Update articol:

Florin Cîțu: Salariile în sectorul bugetar sunt mai mari decât cele din sectorul privat, nu există nicio justificare economică pentru această diferență

Salariile în sectorul bugetar sunt mai mari decât cele din sectorul privat, iar salariile bugetarilor trebuie să fie legate direct de performanță, spune fostul premier Florin Cîțu.

Acesta a scris: “Salariile bugetarilor trebuie să fie legate direct de performanță.
DA, salariile în sectorul bugetar sunt mai mari decât cele din sectorul privat.
NU, nu există nicio justificare economică pentru această diferență. NICIUNA.

Cei care vin cu argumente care să susțină salariile mai mari din sectorul bugetar vor doar să mențină modelul actual care le oferă putere peste angajații de la stat. Atât.
În același timp trebuie spus că nu există argumente economice care să justice salarii mai mici în sectorul bugetar decât cele din sectorul privat.

În acest moment salariile din cele două sectoare pot fi comparate doar pe criterii subiective.

Salariile în sectorul bugetar sunt determinate prin decizie politică ( acesta este modelul aparat cu dinții de socialiști). ATÂT. Salariile în sectorul privat sunt determinate de cererea și oferta de forță de muncă (negocierea între angajat și angajator). În echlibru salariul din sectorul privat este egal cu productivitatea angajatului care primește salariul respectiv.

Justificările pentru a susține un salariu mai mare la stat sunt doar justificări socialiste și le-am auzit pe toate. Niciuna din justificări nu are susținere economică.

Salariile mai mari din sectorul bugetar creează o multime de probleme în economie. De exemplu. Salariile mai mari în sectorul bugetar influențează piața forței de muncă și implicit pun presiune pe CREȘTEREA ARTIFICIALĂ a salariilor din sectorul privat – oamenii preferă să lucreze la stat, evident, unde salariile sunt mai mari, nu există indicatori de performanță și nici riscul că îți vei pierde locul de muncă (acest ultim element este un argument pentru salarii mai mici la stat) .

Pentru companii apar imediat doua probleme. Scade profitabilitatea si lipsa forței de munca.

Pe termen scurt companiile rezolva problema lipsei de personal prin importul de forță de muncă. Dar am văzut unde duce asta în alte țări din UE (asta vor socialiștii?). Pe termen mediu și lung companiile investesc în tehnologie și folosesc mai puțini angajați și așa mențin costul cu forța de muncă redus și se protejează de competiția neloială pe care o face statul pentru forța de muncă. Sau companiile care nu pot să facă asta pleacă în alte țări unde forță de muncă este mai ieftină.

Este doar un mod prin care decizia politică de a crește salarii din pix influențează dinamică din economie. Dar mai sunt și altele și care ne afectează pe noi toți: dobânzi mai mari în economie, inflație mai mare etc.

În condițiile în care deficitul bugetar crește în România (cel mai mare din UE de doi ani de zile, în pandemie eram pe locul 4), salariile mai mari în sectorul bugetar sunt o problemă și mai mare. Mai ales că salariile mai mari sunt pentru un număr mai mare de bugetari decât în 2021 (cu 34. 742 de angajați mai mult), aruncând în aer cheltuielile bugetare.

SOLUȚIA? Am inclus-o în PNRR. Reforma salarizării în sectorul bugetar prin care nivelul salariilor este legat DIRECT de indicatori de performanță ( cât mai aproape de ce se întâmplă în sectorul privat). Există și un singur bonus de performanță de maxim 20% pe care-l primesc DOAR cei care au performanță (Duh!).

Bineînțeles că deși au trecut aproape 2 ani de la termenul limita pentru această reforma, socialiștii au ingorat-o. Ei preferă să crească salariile din pix în timp ce cresc și numărul angajaților din sectorul bugetar. Implementarea reformei din PNRR ar fi eliminat din spațiul public discuția despre nivleul salariilor la stat vs privat și mai ales ar fi REDUS SEMNIFICATIV cheltuielile cu salariile în buget (care ar fi redus deficitul și mai apoi inflația și dobânzile).

Este evident pentru toată lumea că socialiștii care au preluat țara din 2022 au crescut taxele pentru a plătii salarii la stat mai mari, pentru a crește subvențiile, pentru a plătii dobânzi mai mari și o serie de alte cheltuieli neproductive.

Mai simplu, din 2022 sectorul privat este COCOȘAT de guvernarea socialistă pentru a menține un aparat de stat supradimensionat, megaplătit și neproductiv”.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025