Update articol:

Francul elveţian, cel mai ridicat nivel faţă de euro din aprilie 2017, după ce SUA au adăugat Elveţia pe lista ţărilor acuzate de manipulare valutară

https://www.xe.com/ https://www.xe.com/

Francul elveţian a atins, astăzi, cel mai ridicat nivel faţă de euro din ultimii trei ani (aprilie 2017), după ce Statele Unite ale Americii au adăugat Elveţia pe lista ţărilor acuzate de manipulare valutară, transmite Reuters.

Analiștii au declarat că decizia SUA ar putea descuraja Banca Națională Elvețiană (BNS) să intervină pentru a încerca să limiteze aprecierea în plus a francului, deși ministerul elvețian de finanțe a spus că nu va avea consecințe imediate.

Neil Mellor, analist la BNY Mellon, consideră că includerea pe lista ţărilor acuzate de manipulare valutară ar putea descuraja Banca Naţională a Elveţiei (SNB) să intervină pentru a limita aprecierea francului. “Evoluţia naturală pe piaţă va fi spre achiziţionarea de franci elveţieni”, susţine Mellor. 

Alţi analişti consideră că includerea Elveţiei pe lista ţărilor acuzate de manipulare valutară era de mult timp aşteptată. “Într-un moment în care vedem deprecierea monedelor din Africa de Sud şi Turcia, mişcările de pe piaţa valutară ar putea fi mai puţin optimiste din cauza factorilor de risc”, apreciază analistul Commerzbank Ulrich Leuchtmann.

Departamentul de Trezorerie al SUA a anunţat luni, într-un raport semestrial, că a adăugat Elveția pe o listă de țări despre care are îngrijorări cu privire la practicile valutare, acuzând autoritățile că au crescut „semnificativ” achizițiile valutare începând cu mijlocul anului 2019. BNS a cumpărat în ultimii ani sume imense de monede străine pentru a diminua cererea pentru franc, al cărui statut de refugiu atrage investitori în perioadele de incertitudine.

Din lista ţărilor acuzate de manipulare valutară  mai fac parte Germania, Irlanda, Italia, Japonia, Malaezia, Singapore, Coreea de Sud Vietnam.

Marţi la prânz, euro s-a depreciat cu peste 0,4%, la 1,0763 franci elveţieni, cel mai ridicat nivel al monedei Elveţiei faţă de euro din aprilie 2017. De asemenea, dolarul s-a depreciat cu 0,4%, la 0,9669 franci elveţieni.

  • Banca Naţională a Elveţiei: Intervenţiile pe piaţa valutară nu urmăresc avantaje comerciale

Intervenţiile valutare ale Băncii Naţionale a Elveţiei nu urmăresc să ofere ţării un avantaj comercial prin deprecierea francului, a anunţat joi SNB, după ce Elveţia a apărut pe lista SUA cu statele acuzate de manipulare valutară, transmite Reuters.

“Intervenţiile SNB pe piaţa valutară sunt motivate în întregime de consideraţii de politică monetară”, a apreciat Banca Naţională a Elveţiei, citând efectele negative asupra inflaţiei şi economiei din cauza valorii prea ridicate a monedei naţionale.

“Ele nu urmăresc aducerea unor avantaje comerciale Elveţiei prin deprecierea francului”, a precizat SNB.

Moneda Elveţiei este văzută ca o investiţie de refugiu în vremuri de incertitudini, datorită excedentului de cont curent masiv al ţării. Aceste evoluţii forţează SNB să intervină în mod regulat pentru a limita aprecierea francului şi a proteja economia ţării dependentă de exporturi.

BVBStiri BVB

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (03/08/2021)

Rezultate exprimare optiune conform Hotararea nr. 3 AGEA 27.04.2021

TRANSILVANIA BROKER DE ASIGURARE (TBK) (03/08/2021)

Convocare AGAE_07/08 Septembrie 2021

TERAPLAST SA (TRP) (03/08/2021)

Hotarare CA din 02.08.2021

SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA (BRK) (03/08/2021)

Conferinta telefonica investitori si analisti - S1 2021

ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR) (03/08/2021)

Solutionare definitiva litigiu KJK Balkan Holding S.a.r.l