Update articol:

Chainalysis: Grupurile implicate în revolta din Capitoliul SUA au primit peste 500.000 de dolari în Bitcoin de la un donator francez

Nick Fuentes în afara Capitolului - Twitter. Nick Fuentes în afara Capitolului - Twitter.

Grupuri și personalitățile americane implicate în asaltul recent al clădirii Capitoliului au primit peste 500.000 de dolari în bitcoin de la un donator francez, pe 8 decembrie, cu o lună înainte ca revolta să aibă loc în capitala SUA, a declarat firma de analize blockchain Chainalysis.

Săptămâna trecută, americanii au fost șocați, în timp ce un grup mare de susținători ai lui Donald Trump au luat cu asalt clădirea Capitoliului SUA, protestând împotriva pierderii alegerilor din 2020. Cinci persoane au murit, inclusiv doi ofițeri de poliție. Au fost produse pagube semnificative clădirii, inclusiv birourilor multor reprezentanți ai Congresului. Câțiva membri proeminenți ai extremei-drepte, fie au luat parte la proteste, fie au fost prezenți chiar în afara Capitoliului, inclusiv personalitatea internetului,cunoscutul Nick Fuentes, potrivit  firmei de analize blockchain Chainalysis. 

Firma nu a dorit să dezvăluie public identitatea donatorului. Se pare că extremismul intern din SUA nu este strict intern, scrie Chainalysis, adăugând că rețelele internaționale joacă, de asemenea, un rol, pe care îl vedem reflectat în naționalitatea acestui donator extremist.

https://blog.chainalysis.com/
https://blog.chainalysis.com/

“La 8 decembrie 2020, un donator a trimis 28,15 BTC – în valoare de aproximativ 522.000 USD în momentul transferului – la 22 de adrese separate într-o singură tranzacție. Multe dintre aceste adrese aparțin activiștilor de extremă dreaptă și unor personalități de pe internet”, a declarat firma de date, într-o postare pe blog.

Nick Fuentes a primit 13,5 BTC – în valoare de aproximativ 250.000 de dolari în momentul transferului – făcându-l de departe cel mai mare beneficiar al donației, conform Chainalysis. Cu toate acestea, mai mulți alții au primit fonduri semnificative, inclusiv organizația anti-imigrație VDARE, Ethan Ralph și alte adrese ai căror proprietari sunt încă neidentificați.

Chainalysis l-a nominalizat pe Nick Fuentes, o personalitate proeminentă de dreapta care a fost înfățișată în afara clădirii Capitoliului în timpul revoltei, drept cel mai mare beneficiar unic de fonduri.

Deși nu există încă dovezi că Fuentes a intrat în Capitoliu – de fapt, el neagă în mod explicit intrarea în clădire – a fost prezent la mitingul inițial și a fost văzut în afara Capitoluliui când au început revoltele. Fuentes a promovat mitingul care a precedat violențele, pe rețelele de socializare. Publicaţia PBS remarcă faptul că,  în zilele care au urmat, Fuentes și-a încurajat audiența să se angajeze într-un comportament extrem pentru a împiedica certificarea alegerii lui Joe Biden, sugerând chiar că ar trebui să-i omoare pe parlamentari.

Fuentes fusese anterior interzis de pe YouTube pentru discursurile pline de ură, inclusiv negarea Holocaustului și promovarea altor teorii ale conspirației. Donația din 8 decembrie în valoare de peste 250.000 de dolari Bitcoin este de departe cea mai mare donație de criptomonede pe care Fuentes a primit-o vreodată.

Donația din decembrie nu este unică, spune Chainalysis, datele arătând că extremiștii interni din SUA au primit un flux constant de donații de criptomonede din 2016.

Cine este donatorul extremist? Chainalysis spune că acesta și-a finanțat portofelul de donație cu criptomonedă din Franţa, pe care l-a mutat în portofelul de donații printr-un intermediar pe care Chainalysis l-a etichetat „Extremist Legacy Wallet”.

Portofelul Extremist Legacy a devenit activ pentru prima dată în 2013, sugerând că donatorul extremist a folosit relativ devreme Bitcoin, iar deținerile au crescut semnificativ în valoare.

Folosind informații de tip open-source, compania a descoperit că o adresă BTC asociată cu Extremist Legacy Wallet este înregistrată pe NameID, un serviciu care permite utilizatorilor să își asocieze identitatea online, adresa de e-mail și alte informații cu adresa Bitcoin. În acest caz, donatorul extremist și-a asociat adresa Bitcoin cu pseudonimul „pankkake”.

Pe lângă adresa sa Bitcoin, donatorul extremist a listat și o adresă de e-mail și o semnătură OpenPGP. Căutarea de informații cu privire la adresa de e-mail a condus Chainalysis la un blog personal despre care crede că aparține donatorului extremist, fiind identificat ca programator francez. Blogul a fost inactiv din 2014 până când a fost publicată o nouă postare pe 9 decembrie 2020 – a doua zi după ce au fost făcute donațiile. Șocant, postarea pare a fi o notă de sinucidere. O puteți citi în captura de ecran de mai jos.

 

Majoritatea notei detaliază dificultățile de sănătate ale autorului, despre care spune că l-au determinat să se sinucidă, dar secțiunile pe care le-am evidențiat oferă dovezi clare că autorul este donatorul extremist.

El menționează că și-a „lăsat moștenirea [averii] pentru anumite cauze și anumite persoane” și citează mai multe puncte de discuție ale extremei drepte în analiza sa despre lumea de astăzi. De exemplu, el își exprimă convingerea că „civilizația occidentală este în declin” și susține că occidentalii sunt încurajați să-și urască „strămoșii și moștenirea”. De asemenea, aparent face aluzie la credința sa că George Floyd a murit din cauza unei supradoze de droguri, mai degrabă decât din cauza acțiunilor ofițerului de poliție care l-a atacat.

Toate acestea sunt credințe obișnuite în extremei de dreapta și prezintă o imagine a motivațiilor donatorului pentru a trimite criptomonede către atâtea figuri extremiste de dreapta.

Chainalysis: “Deși nu știm dacă aceste donații au finanțat direct adunarea violentă de la Capitoliu de săptămâna trecută sau orice activitate asociată, calendarul justifică cu siguranță suspiciuni. Pe măsură ce administrația Biden se pregătește să lupte împotriva extremismului intern, aceste donații reamintesc necesitatea de a urmări activitatea privind circulaţia  criptomonedelor tuturor grupurilor și persoanelor desemnate teroriști, inclusiv ale celor care operează pe teritoriul  SUA. Pe măsură ce platformele de plată obișnuite elimină grupurile, le putem vedea îmbrățișând criptomoneda mai mult ca un mecanism de donații. Din fericire, datorită transparenței inerente a blockchain-urilor criptomonedelor, forțele de ordine pot urmări aceste tranzacții în timp real și pot colabora cu companii de criptomonede pentru a împiedica fondurile să ajungă la grupuri violente care le pot folosi pentru a-și finanța operațiunile și a comite acte de violență. Chainalysis caută în mod activ să identifice orice plată și activitate suplimentară extremistă “.

 

BVBStiri BVB

Turbo Long on Daimler AG (RCDAITL1) (27/09/2021)

Reluare tranzactionare - ora 12:05 - Notificare Raiffeisen Centrobank AG modificare limita variatie

ROMCAB SA (MCAB) (27/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

TERAPLAST SA (TRP) (24/09/2021)

Hotarari CA 24.09.2021

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (24/09/2021)

Infiintarea Filialei Fabrica de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu-Feldioara