Fondul Monetar Internațional estimează că produsul intern brut al zonei Asia-Pacific va crește cu 4,6% în 2023, după ce a crescut cu 3,8% în 2022, potrivit CNBC.
FMI se așteaptă ca India şi China să contribuie cu aproximativ jumătate din creșterea globală în acest an, restul Asiei și Pacificului contribuind cu o cincime suplimentară.
Fondul Monetar Internațional și-a majorat prognoza pentru Asia-Pacific, spunând că regiunea va creşte în primul rând datorită redresării Chinei și creșterii „rezistente” din India. Acest lucru vine în timp ce restul lumii se pregătește pentru o creștere mai lentă din cauza politicii monetare înăsprite și a invaziei Rusiei în Ucraina.
FMI estimează că produsul intern brut al zonei Asia-Pacific se va extinde cu 4,6% în acest an, ceea ce este cu 0,3 puncte procentuale mai mare decât prognoza sa din octombrie, conform perspectivelor economice regionale din luna mai publicate marți.
Se preconizează că cele mai mari două economii de piață emergente din regiune vor contribui cu aproximativ jumătate din creșterea globală în acest an.
Perspectivele îmbunătățite ale FMI înseamnă că regiunea va contribui cu aproximativ 70% la creșterea globală, a spus FMI. Regiunea a crescut cu 3,8% în 2022.
„Asia și Pacificul vor fi cele mai dinamice dintre regiunile majore ale lumii în 2023, determinate în principal de perspectivele optimiste pentru China și India”, a spus FMI în raportul său.
„Se așteaptă că cele mai mari două economii de piață emergente din regiune vor contribui cu aproximativ jumătate din creșterea globală în acest an, restul Asiei și Pacificului contribuind cu o cincime suplimentară”, se arată în comunicat.
La nivel de țară, organizația și-a crescut perspectivele de creștere pentru China, Malaezia, Filipine și Laos la 5,2%, 4,5%, 6% și, respectiv, 4%.
Deși și-a redus previziunile pentru creșterea Indiei pe întregul an, FMI se așteaptă în continuare ca economia – care este pe punctul de a deveni cea mai populată țară din lume – să se extindă cu 5,9% în 2023.
Krishna Srinivasan, directorul FMI al departamentului Asia și Pacific, a sugerat că băncile centrale din regiune vor monitoriza stabilitatea prețurilor.
„Credem că, inflația de bază fiind persistentă, băncile centrale trebuie să țină ochii pe inflație și să abordeze problema direct”, a declarat Srinivasan pentru „Street Signs Asia” de la CNBC.
În ciuda optimismului general pentru regiune – în principal din cauza perspectivelor mai optimiste pentru piețele emergente – FMI și-a retrogradat previziunile pentru Japonia, Australia, Noua Zeelandă, Singapore și Coreea de Sud.
FMI a spus că economiile din Asia-Pacific ar putea avea, de asemenea, efecte secundare din cauza tensiunilor geopolitice continue din China. Organizația a estimat anterior că tensiunile globale ar putea perturba investițiile în străinătate și ar putea duce la o pierdere pe termen lung de 2% din produsul intern brut al lumii.
„Riscurile unei fragmentări în continuare a comerțului global devin din ce în ce mai importante, având în vedere disputele comerciale în curs de desfășurare între SUA și China (inclusiv noile restricții privind comerțul cu produse de înaltă tehnologie) și tensiunile geopolitice sporite legate de războiul Rusiei în Ucraina”, se arată în comunicat.