Autor: Ecaterina Maţoi, Director Programe MEPEI
Ce poate face mai mult pentru palestinienii morți sau vii societatea pașnică și democratică din Statele Unite (SUA) decât să protesteze, dacă li se pare nedreaptă operațiunea israeliană Fâșia Gaza? Din 1948, au existat multe evenimente cu privire la palestinieni care au dus la proteste în întreaga lume, dar probabil niciunul dintre ele nu a primit atât de multă acoperire în mass-media occidentală ca cele de acum. Cu siguranță, mass-media a evoluat semnificativ, dar chiar și la scară inversă, probabil că nu a existat niciun eveniment similar pe teritoriul celui mai bun aliat al Israelului la un moment atât de decisiv. Sau așa se pare.
La întrebarea dacă aceste proteste produc mai mult consimţământ, sau disidență, de orice fel, este probabil imposibil de răspuns. Cel puțin, aceste proteste sunt evenimente reale. Ele au, de asemenea, potențialul de a distrage atenția publicului de la evoluțiile din Fâșia Gaza, Ucraina, Sudan, Yemen, Siria, pentru a numi doar câteva probleme internaționale presante. Cel puțin pentru încă câteva zile, până când următorul cutremur/șoc mediatic îl va înlocui pe acesta. Un stimulent pentru a continua să se urmărească această poveste a fost vestea că aceste proteste ar fi fost finanțate de organizații precum Open Societies Foundation și Rockefeller Brothers Fund. Indiferent de ceea ce va alege mass-media din Vest, Est sau orice altă mass-media din această situație în curs de desfăşurare, cu siguranță ocupă centrul scenei. Acest articol rezumă pe scurt informaţiile despre protestele numite „pro-palestinieni” din SUA, analizează cererile de finanțare și posibilele implicații ale distragerii atenției de la problema potențială existențială palestiniană, pusă de misiunea recentă a Israelului în Fâșia Gaza.
Războiul din Gaza și ultimele evoluții conexe pe scurt
Extinderea acestui conflict dincolo de granițele Fâșiei Gaza sau a întregului Teritoriu Palestinian Ocupat este indubitabilă. Nu doar ultima rundă de confruntări dintre Israel și Iran confirmă această ipoteză, dar și frecvența întâlnirilor dintre israelieni și Hezbollah a crescut. Houthii yemeniți par să-și fi normalizat incursiunile în Marea Roșie și atacurile asupra navelor pe care le consideră ținte, iar grupurile din Irak și Siria continuă să atace diferite ținte din regiune.
Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken vizitează intens țările din regiune, mai degrabă pentru a discuta despre normalizarea relațiilor Israelului, în principal cu Arabia Saudită. Semnalele SUA către comunitatea internațională sunt, în ciuda oricărei simulări, pentru sprijinul Israelului și a majorității acțiunilor sale. Printre acestea, se poate menționa avertismentul către Curtea Penală Internațională de a (re)lua în considerare emiterea de mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și pentru alți oficiali guvernamentali care au luat decizii legate de războiul din Gaza (Jacobs, Nardelli, & Wickham, 2024).
Cenzura legată de război sau palestinieni devine mai vizibilă. În timp ce motoarele de căutare cu greu găsesc un reportaj al mass-media occidentale cu privire la recunoașterea Palestinei de către Jamaica, de parcă acest lucru nu s-ar fi întâmplat sau nu ar fi fost semnificativ, au apărut știri în cunoscuta publicație New York Times care cenzurează folosirea unor cuvinte precum „Palestina” sau „ genocid.” Susan Wessling și Philip Pan ar fi cerut personalului ziarului să ia în considerare un ghid în acest sens (Raport TBS, 2024).
