Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzFranța condamnă cu cea mai mare fermitate utilizarea de către serviciul de informații militare al Rusiei (GRU) a grupului de atac APT28, care se află la originea mai multor atacuri cibernetice împotriva intereselor franceze, potrivit unui comunicat al Ministerului francez de Externe.
Din 2021, acest grup de atac a fost utilizat pentru a viza sau compromite o duzină de entități franceze. Aceste entități activează în viața de zi cu zi a cetățenilor francezi și includ servicii publice, întreprinderi private, precum și o organizație sportivă implicată în Jocurile Olimpice și Paralimpice din 2024. În trecut, acest grup a fost utilizat de GRU și în sabotarea postului de televiziune TV5Monde în 2015, precum și în încercările de destabilizare a alegerilor franceze din 2017.
În 2015, postul TV5 Monde a fost scos din emisie în urma unui atac cibernetic revendicat de presupuși militanți ai Statului Islamic, iar în timpul alegerilor prezidențiale din 2017, e-mailuri legate de partidul și campania eventualului câștigător, Emmanuel Macron, au fost divulgate și amestecate cu dezinformare.
Potrivit unui raport al Agenției Naționale pentru Securitate Cibernetică din Franța (ANSSI), APT28 a încercat să obțină informații strategice de la entități din Europa și America de Nord. Oficialii au declarat că guvernul a decis să facă publică această informație pentru a ține publicul la curent într-o perioadă de incertitudine politică internă și de război al Rusiei în Ucraina.
APT28 este utilizat și pentru a exercita o presiune continuă asupra infrastructurilor ucrainene în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, în special atunci când este operat din unitatea GRU 20728. Mulți parteneri europeni au fost, de asemenea, vizați de APT28 în ultimii ani. În acest sens, UE a impus sancțiuni împotriva persoanelor și entităților responsabile de atacurile efectuate cu ajutorul acestui grup, potrivit instituţiei franceze.
Aceste activități destabilizatoare sunt inacceptabile și nedemne de un membru permanent al Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. Mai mult, ele sunt contrare normelor ONU privind comportamentul responsabil al statelor în spațiul cibernetic, la care Rusia a aderat.
Alături de partenerii săi, Franța este hotărâtă să utilizeze toate mijloacele de care dispune pentru a anticipa comportamentul răuvoitor al Rusiei în spațiul cibernetic, pentru a-l descuraja și pentru a-i răspunde, dacă este necesar.
Agenția franceză pentru securitate cibernetică a publicat un raport privind această amenințare legată de APT28, în scopul prevenirii unor atacuri viitoare: https://www.cert.ssi.gouv.fr/cti/CERTFR-2025-CTI-007/
Acuzațiile, aduse unității GRU APT28, despre care oficialii au spus că are sediul în Rostov-pe-Don, în sudul Rusiei, nu sunt primele formulate de o putere occidentală, dar este pentru prima dată când Parisul acuză statul rus pe baza propriilor informații.
APT28 este activă la nivel mondial cel puțin din 2004, în principal în domeniul spionajului cibernetic, afirmă experții în hacking. În mai 2024, Germania a acuzat APT28 de lansarea unor atacuri cibernetice asupra firmelor sale din domeniul apărării și aerospațial și asupra partidului de guvernământ, precum și asupra unor ținte din alte țări, potrivit Reuters. La momentul respectiv, ambasada Rusiei la Berlin a calificat acuzațiile drept „un alt pas neprietenos menit să incite sentimentele anti-ruse în Germania”.
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
This website uses cookies.
Read More