International

Erdogan a avut discuţii telefonice cu Macron şi Putin şi s-a declarat gata să găzduiască negocieri de pace

Turcia este gata să găzduiască negocieri privind o încetare a focului şi o pace permanentă între Rusia şi Ucraina, le-a spus duminică preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan omologilor săi francez, Emmanuel Macron, şi rus, Vladimir Putin, în cadrul unor convorbiri telefonice avute cu cei doi lideri, relatează Reuters, citând biroul preşedintelui turc, potrivit Agerpres.

Preşedinte rus Vladimir Putin a propus în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică negocieri directe cu Ucraina la Istanbul, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Kievul este dispus să discute cu Moscova, dar că Rusia trebuie să accepte o încetare a focului începând de luni.

Propunerea lui Putin de negocieri directe cu Ucraina a venit la câteva ore după ce marile puteri europene au cerut, la Kiev, ca Putin să fie de acord cu o încetare a focului necondiţionată de 30 de zile sau să devină ţinta unor noi sancţiuni “masive”.

Erdogan i-a spus lui Macron, într-o convorbire telefonică, că “un moment istoric” în direcţia încheierii războiului a avut loc şi că trebuie să se profite de această oportunitate, potrivit unui comunicat al preşedinţiei turce.

El a spus că Turcia este gata să contribuie, inclusiv prin găzduirea negocierilor, pentru a se asigura că un armistiţiu şi o pace permanentă pot fi obţinute între Rusia şi Ucraina, potrivit preşedinţiei turce.

Recep Tayyip Erdogan i-a confirmat duminică şi omologului rus Vladimir Putin că ţara sa este gata să găzduiască convorbiri de pace între Rusia şi Ucraina la Istanbul.

În cadrul unei convorbiri telefonice, Erdogan i-a spus lui Putin că “negocierile de pace între Rusia şi Ucraina vor continua la Istanbul de unde s-au oprit (în 2022 – n.r.) şi că Turcia este gata să găzduiască negocieri care ar conduce la o soluţie permanentă” la conflict, potrivit unui comunicat al preşedinţiei turce.

Turcia, care este membră NATO, a menţinut relaţii cordiale atât cu Kievul, cât şi cu Moscova după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022. El şi-a exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei şi i-a furnizat sprijin militar, opunându-se în acelaşi timp sancţiunilor împotriva Rusiei.

Turcia a găzduit negocieri între Rusia şi Ucraina şi în martie 2022.

Articole recente

Angajamente propuse de Vodafone România, în tranzacția Telekom România Mobile Communications

Consiliul Concurenței a aprobat achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications…

60 de minute ago

DNSC: Continuă campaniile frauduloase care promovează o aşa-zisă platformă de investiţii de stat

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu continuarea campaniilor frauduloase care promovează o…

2 ore ago

Consiliul Concurenței aprobă achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications de către DIGI România și Vodafone România

Consiliul Concurenței aprobă achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications de…

2 ore ago

Z.ai, cel mai recent model de IA al Chinei, spune că este mai ieftin de utilizat decât DeepSeek

Startup-ul Z.ai, cunoscut anterior sub numele de Zhipu, a anunțat luni că noul său model…

2 ore ago

Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României (Concordia)

Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României, în…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More