Kenneth Fredriksen: ”Mesajul meu către autoritățile române este că suntem deschiși să avem dialoguri constructive pentru a găsi soluții la potențialele preocupări și provocări pe care le au atunci când vine vorba de noi, ca furnizor de echipamente 5G sau alte tehnologii digitale”
“Politicienii și autoritățile din Europa trebuie să se asigure că le permit operatorilor să facă investiții în infrastructura critică și cel mai bun mod de a face acest lucru este să existe un cadru de reglementare predictibil, care să permită concurența, astfel încât banii să poată fi cheltuiți cât mai eficient posibil, iar operatorii să poată investi în ceea ce este fundamentul digitalizării Europei – infrastructura 5G este baza oricăror aplicații digitale”
„Multe industrii vor fi perturbate de inteligența artificială din cauza noilor moduri de a face lucrurile mai eficient”
Interviu cu Kenneth Fredriksen, Vicepreședinte Senior, Huawei Europa
Cum vedeți evoluția Huawei în Europa, în contextul geopolitic?
Kenneth Fredriksen: În ultimii ani, geopolitica a influențat nu numai afacerile noastre, ci, din păcate, și afacerile clienților noștri din Europa. Este foarte evident că piețele deschise (concurența liberă) reprezintă principala forță motrice pentru inovare și creștere economică. Și cu cât se pun mai multe limitări concurenței, cu atât vor fi mai puține inovații și creștere în Europa.
Dacă ne uităm la cifrele noastre globale, 2024 a fost un an cu provocări, însă am reușit să avem o creștere destul de solidă, atât în domeniul nostru de business tradițional, cel de infrastructură ITC, cât și în businessul nostru pentru consumer, care acum revine având o creștere și mai rapidă, dar și în noi domenii de afaceri, cum ar fi businessul pentru vehicule autonome care este în creștere.
Vom continua să investim în Europa, să fim parte a Europei și să oferim valoare clienților noștri. Sperăm că vom putea ajuta Europa ca națiune și ca regiune să-și îmbunătățească competitivitatea atunci când vine vorba de digitalizare, având în vedere că mulți oameni au subliniat recent că Europa rămâne în urmă. Cred că soluția pentru provocările Europei este să menținem concurența deschisă și liberă, să permitem concurenței să stimuleze inovația. Ne propunem să fim atât un partener bun pentru companiile europene, dar și un bun competitor pentru a le ajuta să-și dezvolte propriile capacități inovatoare concurând cu noi.
Cum credeți că inteligența artificială va transforma industriile și societatea?
Kenneth Fredriksen: Inteligența artificială este factorul care permite inteligența, practic, în diferite aplicații. Și, bineînțeles, atunci când ai inteligența introdusă în industrii, poți introduce și automatizare și modalități mult mai eficiente de a face munca tradițională, dar și noi modalități de a rezolva provocările tradiționale sau munca tradițională. Cu siguranță, în multe privințe, va revoluționa industriile. Multe industrii vor fi perturbate din cauza noilor moduri de a face lucrurile mai eficient.
Așadar, industriile se vor confrunta cu perturbări într-un mod pozitiv, pentru că în cele din urmă inteligența artificială va oferi mai multe beneficii pentru consumatori și întreprinderi și va reduce consumul de energie, ceea ce este foarte important. De asemenea, va crește eficiența generală în industrii și va îmbunătăți calitatea, ca urmare a proceselor automatizate.
Cum va influența tehnologia apariția Deep Seek?
Kenneth Fredriksen: Cred că cel mai important lucru este că Deep Seek ne-a arătat că este posibil să oferim aplicații avansate AI într-un mod mai eficient, atât în ceea ce privește calculul, cât și în ceea ce privește consumul de energie. Și acest lucru este foarte important. Un alt aspect important este că se bazează pe o platformă deschisă, ceea ce permite și companiilor mai mici să beneficieze de aplicații AI avansate, deoarece le oferă acces și posibilitatea de a-și dezvolta propriile aplicații AI. Prin urmare, cred că va ajuta multe întreprinderi mici și mijlocii să se bucure de beneficiile și capacitățile AI într-un stadiu mult mai rapid decât ar fi făcut-o cu modul tradițional de a furniza AI. Aceasta este cea mai importantă concluzie din ceea ce este acum Deep Seek, demonstrând ce este posibil.
Ce ne puteți spune despre implementarea 5G și despre adoptarea 5.5G în Europa? Dar în România?
Kenneth Fredriksen: Europa nu este lider când vine vorba de implementări 5G și același lucru este valabil și pentru 5,5 G, dar cred că acum începem să vedem că 5G și 5,5G cresc în Europa. Diferența dintre 5G și 5,5G este în mai multe dimensiuni. Avem viteze, atât în ceea ce privește uplink, cât și downlink, de până la zece ori mai mari în 5,5G și acest lucru este important pentru activarea 5G în industrie.
