Update articol:

Europa Liberă: Mai mulți români au pierdut sume mari de bani la lansarea unei criptomonede pe o platformă deținută de Elrond Network; şeful Elrond: „o lecție dureroasă și instructivă”

Mai mulți români au pierdut sume mari de bani săptămâna trecută, cu ocazia lansării unei criptomonede pe o platformă deținută de compania românească Elrond Network, potrivit romania.europalibera.org.

Lucian Borta, un antreprenor român stabilit la Reading/Marea Britanie, este unul dintre miile de români care, joia trecută, au fost interesați de o nouă criptomonedă lansată pe platforma Elrond Network, scrie romania.europalibera.org.  Cu 24 de ore înainte de listarea Ride, Lucian Borta a transferat în contul său de Maiar (portofelul virtual oferit de Elrond Network), suma de 23.000 de dolari, în EGLD, moneda-fanion a Elrond Network. Despre Ride se știa încă dinainte de listare că va putea fi achiziționat doar cu EGLD, a cărei valoare a variat cu 24 de ore înainte de listare între 253 și 341 de dolari, potrivit Coingecko.

„În 15 minute după lansare, cei 23.000 de dolari mai valorau aproximativ 4.700 de dolari. În același timp am mai investit 15.000 de dolari (tot din cont, nu câștiguri în crypto) pentru a contrabalansa pierderea! Drept urmare, azi cei 38.000$ valorează 22.000$!”, povestește Lucian Borta pentru Europa Liberă.

Lucian Borta a pierdut o sumă mare de bani după ce a vrut să cumpere Ride.

Oficialii Elrond au recunoscut că în timpul lansării au fost folosiți boți – aplicații software – care au cumpărat automat la preț mic și au vândut la preț mult mai mare, fapt ce a destabilizat prețul în defavoarea cumpărătorilor obișnuiți. Potrivit surselor Europa Libere, cazul a ajuns și în atenția autorităților judiciare.

Europa Liberă a cerut un punct de vedere de la reprezentanții companiei, care au admis că imediat după listare au fost folosiți boți care au realizat tranzacții în detrimentul utilizatorilor simpli. „Folosirea de scripturi si automatizari este o practică foarte comună în industrie. Retelele blockchain sunt accesibile oricui și smart contracts răspund oricărei cereri care îndeplineste parametrii de execuție, indiferent dacă aceasta cerere a fost inițiată de un utilizator folosind o interfață grafică sau de un ‘bot’. Prin natura lui, deci, Maiar DEX nu putea bloca acest tip de interactiune”.

Despre acuzația unor utilizatori că au vrut să cumpere la un preț și au ajuns să o facă la un altul, mai mare, reprezentanții Elrond explică noțiunea de „slippage”, adică o toleranță a cumpărătorului de a accepta o schimbare de preț.

Beniamin Mincu, CEO Elrond, spune că listarea pe Maiar Dex a Ride a fost „o lecție dureroasă și instructivă”. „Problema exprimată de mulți membri ai comunității Elrond a fost aceea că listarea RIDE a fost un joc nedrept. Nedrept din cauza anumitor avantaje, sau dezavantaje, care au dus la rezultate nefavorabile pentru comunitate. Anumiți oameni au fost capabili să cumpere cantități uriașe, urmate de vânzare imediată, realizând profituri mari pe cheltuiala comunității”, spune Beniamin Mincu într-un răspuns oferit Europei Libere, postat anterior și pe Twitter.

Potrivit lui Micu, Elrond va implementa măsuri pentru ca, în viitor, astfel de situații să fie evitate. Printre acestea, limitarea unor tranzacții în primele 12-24 de ore de la lansarea unei criptomonede sau dezvoltarea unui mecanism de blocare a acțiunilor repetitive efectuate de boți.

 

BVB | Știri BVB

MedLife S.A. (M) (28/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare: 30 iulie - 28 august 2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (28/07/2025)

Notificare - rascumparare actiuni proprii 21.07.2025 - 25.07.2025