Pe măsură ce negocierile se desfășoară pe mai multe canale, iar Qatarul pare să se retragă din cauza presiunii, SUA încearcă să vândă publicul global povestea digului plutitor de lângă Gaza prin diverse argumente (Baldor, 2024). Similar, sugestia participării trupelor Marii Britanii (personal militar) la livrarea ajutoarelor în Gaza împreună cu omologii americani a primit reacții mixte: în timp ce necesitatea unei misiuni americano-britanice, din nou fără mandat ONU, nu a fost justificată și operațiunea se desfășoară mai mult sau mai puțin într-o manieră clandestină, desfășurarea trupelor britanice pe pământ palestinian (Landale, 2024) poate aduce înapoi amintiri an-Nakba. În loc să acționeze responsabil ca lideri globali, adică să mențină pacea în întreaga lume împreună cu colegii lor din Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite (UNSC), aceste două puteri nucleare și militare pretind că sprijină Palestina într-o manieră umanitară, ca și cum acesta ar fi rolul lor principal pe scena mondială. Prin urmare, deși afișează o justificare umanitară, aliații riscă să se prezinte, din nou, ca forțe invadatoare.
Au apărut recent informaţii care anunţă sancțiuni SUA asupra anumitor Forțe de Apărare Israeliene (IDF) sau alte sancțiuni împotriva coloniștilor agresivi. Deși par a fi pași pe calea justiției, aceste măsuri și rapoartele media asociate câștigă timp Israelului pentru a continua să acționeze într-o manieră relativ nestingherită.
Proteste și susținători: știrile recente dominante
Știrile despre războaiele din Ucraina și Gaza par să fi fost depășite recent de informațiile despre protestele din campusurile universitare din SUA. Aceste proteste au fost etichetate drept „pro-palestiniene”, „anti-Israel” (Durden, 2024) sau „ură împotriva Israelului” (Vincent, 2024). Fără a intra în detalii privind terminologia, trebuie menționat că aceste proteste pot împărtăși caracteristici cu alte revolte: au devenit mainstream extrem de rapid, s-au răspândit în SUA și aparent dincolo de granițele acesteia, deci internaționale (El Chamaa & Suliman, 2024) și, aparent, susținătorii lor au fost finanțați de un centru de putere asociat cu libertățile civile. La sfârșitul lui aprilie 2024, o serie de dezbateri și proteste legate de războiul israelian din Gaza s-au răspândit în campusurile universitare din SUA, declanșând tensiuni, îngrijorări crescânde legate de libertatea de exprimare și discursul instigator la ură. Dar nu protestele în sine au făcut titluri în mass-media, ci reacția autorităților care au recurs la arestări (FitzGerald & Debusmann Jr, 2024) printre alte mijloace pentru a dispersa mulţimile. Universitatea Columbia, Yale, Universitatea New York, Universitatea Berkley din California, Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT), Universitatea din Michigan au fost menționate printre altele ca centre de proteste.
În mod surprinzător sau nu, mass-media de masă au conectat rapid aceste proteste cu finanțarea de la miliardarii americani. Wall Street Journal raporta pe 26 aprilie 2024: „Fondurile Rockefeller și Soros îi subvenționează pe cei care perturbă campusurile universitare” (Stoll, 2024). Atât acest articol, cât și articolul din New York Post citat mai sus (Vincent, 2024) îi numesc pe Malak Afaneh, Craig Birckhead-Morton și Nidaa Lafi drept figuri de top implicate în proteste. Vincent explică că Students for Justice in Palestine (SJP) și US Campaign for Palestinian Rights (USCPR) sunt finanțate de miliardarul George Soros, detaliind că USCPR plătește studenţi pentru a organiza proteste. Articolul susține că USCPR a primit 335.000 USD din fondul Rockefeller Brothers din 2019 și 300.000 USD de la Open Society Foundations din 2017.
