Update articol:

Fost parlamentar PSD, Ciprian Tănăsescu: soluția pentru 5G trebuie să vină în urma dezbaterilor parlamentare și ar trebui analizată cu atenție

Ciprian Tanasescu proiect lege 5G securitate cibernetica Sursa foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:European_Parliament_Roundtable.jpg Autor: AncaSandu21

Cât de relevant este pentru România proiectul de lege 5G?

Ciprian Tănăsescu: Datorită impactului larg al telecomunicațiilor în numeroase industrii și în viața de zi cu zi a oamenilor, relevanța economică și socială a tehnologiei 5G este foarte mare. De la susținerea economiei, puternic afectată de pandemie, la creșterea competitivității României și a confortului vieții noastre de zi cu zi, tehnologia 5G va schimba lucrurile în bine. Deoarece implementarea tehnologiei se va face în  baza cadrului care va fi stabilit prin noua lege, în mod automat și relevanța acestui proiect de lege este foarte mare pentru fiecare român.

Cât de rapid credeți că va fi adoptat acest proiect?

Ciprian Tănăsescu: Scopul nu ar trebui să fie adoptarea rapidă, ci stabilirea celei mai bune variante a legii. O lună în plus sau minus nu este atât de importantă, când vorbim de o lege complexă și al cărei impact se va vedea mulți ani de acum înainte. Am speranța că, deși legea e dezbătută în procedură de urgență, parlamentarii o vor analiza cu atenție și mi-aș dori foarte mult să existe și dezbateri reale cu jucătorii din industrie, pentru că ei vor fi cel mai afectați de noul cadru.

S-a discutat foarte mult despre posibilitatea ca anumiți furnizori, cei chinezi spre exemplu, să fie excluși din realizarea rețelelor 5G în baza acestei legi. Care ar fi impactul unei astfel de decizii?

Forma actuală a proiectului de lege nu face referire la excluderea unui furnizor specific sau dintr-o țară anume. Există însă un sentiment de incertitudine, pentru că accentul s-a pus într-o mare măsură pe anumite criterii în esență politice. Absența unor standarde sau criterii tehnice favorizează această impredictibilitate, care e dăunătoare pentru piață. Excluderea unui furnizor, în orice domeniu, dar în special în cazul unei industrii în care vorbim despre doar câțiva jucători importanți,  ar trebui cântărită cu grijă. Afectarea concurenței pe o piață liberă poate genera creșteri de costuri, întârzieri în implementarea rețelelor și chiar prețuri mai mari pentru consumatorii finali, ceea ce nu își dorește nimeni.

Este securitatea cibernetică asigurată prin forma actuală a proiectului?

Ciprian Tănăsescu: Absența unor criterii tehnice, a unor elemente măsurabile sau a impunerii unor standarde care există la nivel global în domeniu, lasă într-adevăr această întrebare. În lipsa unor astfel de elemente, riscul ar fi ca la final să vedem că nu a fost gândit cadrul cel mai bun pentru eliminarea vulnerabilităților cibernetice.

Care ar fi soluția?

Ciprian Tănăsescu: Soluția trebuie să reiasă din dezbaterile parlamentare și, așa cum am mai spus, din le și consultările transparente cu specialiști, operatori și asociații ale industriei. Trebuie analizate cu atenție și elemente precum recomandările din setul de instrumente 5G al UE sau modelele de bune practică din diferite state europene. Din punctul meu de vedere, ar trebui adusă mai multă claritate și predictibilitate, standardizare chiar, în proiectul de lege. Să avem garanția că, indiferent cu ce furnizor vor fi construite aceste rețele, vor fi asigurate standarde de siguranță și de calitate la cel mai înalt nivel.

BVBStiri BVB

ONE UNITED PROPERTIES (ONE) (22/09/2021)

Situatia inregistrarii la RC Bucuresti a hotararilor AGOA si AGEA din 10.09.2021

MECANICA FINA SA (MECE) (22/09/2021)

Completare Raport Anual 2020 - raport consolidat

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (22/09/2021)

Actualizarea componentei comitetelor consultative ale societatii

TRANSILVANIA BROKER DE ASIGURARE (TBK) (22/09/2021)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (22/09/2021)

Completarea ordinii de zi a AGEA din 20/21.10.2021