Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
Refuzhttps://www.xe.com/
Francul elveţian a atins, astăzi, cel mai ridicat nivel faţă de euro din ultimii trei ani (aprilie 2017), după ce Statele Unite ale Americii au adăugat Elveţia pe lista ţărilor acuzate de manipulare valutară, transmite Reuters.
Analiștii au declarat că decizia SUA ar putea descuraja Banca Națională Elvețiană (BNS) să intervină pentru a încerca să limiteze aprecierea în plus a francului, deși ministerul elvețian de finanțe a spus că nu va avea consecințe imediate.
Neil Mellor, analist la BNY Mellon, consideră că includerea pe lista ţărilor acuzate de manipulare valutară ar putea descuraja Banca Naţională a Elveţiei (SNB) să intervină pentru a limita aprecierea francului. “Evoluţia naturală pe piaţă va fi spre achiziţionarea de franci elveţieni”, susţine Mellor.
Alţi analişti consideră că includerea Elveţiei pe lista ţărilor acuzate de manipulare valutară era de mult timp aşteptată. “Într-un moment în care vedem deprecierea monedelor din Africa de Sud şi Turcia, mişcările de pe piaţa valutară ar putea fi mai puţin optimiste din cauza factorilor de risc”, apreciază analistul Commerzbank Ulrich Leuchtmann.
Departamentul de Trezorerie al SUA a anunţat luni, într-un raport semestrial, că a adăugat Elveția pe o listă de țări despre care are îngrijorări cu privire la practicile valutare, acuzând autoritățile că au crescut „semnificativ” achizițiile valutare începând cu mijlocul anului 2019. BNS a cumpărat în ultimii ani sume imense de monede străine pentru a diminua cererea pentru franc, al cărui statut de refugiu atrage investitori în perioadele de incertitudine.
Din lista ţărilor acuzate de manipulare valutară mai fac parte Germania, Irlanda, Italia, Japonia, Malaezia, Singapore, Coreea de Sud Vietnam.
Marţi la prânz, euro s-a depreciat cu peste 0,4%, la 1,0763 franci elveţieni, cel mai ridicat nivel al monedei Elveţiei faţă de euro din aprilie 2017. De asemenea, dolarul s-a depreciat cu 0,4%, la 0,9669 franci elveţieni.
Intervenţiile valutare ale Băncii Naţionale a Elveţiei nu urmăresc să ofere ţării un avantaj comercial prin deprecierea francului, a anunţat joi SNB, după ce Elveţia a apărut pe lista SUA cu statele acuzate de manipulare valutară, transmite Reuters.
“Intervenţiile SNB pe piaţa valutară sunt motivate în întregime de consideraţii de politică monetară”, a apreciat Banca Naţională a Elveţiei, citând efectele negative asupra inflaţiei şi economiei din cauza valorii prea ridicate a monedei naţionale.
“Ele nu urmăresc aducerea unor avantaje comerciale Elveţiei prin deprecierea francului”, a precizat SNB.
Moneda Elveţiei este văzută ca o investiţie de refugiu în vremuri de incertitudini, datorită excedentului de cont curent masiv al ţării. Aceste evoluţii forţează SNB să intervină în mod regulat pentru a limita aprecierea francului şi a proteja economia ţării dependentă de exporturi.
Ministerul eston de Externe a anunţat luni că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al…
Germania va organiza cu sprijinul Iordaniei un "pod aerian umanitar către Gaza", a anunţat luni…
Secretarul general al Guvernului, Radu Oprea, a susţinut luni că în cazierul său judiciar nu…
Departamentul Securităţii Interne din Statele Unite a transmis luni că ia măsuri pentru a readuce…
Preşedintele american Donald Trump, aflat în vizită în Scoţia, a anunţat luni că Statele Unite…
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat luni că Israelul nu-şi va înceta ofensiva în Fâşia…
This website uses cookies.
Read More
View Comments
Carevasăzică Italia, Germania, Irlanda, Elveția, Japonia etc etc etc manipulează, în timp ce USA e fată mare full-option...
Apopo, ați auzit ce le-au răspuns americanii germanilor când tante merkel le-a cerut să controleze rezerva de 300 sute de tone de aur depozitată la ei?! Le-au zis că momental or perdut...cheia!