Update articol:

Noua strategie a SUA privind conflictul din Liban: Să-l lăsăm să se desfășoare (analiză Reuters)

  • SUA renunță la apelurile pentru încetarea imediată a focului în Liban

  • Schimbarea reflectă dorința de a vedea Hezbollah-ul slăbit

  • Noua strategie riscă să alimenteze un război mai amplu, spun analiștii

După săptămâni de diplomație intensă menită să asigure o încetare a focului între Israel și militanții Hezbollah, Statele Unite au optat pentru o abordare complet diferită: să lase conflictul din Liban să se desfășoare, scrie Reuters.

În urmă cu doar două săptămâni, Statele Unite și Franța cereau o încetare imediată a focului de 21 de zile pentru a preveni o invazie israeliană în Liban. Acest efort a fost deraiat de asasinarea de către Israel a liderului Hezbollah, Syed Hassan Nasrallah, de lansarea, la 1 octombrie, a operațiunilor terestre israeliene în sudul Libanului și de loviturile aeriene israeliene care au eliminat o mare parte din conducerea grupului.

Acum, oficialii americani au renunțat la apelurile lor pentru o încetare a focului, argumentând că circumstanțele s-au schimbat.

„Sprijinim Israelul să lanseze aceste incursiuni pentru a degrada infrastructura Hezbollah, astfel încât, în cele din urmă, să putem ajunge la o soluție diplomatică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, în cadrul unui briefing de presă la începutul acestei săptămâni.

Schimbarea de curs reflectă obiectivele contradictorii ale Statelor Unite – limitarea conflictului în continuă creștere din Orientul Mijlociu și, în același timp, slăbirea severă a Hezbollah, susținut de Iran.

Noua abordare este atât practică, cât și riscantă.

SUA și Israelul ar beneficia de pe urma înfrângerii unui inamic comun – Hezbollah, pe care Teheranul îl folosește pentru a amenința granița de nord a Israelului – dar încurajarea campaniei militare de amploare a Israelului riscă să ducă la un conflict scăpat de sub control.

Jon Alterman, un fost oficial al Departamentului de Stat, a declarat că SUA doresc să vadă Hezbollah-ul slăbit, dar trebuie să pună în balanță acest lucru cu riscul de a „crea un vid” în Liban sau de a provoca un război regional.

Abordarea Washingtonului, a spus el, pare a fi: „Dacă nu poți schimba abordarea israeliană, ai putea la fel de bine să încerci să o canalizezi într-un mod constructiv”.

O VIRTUTE A NECESITĂȚII

Cea mai recentă luptă a Israelului cu Hezbollah a început atunci când gruparea a tras rachete asupra pozițiilor israeliene imediat după atacul din 7 octombrie 2023 al oamenilor înarmați ai Hamas asupra Israelului, care a declanșat războiul din Gaza. De atunci, Hezbollah și Israelul au făcut schimb de focuri.

Întrucât luni întregi de negocieri indirecte de încetare a focului între Israel și Hamas nu au dus la niciun rezultat, Israelul a început în septembrie să își intensifice bombardamentele împotriva Hezbollah și a aplicat lovituri dureroase grupării, inclusiv prin detonarea de la distanță a pagerelor și radiourilor Hezbollah, rănind mii de membri ai grupării.

După moartea lui Nasrallah – pe care SUA au numit-o „o măsură de dreptate” – președintele american Joe Biden a cerut din nou o încetare a focului de-a lungul graniței dintre Israel și Liban.

Guvernul premierului israelian Benjamin Netanyahu a lansat oricum invazia terestră și, în câteva zile, SUA a renunțat la apelurile sale pentru încetarea focului și și-a exprimat sprijinul pentru campania aliatului său.

Aaron David Miller, un fost negociator american pentru Orientul Mijlociu, a declarat că Washingtonul avea puține speranțe de a reține Israelul și a văzut beneficii potențiale în operațiune.

„Cu siguranță a creat un impuls în care administrația s-a gândit probabil: „Să facem din necesitate o virtute””, a spus el, adăugând că oficialii americani își rezervau, de asemenea, probabil pârghiile pentru a încerca să limiteze represaliile Israelului pentru un atac cu rachete balistice efectuat de Teheran săptămâna trecută.

În prezent, nu sunt în curs de desfășurare discuții semnificative privind încetarea focului, au declarat surse europene familiarizate cu această chestiune, adăugând că israelienii vor continua operațiunea în Liban „timp de săptămâni, dacă nu luni”. Doi oficiali americani au declarat pentru Reuters că acesta ar putea fi calendarul.

Pentru SUA, campania israeliană ar putea aduce cel puțin două beneficii.
În primul rând, slăbirea Hezbollah – cea mai puternică miliție proxy a Iranului – ar putea limita influența Teheranului în regiune și ar reduce amenințarea la adresa Israelului și a forțelor americane.

Washingtonul crede, de asemenea, că presiunea militară ar putea forța Hezbollah să renunțe la arme și să deschidă calea pentru alegerea unui nou guvern în Liban, care ar înlătura puternica mișcare de miliție, care a fost un actor important în Liban timp de decenii.
Jonathan Lord, un fost oficial al Pentagonului care lucrează în prezent la Centrul pentru o nouă securitate americană din Washington, a declarat că acest lucru ar fi greu de realizat.
„Pe de o parte, mulți libanezi se înfioară sub greutatea prezenței Hezbollah în Liban. Dar în același timp … această schimbare este impusă Libanului printr-o campanie foarte violentă”, a declarat Lord.

STRATEGIE RISCANTĂ

Scopul final, au declarat oficialii americani săptămâna aceasta, este de a pune în aplicare rezoluția 1701 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, care a mandatat o misiune de menținere a păcii a ONU – cunoscută sub numele de UNIFIL – pentru a ajuta armata libaneză să păstreze zona de frontieră sudică cu Israelul liberă de arme sau personal armat, altele decât cele ale statului libanez.

Oficialii americani spun că discuțiile cu părțile pentru atingerea acestor obiective pot avea loc în timp ce luptele continuă, chiar dacă analiștii avertizează că conflictul crește foarte mult riscul unui război mai amplu, mai ales că regiunea așteaptă răspunsul Israelului la atacul cu rachete al Iranului.

Dincolo de șansa unui război care ar putea atrage Statele Unite, există teama că Libanul va deveni o altă Gaza.

Un an de operațiuni militare israeliene au redus enclava la o pustietate și au ucis aproape 42.000 de persoane, potrivit autorităților sanitare din Gaza. Oficialii americani avertizează în mod deschis că ofensiva Israelului în Liban nu ar trebui să semene deloc cu cea din Fâșia Gaza.

În ciuda acestor pericole, Alterman, care conduce acum programul pentru Orientul Mijlociu la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat că este puțin probabil ca diplomația să oprească luptele prea curând.

 

BVB | Știri BVB