Fondurile suverane din Golf, inclusiv Fondul de investiții din Arabia Saudită și Mubadala din Abu Dhabi, se mobilizează pentru a cumpăra active ale căror evaluări au fost afectate puternic de focarul de coronavirus, scrie Financial Times, care precizează că fondurile caută să investească în domenii care se vor recupera, cum ar fi asistența medicală, tehnologia și logistica.
Fondul saudit a făcut deja o serie de investiții mari în ultimele săptămâni, de la operatorul de croazieră Carnaval până la grupurile petroliere Royal Dutch Shell, Total, Repsol, Equinor și Eni. Săptămâna aceasta a fost de acord să achiziționeze clubul englez de fotbal Newcastle United, într-o afacere de 300 de milioane de lire sterline.
Un oficialul saudit a spus pentru Financial Times: „Identificăm domenii foarte interesante, fie că este vorba de logistică, fie de tehnologie și telemedicină, fie de altele care sunt foarte promițătoare.
Mubadala, cel mai activ vehicul de investiții suverane din Abu Dhabi, care este condus de Khaldoon al-Mubarak, unul dintre cei mai influenți factori de decizie ai emiratului, caută în mod activ investiții, inclusiv în sectoare precum tehnologia medicală din SUA și Europa și în China.
Atât Mubadala, cât și PIF-ul din Arabia Saudită au fost investitori cheie în Vision Fund al SoftBank, cu o 15 miliarde și, respectiv, 45 miliarde de dolari.
Qatar Investment Authority, care are în portofoliu investiții trofeu, precum clădirea Shard din Londra și magazinul Harrods, a căutat deja să-și mărească expunerea în America de Nord și Asia și anul trecut a înființat o echipă dedicată piețelor emergente pentru achiziții directe în companii din America Latină, Africa și Asia.
Vânătoarea de oferte amintește de criza financiară globală din 2008-09, când Qatar și Abu Dhabi au investit miliarde de dolari în grupuri aflate în dificultate, inclusiv Barclays, Credit Suisse, VW Porsche și Daimler.
Cel mai mare fond suveran al regiunii, Autoritatea de Investiții Abu Dhabi (Adia), care se estimează că are active sub administrare între 700 miliarde și 800 miliarde dolari, adoptă în mod tradițional o abordare mai conservatoare.
Adia și-a vândut investițiile în proprietăți imobiliare primare în marile orașe și a ieșit din unele investiții în infrastructură, inclusiv participația sa la aeroportul Gatwick, în ultimii trei ani, crezând că prețurile unor active au atins un maxim. Deține o proporție mai mare de numerar și active lichide decât acum 12 luni.
Autoritatea de investiții din Kuweit, care a investit 3 miliarde de dolari în Citigroup în 2008 și a obținut un profit de 1,1 miliarde de dolari vânzând pachetul un an mai târziu, urmează de obicei un stil la fel de conservator.