Diplomatul ucrainean Andrij Melnyk, care a fost demis luna trecută din funcția de ambasador la Berlin, și-a exprimat ieri nemulțumirea față de asistența militară oferită de Germania Kievului, acuzând că guvernul german a lăsat Ucraina din punct de vedere militar “la dietă”.
‼️Liebe Ampel-Regierung, warum werden die Aufrufe ihrer eigenen Verteidigungspolitiker IGNORIERT, die verlangen, viel MEHR 🇩🇪schwere Waffen an die Ukraine zu liefern?
Warum wird Kyjiw militärisch im Stich gelassen? Auf Diät.
Danke @KristianKlinck @alexmuellerfdp @SaraNanni https://t.co/KJl0YNhdlP pic.twitter.com/nzQRWu4NpW— Andrij Melnyk (@MelnykAndrij) August 21, 2022
„Dragă guvern al semaforului [Partidul Social Democrat, Partidul Liber Democrat și Verzii], de ce sunt ignorate apelurile propriilor politicieni în domeniul apărării, care cer să furnizaţi Ucrainei mult mai multe arme grele germane? De ce Kievul este respins militar ? La dietă”, a spus Melnyk într-un tweet.
Recent, ziarul german Welt am Sonntag a relatat, citând surse din guvernul ucrainean, că, din iunie, diplomații ucraineni au cerut în mod repetat guvernului german să furnizeze arme suplimentare, dar până acum fără succes. Se pare că Ministerul German al Apărării și-a justificat refuzul de a oferi asistență militară grea, în special prin faptul că forțele armate germane au nevoie de arme pentru a-și îndeplini obligațiile în cadrul NATO. Acest lucru vine în ciuda informaţiilor că Germania furnizează Ucrainei arme pe care propria sa armată nu le deține.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Berlinul a furnizat în mod regulat Kievului arme „foarte eficiente” și a promis că va continua livrările, dar a subliniat că nu ar trebui să existe o escaladare.
Ultimele actualizări privind furnizarea de ajutor militar Ucrainei dezvăluie că SUA se pregătește să livreze încă un pachet de ajutor în valoare de 775 de milioane de dolari.
Politico: Cele mai mari ţări europene nu i-au oferit Ucrainei noi angajamente militare în iulie
Pe tot parcursul lunii iulie, cele mai mari șase țări ale Europei nu au oferit Ucrainei niciun nou angajament militar bilateral, potrivit noilor date ale Institutului Kiel, citate de Politico.
Informaţia este un semn că, în ciuda schimbărilor istorice în politica europeană de apărare – care au văzut țări cândva reticente precum Franța și Germania că au trimis arme către Ucraina – ajutorul militar pentru Ucraina ar putea să scadă exact în momentul în care Kievul lansează o contraofensivă crucială.
Datele Kiel, care acoperă Regatul Unit, Franța, Germania, Spania, Italia și Polonia, provin de la Institutul Kiel pentru Economia Mondială, care a menținut un instrument de urmărire a sprijinului pentru Ucraina pe tot parcursul războiului. Acestea ilustrează un punct de vedere pe care oficialii și politicienii militari ucraineni l-au spus în mod repetat: că marile puteri europene nu țin pasul cu ajutorul militar venit din SUA.
Christoph Trebesch, șeful echipei care elaborează Ukraine Support Tracker, a declarat că datele organizației arată că angajamentele europene de ajutor militar pentru Ucraina au fost pe o tendință descendentă de la sfârșitul lunii aprilie.
Aliații occidentali s-au întâlnit acum două săptămâni la Copenhaga pentru a strânge angajamente militare pentru Ucraina de 1,5 miliarde de euro. Trebesch a avertizat că cifra „este slabă în comparație cu ceea ce s-a anunţat în conferințele anterioare”.
Trebesch a susținut că țările europene ar trebui să considere războiul din Ucraina ca fiind asemănător cu criza zonei euro sau cu pandemia de coronavirus, două evenimente care au determinat continentul să canalizeze sute de miliarde în măsuri de finanțare de urgență.
Ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, a declarat recent pentru POLITICO că țări precum Franța și Germania trebuie să facă mai mult pentru lupta Ucrainei împotriva Rusiei. „Dacă dorim ca războiul să se încheie cât mai curând posibil, ei trebuie să se întrebe dacă fac suficient”, a spus Pabriks.
Fostul șef al apărării eston Riho Terras, acum membru al Parlamentului European, a spus că Europa trebuie „să se trezească”, argumentând că nu va exista pace până la victoria împotriva Rusiei.
„Sute de oameni mor în fiecare zi, nu doar soldați, ci și femei și copii”, a spus el. „Oamenii nu prea înțeleg, suntem în război.”
Germania, în special, s-a confruntat cu acuzații grave că se mișcă prea încet pentru a implementa schimburile de tancuri cu vecinii europeni, permițând acestor țări să-și trimită tancurile din epoca sovietică în Ucraina.
Daniel Fiott, un analist european al apărării la Vrije Universiteit Brussel, a spus că angajamentele militare nu înseamnă nimic dacă armele nu ajung pe teren. „Ucraina are nevoie de hardware, nu de aer cald”, a spus el.
Fiott a susținut că următoarele săptămâni și luni vor testa credibilitatea politică și economică a Europei.
„Ar trebui să sperăm că producătorii de arme din Europa pot ține pasul cu cererea în creștere, dar ar trebui, de asemenea, să sperăm că guvernele nu împiedică livrările atunci când echipamentele militare devin disponibile”, a spus el.