Macroeconomie

FMI – ponderea datoriei publice în PIB în România va depăși 60% în 2025 și 70% în 2028 (Andrei Rădulescu)

Fondul Monetar Internațional (FMI) a publicat în această dimineață la Washington raportul de monitorizare a finanțelor publice, cu titlul „Fiscal Policy under Uncertainty”.

În cadrul raportului realizat de Departamentul de Finanțe Publice al FMI sub coordonarea lui Vitor Gaspar (anterior Ministrul de Finanțe al Portugaliei) se atrage atenția cu privire la nivelul ridicat al incertitudinii, indus de schimbările recente din sfera politicilor comerciale, cu importante consecințe, atât pentru activitatea economică, cât și pentru finanțele publice.

Cu alte cuvinte, presiunile pe finanțele publice pe plan mondial sunt în creștere, într-un context caracterizat prin nivelul ridicat al ponderii datoriei publice în PIB și prin tendința de majorare a cheltuielilor, inclusiv cele cu apărare.

Prin urmare, provocările cu care se confruntă finanțele publice s-au accentuat în perioada recentă, reducerea gradului ridicat de îndatorare și construirea de marjă de manevră pentru intervenție la momentul unor noi șocuri devenind imposibil de realizat în contextul presiunilor de creștere a cheltuielilor, nivelurilor ridicate ale costurilor de finanțare și persistenței factorilor de risc.

Este și cazul României, care a înregistrat în 2024 un raport deficit bugetar/PIB de 8,6%, al doilea cel mai ridicat nivel din perioada post-decembristă, potrivit datelor FMI, după cum se poate observa în graficul de mai jos.

Graficul 1. Ponderea deficitului bugetar în PIB în România (%)

Sursa: reprezentarea autorului pe baza datelor Fondului Monetar Internațional (FMI), aprilie 2025

Această evoluție a fost determinată de creșterea semnificativă a ponderii cheltuielilor bugetare în PIB, de la 36,6% în 2023 la 39,8% în 2024, nivelul maxim din anul 1992, pe fondul politicilor de venituri în context electoral.

Pe de altă parte, ponderea veniturilor la buget în PIB a urcat marginal, de la 31,0% în 2023 la 31,1% în 2024, conform datelor FMI.

Atrag atenția cu privire la faptul că nivelul actual al ponderii deficitului bugetar în PIB este determinat de componenta structurală, aceasta fiind estimată de FMI la 8,7%.

În scenariul macroeconomic central revizuit recent de experții FMI ponderea raportului deficit bugetar în PIB în România s-ar putea diminua la 7,8% în 2025, 7,6% în 2026, respectiv 7,3% în 2027, niveluri cu mult peste țintele agreate cu Comisia Europeană.

Prin urmare, ponderea datoriei publice în PIB va continua să crească, de la 57,2% în 2024 la 61,6% în 2025, 65,7% în 2026, respectiv 68,9% în 2027 și va depăși pragul de 70% în 2028, conform prognozelor instituției financiare internaționale, aspect evidențiat în graficul de mai jos.

Graficul 2. Ponderea datoriei publice în PIB în România (%)

 

Sursa: reprezentarea autorului pe baza datelor Fondului Monetar Internațional (FMI), aprilie 2025

 Creșterea ponderii datoriei publice în PIB în România în 2025 este în convergență cu evoluțiile din aproximativ o treime din țările lumii, care contribuie cu 75% la formarea PIB-ului mondial, printre care se numără: SUA, China, Australia, Brazilia, Franța, Germania, Indonezia, Italia, Mexic, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud și Marea Britanie.

Nivelurile ridicate ale deficitului bugetar structural și datoriei publice în PIB exprimă tensiunile fără precedent cu care se confruntă finanțele publice interne, aspect evidențiat și de deciziile agențiilor de rating de revizuire a perspectivei rating-ului suveran.

În acest context, probabilitatea implementării unor noi măsuri de consolidare fiscal-bugetară pe termen scurt este foarte ridicată, mai ales în contextul nivelului ridicat al costurilor de finanțare și perspectivelor de persistență a volatilității pe piețele financiare internaționale la un nivel ridicat.

