anului 2022, potrivit companiilor din industrie. Această tendință se răspândește în toată Europa, Germania, Franța și țările baltice fiind cele mai bine pregătite.
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
This website uses cookies.
Read More