Fizicianul Cristian Presură a reacţionat la poziţia Biroului Prezidiului Academiei Române referitoare la tehnologia 5, care cere o analiză detaliată a impactului 5G asupra sănătății publice.Între timp, Academia Română a scos poziţia de pe site-ul instituţiei (https://acad.ro/mediaAR/pctVedereAR/2020/d0827-Tehnologia5G.pdf)
Cristian Presură spune:
Am văzut comunicatul Academiei referitor la 5G. Din păcate nu are linkuri la referințe, așa încât e greu de discutat. Doar câteva puncte.
1. “Oamenii de știință avertizează că viitoarele stații 5G vor genera câmpuri electromagnetice de cca 100 de ori mai puternice decât cele ale generațiilor deja în funcțiune”. Standardele pentru 5G sunt aceleași că 4G când vine vorba de densitatea de energie. Simplu spus, dacă întindem mâna în aer, nu vom primi mai multă energie pe secundă de la o antena 5G decât primim deja de la o antena 4G. Nu văd cum se justifică factorul de 100 din comunicat.
2. “Dezvoltând practic un ocean artificial de radiații”. Cuvântul “ocean de radiații” sperie, deși suntem înconjurați și de “oceane” de alte radiații: lumina și particule neutrino. “Ocean de radiații” nu înseamnă neapărat periculos!
3. “Radiații milimetrice de înaltă frecvență (30-300 GHz )”. Tehnologia implementată până acum folosește până la 10GHz și, pe viitor, se vorbește de atingerea a maxim 70 GHz. În niciun caz 300 GHZ, care e o limita superioară teoretică ce apare doar în standardul www.icnirp.org Cu alte cuvinte, până să se atingă 70 GHz va curge multă apă de Dunăre, iar când se va discuta de implemenarea 300 GHz fie va fi trecut o generație sau două, fie standardul va fi ajustat.
4. “Autorități medicale internaționale clasifică câmpul electromagnetic produs de radiofrecvențe că posibil carcinogen la om”. E adevărat, la aceeași categorie sunt incluși și castraveții murați. Categoria indică cum, dacă punem intensități uriașe, mult mai mari, putem observă efecte în animale. La o categorie mai gravă este “probabil cancerigen”, acolo unde fumul de țigară are 9 molecule din această categorie (https://bit.ly/2EEAG0u). Iar la cateoria “sigur cancerigen” intră carnea procesată. Citesc că 50 de grame zilnice de carne procesată crește șansă de cancer de colon cu 18% (https://bit.ly/2Qriqul). Zic asta doar să vedeți cât de sănătoși sunt castraveții murați față de fumul de țigară sau carnea procesată. Iar 5G-ul intră la castraveți murați.
5. “Radiațiile milimetrice se absorb la nivelul pielii, în profunzime de cca 1-2 mm” Aici chiar așa e, e foarte bine că se spune. Radiația 5G nu penetrează dincolo de piele, e important de știut asta, pentru că să nu ne fie frică că radiația asta ajunge “să ne citească gândurile”.
Comunicatul continuă:
6.” Iar efectele locale se pot transmite prin mecanisme moleculare în restul organismului.” Singurele efecte locale sunt cele termice, dar astea pot fi neglijate în raport cu variația temperaturii din mediul ambiant. Dacă există alte efecte, ar fi trebuit link cu o dovadă clară a faptului că pericolul este mare.
7. Și la sfârșit comunicatul spune:” Avertizăm că implementarea tehnologiei 5G, fără o evaluare concretă a riscurilor și vulnerabilităților, poate avea grave consecințe asupra sănătății populației” Cuvântul cheie este “poate”. Din experiență mea, România nu are singură capacitatea necesară să facă studii pe scară largă. Singurul lucru pe care îl poate face este să se intereseze la “frații mai mari” din UE, iar aici răspunsul este clar: În afară de cazuri izolate (care sunt discutabile), “frații mai mari” au permis dezvoltarea 5G pe propria lor populație și pe scară largă. Personal, nu cred că sunt nebuni să facă asta dacă nu știu despre ce e vorba. Ei știu despre ce e vorba: pericolele radiației 5G, atât cât o cunoaștem, par să nu le depășească pe cele cunoscute: alimentația nesănătoasă, aerul pe care îl respirăm cu elementale sale radioactive, condusul mașinii, lumina soarelui cu radiația să ultravioleta și așa mai departe. Atâta timp cât nu sunt semne clare de pericol, “frații noștri mai mari” nu se sperie și lasă să se dezvolte acest motor nou al economiei. Când pericolele sunt mari, cum e cu pandemia, pun și ei piciorul pe pedala, dar la 5G nu e cazul.
Am vazut comunicatul Academiei referitor la 5G. Din pacate nu are linkuri la referinte, asa incat e greu de discutat….
Publicată de Cristian Presura pe Joi, 27 august 2020