Dacă aceasta ar fi fost prima dată când George Soros este acuzat de finanțarea unor grupuri care ar fi „împotriva Israelului”, ar fi fost într-adevăr o surpriză. La 30 octombrie 2023, Jewish News Syndicate a publicat un articol în care susținea că George Soros „a canalizat” 15 milioane de dolari către grupuri care au organizat proteste „pro-Hamas” (Jewish News Syndicate, 2023). Articolul explică că vehiculul folosit pentru a muta fondurile a fost Tides Center (așa cum a fost investigat de New York Post), care a donat către Adalah Justice Project, Desis Rising Up and Moving, Arab American Association of New York, Jewish Voice for Peace (JVP) şi If Not Now. Articolul se referă la o discuție cu Rachel Ehrenfeld, autoarea cărții „Agenda Soros”, în care se pare că îl citează pe ambasadorul SUA în Israel, spunând că George Soros a făcut cel mai mult „rău” Israelului, finanțând organizații „anti-israeliene”, precum New Israel Fund, printre alte entități.
Ziarul menționează că nu s-a primit niciun răspuns de la reprezentanții contactați. Cu toate acestea, aproximativ o săptămână mai târziu – pe 7 decembrie 2023, Open Society Foundations a publicat o fișă informativă pe site-ul său (Open Society Foundations, 2023). Organizația explică că a fost activă în Israel și Teritoriul Palestinian Ocupat din 1999 și s-a concentrat pe „…drepturile minorităților din Israel, drepturile palestinienilor care trăiesc sub ocupația israeliană în Cisiordania și Gaza și eforturile de a ajunge la o soluție pașnică pentru conflict” (Open Society Foundations, 2023). În Teritoriile Ocupate, grupurile susținute, adică finanțate, pledează pentru drepturile omului și raportează „abuzuri israeliene”, cer responsabilitate, definesc programe universitare și susțin drepturile femeilor, drepturile LGBTQ+, prevenirea dezinformării etc.
Aceste informaţii sugerează că nu sprijină Hamas și unele dintre grupurile finanțate au opinii diferite. Există un mesaj clar, fie subliminal, fie afirmat, în articolele consultate, că George Soros sau alți sponsori ai unor grupuri care acționează în Teritoriul Ocupat Palestinian, sau în afară, pot fi „anti-Israel”. Cu toate acestea, dovezile furnizate nu indică într-o manieră deterministă că acesta ar fi într-adevăr cazul. Având în vedere pluralitatea vocilor politice din Israel și dintre susținătorii săi, o diferență de opinii nu poate fi exclusă, iar această diferență probabil nu este legată de Israel, de existența lui, ci mai degrabă de modul în care tratează anumite probleme. Pe măsură ce detractorii săi îl acuză pe dl Soros că este „anti-Israel”, el are opțiunea de a răspunde că poziția sa poate asigura viitorul Israelului într-un mod mai bun, prin urmare, orice poziție poate fi o chestiune de dezbatere. În plus, dacă se ia în considerare populația evreiască care trăiește în afara Israelului, chestiunea luării de poziții legate de evoluțiile din Fâșia Gaza devine și mai complexă.
Potențiale alte mize legate de protestele „pro-palestiniene”
La începutul lunii decembrie, o serie de audieri în Congresul SUA cu lideri de la Harvard, Universitatea din Pennsylvania și MIT au dus la două demisii (excepție a fost șeful MIT). După ziua de 7 octombrie, educația universitară americană pare să fi suferit presiuni politice pentru a sprijini sau a proteja mai mult Israelul. Acest lucru poate avea cel puțin două motive: antisemitismul și islamofobia au fost în creștere, iar războiul din Gaza a avut un potențial relativ mare de a agrava și mai mult diviziunea și discursul de ură.
După ce a semnat o legislație pentru prevenirea crimelor de ură anti-asiatice în 2021, în urma pandemiei de Covid (Niedzwiadek, 2021), Casa Albă a anunțat în 2023 că administrația Biden-Harris a lansat prima strategie națională de combatere a antisemitismului (Casa Albă, 2023). Aproximativ în aceeași perioadă, un grup de republicani a introdus propunerea legislativă „Stop Anti-Semitism on College Campuses Act” (Kornbluh, 2023) și au avut loc dezbateri privind definiția antisemitismului (Rosenfeld, 2023) pentru a fi adoptată oficial în contextul strategiei menționate de Casa Albă. Într-un context mai larg, Parlamentul European a anunțat și la începutul anului 2024 că își propune să incrimineze discursurile instigatoare la ură și infracţiuni la nivelul UE (Klosidis, 2024). Prin urmare, miza poate deveni relativă pentru o comunitate mai largă și pentru evreii din afara Israelului, în ciuda disputelor legate de definițiile antisemitismului în SUA și a implicațiilor juridice pe care le poate avea acest lucru.