View Comments

  • Motto:
    „Legile și instituțiile trebuie să meargă mână în mână cu progresul general al minții umane. Odată cu schimbarea circumstanțelor instituțiile trebuie să progreseze și ele pentru a ține pasul cu timpul.”
    (Thomas Jefferson)
    Cresterea deficitului bugetar al României are loc în continuare, desi țara noastră a primit deja semnale negative ale ratingului suveran de la toate cele trei mari agenții de rating: Moody's, Fitch și Standard & Poor's. Toate aceste agenții au considerat creșterea deficitului ca factor de risc major, astfel:
    -Moody's a confirmat ratingul României la „Baa3”, dar a schimbat perspectiva de la „stabilă” la „negativă” în martie 2025, invocând riscurile legate de deficitul ridicat și mediul politic intern turbulent.
    -Fitch Ratings și S&P Global Ratings au avut deja, din iarna anului 2024-2025, o perspectivă „negativă” pentru România, plasând țara la un pas de ratingul „junk”.
    -Standard & Poor's a revizuit perspectiva în „negativă” în ianuarie 2025, a menținut ratingul la „BBB-” și a avertizat că ratingul ar putea fi coborât la categoria „junk” dacă deficitele și datoria publică vor crește mai mult decât estimările.
    Degringolada vine de la “aceşti imbecili care ne guvernează” cum ar spune André Santini în cartea sa intitulată “Ces imbéciles qui nous gouvernent: manuel lucide et autocritique à l’usage des hommes politiques”.
    Din păcate, după alegerile parlamentare din decembrie, 2024 s-a refăcut vechea coalitie de guvernare PSD-PNL-UDMR care a adus România în această situatie.
    Uniunea Europeană a creat un sistem de clasificare comun al unităților teritoriale din țările membre pentru statistică denumit NUTS (Nomenclature of territorial units for statistics), având drept scop realizarea de analize socioeconomice în cadrul regiunilor, cât și pentru încadrarea intervențiilor în contextul politicii de coeziune a UE.
    Nivelul NUTS căruia îi aparține o unitate administrativă este stabilit pe baza numărului de locuitori si anume:
    -NUTS 1: Minim 3 milioane; Maxim 7 milioane;
    -NUTS 2: Minim 800.000 ; Maxim 3 milioane ;
    -NUTS 3: Minim 150.000 ; Maxim 800.000 ;
    România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu a făcut reforma administrativ-teritorială . Noi încă ne conducem după legi comuniste din 1968, adică centralism democratic-socialist, în plin capitalism democratic-european. Ori acest centralism este o frână a dezvoltării economice. Prin reorganizarea administrativ-teritorială s-ar desfiinţa foarte multe structuri inutile populate cu tot felul de nepotisme. Un alt avantaj este decimentarea reţelelor clientelare construite in timp de peste 50 de ani. Dacă s-ar sparge astfel de strcturi, s-ar crea şansa ca România să renască administrativ ca ţară.
    Chiar si la atragerea de fonduri europene au existat sincope deoarece România nu a fost in stare sa facă o reforma administrativ- teritoriala compatibilă cu structurile europene. Din această cauză diferențele economice dintre județe sunt imense, iar birocrația omoară multe proiecte în fașă, desi dispune de un aparat administrativ supradimensionat, dar fără ca acesta să facă nimic. De aceea, trebuie recurs la o restructurare a acestor unități administrativ- teritoriale pentru ca structurile respective să fie compatibile cu cele europene, să devină funcționale si eficiente economic, deoarece in prezent cele mai multe dintre judete sunt adevărate feude pentru baronii locali. Trebuie in sfârsit să fie realizată regionalizarea, dar nu formal asa cum o avem acum, cu ADR-uri (Agentii de Dezvoltere Regională) ca organizații nonguvernamentale, ci cu regiuni administrative funcționale, cu forță juridică, adică să poți merge direct la Bruxelles să depui proiecte pe bani europeni fără să mai fi nevoit să treci prin București.
    Reforma administrativ-teritorială este o necesitate si aceasta se poate face printr-o procedură mai simplă fără modificarea constitutiei , printr-o lege organică in care să fie prevăzută comasarea mai multor judete in structuri administative mai mari. Această comasare contribuie la reducerea numărului de judete si păstrarea denumirii de „judet” prevăzută in actuala constitutie. Este modelul Poloniei care a făcut regionalizarea in 1999 prin comasarea celor 49 de voievodate existente (similare cu judetele de la noi) in 16 mari voievodate pentru a corespunde cerintelor Uniunii Europene.
    Astfel, în perioada 2014-2020, Polonia a accesat 23,6 miliarde de de euro fonduri europene pentru transporturi, în timp ce România a cerut și a obținut doar 5,5 miliarde.
    Prin reducerea numărului de judete s-ar reduce automat si numărul de agentii si institutii deconcentrate care in prezent sunt răspândite în cele 40 de judete si în municipiul București
    De asemenea, in România sunt 2862 de comune din care 2.390 au sub 5.000 de locuitori, 891 n-au nici măcar 2.000 de oameni. Avem 216 orașe din care 117 au sub zece mii de cetățeni. Au însă aparate birocratice stufoase care le conduc, în mai toate cazurile cu ajutor de la stat. 2.593 de localități au beneficiat de fonduri din bugetul statului pentru a putea să funcționeze. Și așa se întâmplă în fiecare an.
    Si aici e nevoie de o comasare a satelor astfel încât să rezulte comune cu minimum 5000 de locuitori capabile să-si asigure cheltuielile de functionare din bugete proprii.
    Asadar, e nevoie de o reformă administrativ-teritorială care să asigure dezvoltarea economico- socială a țării pe bază sustenabilă.
    Amintim că în anul 2023 când presedintele Camerei Deputatilor era Marcel Ciolacu a fost depus la parlament un proiect de LEGE pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.2/1968, republicată, privind organizarea administrativă a teritoriului României.
    (Vezi: https://www.cdep.ro/proiecte/2023/400/30/3/pl197.pdf)
    Mai recent a fost depus la parlament un alt proiect de reorganizare administrativ-teritorială pe structura regiunilor de dezvoltare:
    (vezi: https://cdn.g4media.ro/wp-content/uploads/2024/10/Proiect-USR-Reorganizarea-teritoriala.pdf)
    Reforma administrativ-teritorială este o necesitate. Noi încă ne conducem după legi comuniste din 1968, adică centralism democratic-socialist, în plin capitalism democratic-european. Ori acest centralism este o frână a dezvoltării economice. Prin regionalizare s-ar desfiinţa foarte multe structuri inutile populate cu tot felul de nepotisme. Un alt avantaj este decimentarea reţelelor clientelare construite in timp de peste 50 de ani. Dacă s-ar sparge astfel de strcturi, s-ar crea şansa ca România să renască administrativ ca ţară.

