Update articol:

Lucian Croitoru: Prin noul pachet fiscal, sectorul public se salvează pe spatele sectorului privat; Oare nu găina cu ouăle de aur ar trebui protejată sau am înțeles eu greșit? Bravo! S-a mai rezolvat o dată problema bugetară

Foto Facebook Foto Facebook

Prin noul pachet fiscal, sectorul public se salvează pe spatele sectorului privat, „reducându-i acestuia din urmă libertatea economică de a produce veniturile și avuția noastră, pe care guvernul își bazează politicile de redistribuire”, consideră Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

Acesta a scris pe Facebook: “Înțeleg că noul pachet fiscal (ce pompos sună o alcătuire neghidată în mod consecvent de principii)! prevede impozitarea clădirilor rezidențiale (o fi vorba de apartamente, case?) ce depășesc, cumulat, 500 mii euro. Întrebare: de ce nu se urmează un principiu general, ci doar un plafon care îi selectează pe cei mai înstăriți? Măsura aceasta îmi amintește de sloganul populist care a justificat introducerea unor impozite exagerat de mari pe autoturisme cu motoare mari: „să geamă ăia cu Q7”.

Vor fi introduse niște impozite acolo unde nu erau (la unii IT-ști, cu salarii relativ mari, și la angajații din construcțiii), va crește TVA acolo unde acum este de doar 5 la sută.

Microîntreprinderile vor fi impozitate cu 1 la sută din cifra de afaceri dacă această cifră este sub 300 mii euro. Și dacă acele firme au pierderi? Nu contează, căci se va găsi o cale ca această reglementare să fie ocolită.

La cheltuieli, mai nimic: tăierea unor posturi care nu erau oricum plătite, ci doar bugetate, și reducerea unor garanții, care cine știe dacă se plăteau sau nu.

Din păcate nu pot ocoli concluzia că, din nou, sectorul public se salvează pe spatele sectorului privat, „reducându-i acestuia din urmă libertatea economică de a produce veniturile și avuția noastră, pe care guvernul își bazează politicile de redistribuire.”

Oare nu găina cu ouăle de aur ar trebui protejată, sau am înțeles eu greșit?
Bravo! S-a mai rezolvat o dată problema bugetară, așa cum s-a mai „rezolvat” de câteva ori înainte și se va „rezolva” și în următoarele nenumărate cazuri.

PS: introducerea pragului de 500 mii euro la impozitul de 1 la sută pe clădiri rezidențiale si introducerea unui prag peste care se va introduce un impozit pe salariile din IT imi par pași către impozitarea progresivă”.