Macroeconomie

Eurostat: România – cel mai mare deficit din UE, anul trecut; Florin Cîțu: Am avut cel mai mare deficit bugetar din ultimii 20 de ani

În 2024, toate statele membre, cu excepția Danemarcei (+4,5%), Irlandei și Ciprului (ambele +4,3%), Greciei (+1,3%), Luxemburgului (+1,0) și Portugaliei (+0,7%), au raportat un deficit. Cele mai mari deficite au fost înregistrate în România (-9,3%), Polonia (-6,6%), Franța (-5,8%) și Slovacia (-5,3%). Douăsprezece state membre au avut deficite egale sau mai mari de 3% din PIB, potrivit Eurostat.

Fostul premier Florin Cîțu a scris: “ESTE OFICIAL: în 2024 România a avut cel MAI MARE deficit bugetar din ultimii 20 de ani = 9.3%!!!

Nu mai există dubii: guvernarea socialistă impusă în 2022 este mai rea pentru România decât pandemia sau criză economică din 2008-2011!

Continuarea guvernării cu aceiași oameni și aceleași măsuri socialiste duce doar la GENOCID ECONOMIC pentru România!
Deficit bugetar CASH vs. ESA!
Foarte simplu. Cash poate să fie manipulat de guvern și să pară mai mic prin amânarea unor plăti. ESA ia în calcul și aceste plăti amânate!
De aceea CE, investitorii, agențiile de rating și toți care vor o analiză corectă a situației din România se uită la deficitul bugetar ESA. Și tot din aceleași motive guvernul socialist de la București vorbește DOAR despre deficit CASH”.

Potrivit Eurostat, la sfârșitul anului 2024, cele mai scăzute rate ale datoriei publice în raport cu PIB au fost înregistrate în Estonia (23,6%), Bulgaria (24,1%), Luxemburg (26,3%), Danemarca (31,1%), Suedia (33,5%) și Lituania (38,2%). Douăsprezece state membre au avut rate ale datoriei publice mai mari de 60% din PIB, cele mai ridicate fiind înregistrate în Grecia (153,6%), Italia (135,3%), Franța (113,0%), Belgia (104,7%) și Spania (101,8%).

În 2024, cheltuielile publice în zona euro erau echivalente cu 49,6% din PIB, iar veniturile publice cu 46,5%. Cifrele pentru UE au fost de 49,2% și, respectiv, 46,0%. Ratele veniturilor și cheltuielilor publice au crescut atât în zona euro, cât și în UE, comparativ cu 2023.

 

View Comments

  • Pai Statele Unite au altă filosofie în abordarea deficitului bugetar: limitează deficitul comercial, scad taxele interne, sprijină întreprinzătorii, încurajează investițiile, exploatarea resurselor subsolului și CONSUMUL INTERN.
    Prea multe importuri, cele mai mari impozite indirecte și cea mai scăzută cotă de investiții.

Articole recente

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

34 de minute ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

2 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

4 ore ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

4 ore ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

6 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

7 ore ago

This website uses cookies.

Read More