Cea mai recentă sesiune a Forumului Economic Mondial (WEF) de la Riad a urmărit să îmbunătățească în continuare colaborarea globală, dar și legăturile dintre afacerile SUA și o Arabie Saudită care investește fonduri imense în migrarea dintr-o economie bazată pe petrol. “Fabricarea” protestelor ar putea rezona cu o abordare nepărtinitoare față de o problemă regională sensibilă. O posibilă înțelegere cu saudiții, care ar presupune normalizarea legăturilor cu Israelul și, după cum menționează saudiții, o soluție cu două state, are potențialul de a oferi oportunități de afaceri pentru corporațiile americane care se confruntă cu provocări din ce în ce mai mari din partea concurenței chineze.
În cele din urmă, Israelul se confruntă cu o opoziție regională din ce în ce mai mare. Pe lângă „opoziția” de inspirație iraniană, Türkiye a anunțat recent că încearcă să se alăture Africii de Sud în cazul împotriva Israelului la CIJ. Dacă SUA sau personalitățile sale proeminente ar încerca să apere Israelul în diferite contexte, o anumită distanțare de deciziile prim-ministrului Netanyahu s-ar putea să realizeze acest lucru.
Concluzii
Acest articol a analizat cele mai recente evoluții din Fâșia Gaza și rapoartele din ce în ce mai populare din media despre recentele proteste „pro-palestiniene”, în special în SUA. Rezultatele acestei cercetări indică faptul că, chiar dacă acestea au fost „fabricate” prin donații de la miliardari americani, este greu de stabilit de ce au erupt exact la sfârșitul lunii aprilie 2024. La fel, este greu de stabilit dacă sunt cu adevărat „anti -Israel”, după cum sugerează diverse informaţii. Mai mult, asocierea miliardarilor care finanțează organizațiile care se presupune că sunt la originea acestor proteste cu poziții asumate „anti-Israel” poate fi relativ controversată. Cel mai sensibil aspect al unor astfel de discuții sunt încercările de a generaliza punctele de vedere și de a le plasa alături de altele, pe baza asemănărilor presupuse. Articolul oferă exemple de evoluții indirect legate din SUA, Europa și Orientul Mijlociu, care ar putea fi influențate atât de proteste, cât și de rezultatele acestora, precum și de evoluția conflictului din Gaza.
Libertatea academică din SUA pare să se intersecteze cu scopurile politice în ultimele luni. Deși această dezvoltare poate avea un impact asupra rezultatelor academice, ea poate face parte dintr-un impuls mai mare de politizare a diferitelor aspecte ale vieții societale și economice, care aduce atât rezultate, cât și riscuri potențial pe termen lung. Cu toate acestea, protestele vin într-un moment în care lumea se așteaptă ca SUA să-și joace rolul de superputere și să demonstreze că este capabilă să apere pacea și libertățile deopotrivă. Natura contradictorie a SUA care se prezintă pe de o parte drept un furnizor de ajutor pentru palestinieni și, pe de altă parte, ca un aliat israelian nedescurajat, devine mai dificil de gestionat, dar acea parte a Americii care ar fi putut “fabrica” protestele are mai multe șanse să producă consimțământ, în cazul în care un se va realiza un acord regional mai larg și toate părțile implicate vor accepta termeni rezonabili de rezoluție.