Articole recente

Estonia l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Rusiei pentru încălcarea frontierei sale maritime

Ministerul eston de Externe a anunţat luni că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al…

13 minute ago

Germania anunţă organizarea cu sprijinul Iordaniei a unui “pod aerian umanitar” către Gaza

Germania va organiza cu sprijinul Iordaniei un "pod aerian umanitar către Gaza", a anunţat luni…

17 minute ago

Oprea: În cazierul meu judiciar nu apare menţiunea unei condamnări, reabilitări sau prescripţie a răspunderii penale

Secretarul general al Guvernului, Radu Oprea, a susţinut luni că în cazierul său judiciar nu…

23 de minute ago

SUA vor ajuta Argentina să reintre în programul Visa Waiver, anunţă Departamentul Securităţii Interne

Departamentul Securităţii Interne din Statele Unite a transmis luni că ia măsuri pentru a readuce…

30 de minute ago

Trump anunţă înfiinţarea în curând de către SUA a unor centre de distribuţie a alimentelor în Fâşia Gaza

Preşedintele american Donald Trump, aflat în vizită în Scoţia, a anunţat luni că Statele Unite…

31 de minute ago

Netanyahu: Ofensiva în Gaza nu va înceta până când “Hamasul nu va fi eliminat, iar ostaticii eliberaţi”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat luni că Israelul nu-şi va înceta ofensiva în Fâşia…

35 de minute ago

This website uses cookies.

Read More