Apoi avem latența care scade până la patru milisecunde, ceea ce este, de asemenea, important în special pentru industrii, deoarece este nevoie de o latență foarte scăzută pentru aplicații automate activate prin 5G.
Tehnologia 5,5G este cu adevărat importantă în multe aspecte și, de asemenea și pentru România – cheia este să permiteți investiții. Politicienii și autoritățile din Europa trebuie să se asigure că le permit operatorilor să facă investiții în infrastructura critică și cel mai bun mod de a face acest lucru este să existe un cadru de reglementare predictibil, care să permită concurența, astfel încât banii să poată fi cheltuiți cât mai eficient posibil, iar operatorii să poată investi în ceea ce este fundamentul digitalizării Europei – infrastructura 5G este baza oricăror aplicații digitale.
Când vom trece la tehnologia 6G și cu ce se diferențiază față de 5G?
Kenneth Fredriksen: Abia am terminat standardizarea 5,5G anul trecut. Cred că este prea devreme să vorbim despre 6G în detaliu. 6G va fi mult mai avansat decât 5,5 G. Între timp trebuie să ne asigurăm că suntem capabili să monetizăm tehnologiile actuale, pentru că doar atunci când vom putea monetiza și crea valoare pe tehnologia pe care o dezvoltăm, investițiile vor veni.
Deocamdată, trebuie să ne asigurăm că 6G este și un standard global, pentru că asta va permite ecosistemului să mobilizeze resurse în aceeași direcție. Și, desigur, asta va aduce 6G mai rapid, deoarece dacă ne folosim resursele de cercetare și dezvoltare în aceeași direcție cu un standard global comun, vom avea 6G mai devreme decât dacă avem mai multe standarde așa cum am avut înainte cu 3G, de exemplu, unde am văzut mai multe standarde în întreaga lume și unde, practic, resursele de cercetare și dezvoltare au fost utilizate mult mai ineficient decât este folosit acum într-un standard global 5G. Cred că atunci când vine vorba de 6G, acesta este poate cel mai important lucru pe care să ne concentrăm acum, să ne asigurăm că rămâne un standard global comun.
Cum apreciați relația Huawei cu autoritățile din România, în comparație cu alte țări europene?
Kenneth Fredriksen: Huawei este întotdeauna deschisă să aibă dialoguri transparente cu orice guvern din lume, din Europa și, de asemenea, față de autoritățile române. Mesajul meu către autoritățile române este că suntem dispuși să fim deschiși și să avem dialoguri constructive pentru a găsi soluții la potențialele preocupări și provocări pe care le au atunci când vine vorba de noi, ca furnizor de 5G sau alte tehnologii digitale. Avem progrese bune, în general, în Europa. Totuși, Europa este o piață relativ corectă și deschisă și pentru companii precum Huawei și cred că acest lucru va fi și mai important pe viitor, mai ales revenind la preocupările sau provocările cu care se confruntă Europa acum în ceea ce privește competitivitatea generală în digitalizare. Cred că cea mai bună modalitate de a îmbunătăți situația este să avem o piață deschisă, permițând concurenței să rezolve aceste provocări.
Mesajul ar fi și pentru autoritățile române să se asigure că au grijă de securitate, dar într-un mod echilibrat, asigurându-se că și concurența este lăsată să îmbunătățească sau să ajute inovația să aibă loc și, de asemenea, să susțină creșterea, atât pentru afaceri, cât și pentru consumatori.
Care sunt noutățile pe care le-ați adus la MWC Barcelona 2025?
Kenneth Fredriksen: Vorbim despre accelerarea către o lume inteligentă și ceea ce încercăm să demonstrăm aici este să arătăm că AI, pe de o parte, ar putea fi percepută ca ceva ce poți avea în buzunar prin smartphone-ul tău, dar este mult mai mult decât atât. Și pentru a realiza aplicații AI avansate, trebuie să încorporezi și să integrezi AI în infrastructură. Huawei nu face AI în sine, dar integrăm AI în tot ceea ce facem pentru că așa poți livra inteligența artificială în front-end. Avem, desigur, și câteva inovații speciale, cum ar fi smartphone-ul trifold, de exemplu, care este încă singurul smartphone din lume cu trei ecrane sau două ecrane sau un singur ecran, după preferința fiecăruia. Acest lucru este remarcabil nu numai din perspectiva experienței utilizatorului, ci și din punct de vedere al inovației, făcând acest tip de dispozitiv funcțional, fiabil și stabil, oferind calitatea necesară pentru a-l utiliza.