Bibliografie
Baldor, L. (2024, Mai 01). The US is building a pier off Gaza to bring in humanitarian aid. Here’s how it would work. Retrieved from Associated Press New: https://apnews.com/article/gaza-humanitarian-aid-pier-israel-us-7fd8cf63c60e4155479e761f3c79914d
Durden, T. (2024, April 26). George Soros Paying Student Agitators To Whip Up Anti-Israel Protests. Retrieved from Zero Hedge: https://www.zerohedge.com/political/george-soros-paying-student-agitators-whip-anti-israel-protests
El Chamaa, M., & Suliman, A. (2024, April 30). U.S. campus protests spread to the Middle East and Europe . Retrieved from The Washington Post: https://www.washingtonpost.com/world/2024/04/30/college-protest-middle-east-gaza/
FitzGerald, J., & Debusmann Jr, B. (2024, April 23). Mass arrests made as US campus protests over Gaza spread. Retrieved from BBC: https://www.bbc.com/news/world-us-canada-68873825
Jacobs, J., Nardelli, A., & Wickham, A. (2024, April 29). US Warns ICC Action on Israel Would Hurt Cease-Fire Chances. Retrieved from Bloomberg: https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-04-29/israel-s-allies-warn-icc-action-could-jeopardize-ceasefire-with-hamas
Jewish News Syndicate. (2023, October 30). Soros funneled $15m to groups behind pro-Hamas protests. Retrieved from Jewish News Syndicate: https://www.jns.org/soros-funneled-15m-to-groups-behind-pro-hamas-protests/
Klosidis, E. K. (2024, January 18). Time to criminalise hate speech and hate crime under EU law. Retrieved from News /EU Parliament: https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20240112IPR16777/time-to-criminalise-hate-speech-and-hate-crime-under-eu-law
Kornbluh, J. (2023, June 1). GOP Jewish House members push bill to defund colleges that host events promoting anti-Zionism. Retrieved from Forward (Jewish. Independent. Nonprofit): https://forward.com/fast-forward/548998/gop-jewish-house-colleges-antisemitism-israel-cuny/
Landale, J. (2024, April 27). UK forces may be deployed on the ground in Gaza to help deliver aid. Retrieved from BBC: https://www.bbc.com/news/uk-68909511
Niedzwiadek, N. (2021, May 20). Biden signs anti-Asian hate crimes legislation. Retrieved from Politico: https://www.politico.com/news/2021/05/20/biden-anti-asian-hate-crimes-bill-489936
Open Society Foundations. (2023, December 7). The Open Society Foundations in Israel and Palestine. Retrieved from Open Society Foundations: https://www.opensocietyfoundations.org/newsroom/the-open-society-foundations-in-israel-and-palestine
Rosenfeld, A. (2023, May 24). Israel ‘mudslinging’ threatens to overshadow White House antisemitism strategy. Retrieved from Forward (Jewish. Independent. Nonprofit): https://forward.com/news/548327/israel-ihra-definitionwhite-house-antisemitism-strategy-plan-emhoff/
Stoll, I. (2024, April 24). Some Anti-Israel Protesters Are Paid. Retrieved from Wall Street Journal: https://www.wsj.com/articles/some-anti-israel-protesters-are-paid-soros-rockefeller-funding-activism-hamas-fba26c20
TBS Report. (2024, April 17). New York TImes directs journalisits to limit the use of ‘genocide’, ‘Palestine’. Retrieved from The Business Standard: https://www.tbsnews.net/world/new-york-times-directs-journalists-limit-use-genocide-palestine-829856
The White House. (2023, May 2023). FACT SHEET: Biden-Harris Administration Releases First-Ever U.S. National Strategy to Counter Antisemitism. Retrieved from The White House: https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2023/05/25/fact-sheet-biden-harris-administration-releases-first-ever-u-s-national-strategy-to-counter-antisemitism/
Vincent, I. (2024, April 26). George Soros is paying student radicals who are fueling nationwide explosion of Israel-hating protests . Retrieved from New York Post: https://nypost.com/2024/04/26/us-news/george-soros-maoist-fund-columbias-anti-israel-tent-city/