Tehnologie

Fost parlamentar PSD, Ciprian Tănăsescu: soluția pentru 5G trebuie să vină în urma dezbaterilor parlamentare și ar trebui analizată cu atenție

Cât de relevant este pentru România proiectul de lege 5G?

Ciprian Tănăsescu: Datorită impactului larg al telecomunicațiilor în numeroase industrii și în viața de zi cu zi a oamenilor, relevanța economică și socială a tehnologiei 5G este foarte mare. De la susținerea economiei, puternic afectată de pandemie, la creșterea competitivității României și a confortului vieții noastre de zi cu zi, tehnologia 5G va schimba lucrurile în bine. Deoarece implementarea tehnologiei se va face în  baza cadrului care va fi stabilit prin noua lege, în mod automat și relevanța acestui proiect de lege este foarte mare pentru fiecare român.

Cât de rapid credeți că va fi adoptat acest proiect?

Ciprian Tănăsescu: Scopul nu ar trebui să fie adoptarea rapidă, ci stabilirea celei mai bune variante a legii. O lună în plus sau minus nu este atât de importantă, când vorbim de o lege complexă și al cărei impact se va vedea mulți ani de acum înainte. Am speranța că, deși legea e dezbătută în procedură de urgență, parlamentarii o vor analiza cu atenție și mi-aș dori foarte mult să existe și dezbateri reale cu jucătorii din industrie, pentru că ei vor fi cel mai afectați de noul cadru.

S-a discutat foarte mult despre posibilitatea ca anumiți furnizori, cei chinezi spre exemplu, să fie excluși din realizarea rețelelor 5G în baza acestei legi. Care ar fi impactul unei astfel de decizii?

Forma actuală a proiectului de lege nu face referire la excluderea unui furnizor specific sau dintr-o țară anume. Există însă un sentiment de incertitudine, pentru că accentul s-a pus într-o mare măsură pe anumite criterii în esență politice. Absența unor standarde sau criterii tehnice favorizează această impredictibilitate, care e dăunătoare pentru piață. Excluderea unui furnizor, în orice domeniu, dar în special în cazul unei industrii în care vorbim despre doar câțiva jucători importanți,  ar trebui cântărită cu grijă. Afectarea concurenței pe o piață liberă poate genera creșteri de costuri, întârzieri în implementarea rețelelor și chiar prețuri mai mari pentru consumatorii finali, ceea ce nu își dorește nimeni.

Este securitatea cibernetică asigurată prin forma actuală a proiectului?

Ciprian Tănăsescu: Absența unor criterii tehnice, a unor elemente măsurabile sau a impunerii unor standarde care există la nivel global în domeniu, lasă într-adevăr această întrebare. În lipsa unor astfel de elemente, riscul ar fi ca la final să vedem că nu a fost gândit cadrul cel mai bun pentru eliminarea vulnerabilităților cibernetice.

Care ar fi soluția?

Ciprian Tănăsescu: Soluția trebuie să reiasă din dezbaterile parlamentare și, așa cum am mai spus, din le și consultările transparente cu specialiști, operatori și asociații ale industriei. Trebuie analizate cu atenție și elemente precum recomandările din setul de instrumente 5G al UE sau modelele de bune practică din diferite state europene. Din punctul meu de vedere, ar trebui adusă mai multă claritate și predictibilitate, standardizare chiar, în proiectul de lege. Să avem garanția că, indiferent cu ce furnizor vor fi construite aceste rețele, vor fi asigurate standarde de siguranță și de calitate la cel mai înalt nivel.

Articole recente

Comerţ: Acordul UE-SUA aduce o stabilitate temporară, dar rămâne dezechilibrat, atenţionează Parisul

Acordul comercial încheiat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, care prevede tarife vamale de 15%…

2 minute ago

Şeful Heineken salută acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană

Producătorul olandez de bere Heineken a salutat luni acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea…

5 minute ago

Beijingul, iritat de întâlnirea din India între preşedintele ceh şi Dalai Lama

China a exprimat ''opoziţia sa fermă'' faţă de întâlnirea din India dintre preşedintele ceh Petr…

17 minute ago

Phenianul respinge ideea unui dialog inter-coreean

Phenianul nu are "niciun motiv" de a relua dialogul diplomatic cu Seulul, a declarat luni…

30 de minute ago

Google nu a avertizat 10 milioane de persoane despre cutremurul din Turcia (BBC)

Google a recunoscut că sistemul său de avertizare timpurie în caz de cutremur nu a…

o oră ago

Inundații semnificative, în județele Suceava și Neamț, în urma furtunilor

În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, 25 de localități din nouă județe ale țării (Alba,…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More