Tehnologie

Franța pariază că Eutelsat poate deveni răspunsul Europei la Starlink, dar experții nu sunt convinși de asta

  • Compania franceză Eutelsat este adesea prezentată ca un concurent european al companiei Starlink a lui Elon Musk.

  • Operatorul de sateliți a primit săptămâna trecută peste 1 miliard de euro într-o investiție condusă de statul francez.

  • Acordul arată că Franța consideră Eutelsat un atu strategic în eforturile UE de a obține suveranitate tehnologică.

  • Cu toate acestea, experții se îndoiesc că Eutelsat poate deveni o alternativă viabilă la Starlink în Europa.

De ani de zile, compania franceză Eutelsat încearcă să construiască o alternativă europeană la serviciul de internet prin satelit Starlink al lui Elon Musk, scrie CNBC.
Compania a fuzionat cu întreprinderea britanică de sateliți OneWeb în 2023, consolidând industria comunicațiilor prin satelit din regiune în efortul de a ajunge din urmă Starlink, care este deținută de SpaceX.

Săptămâna trecută, statul francez a condus o investiție de 1,35 miliarde de euro (1,58 miliarde de dolari) în Eutelsat, devenind astfel cel mai mare acționar al companiei, cu o participație de aproximativ 30%.

Europa este cu mult în urma Statelor Unite în cursa spațială globală. Constelația Starlink, formată din peste 7.000 de sateliți, o eclipsează pe cea a Eutelsat. În același timp, capacitățile de lansare ale Europei sunt mai limitate decât cele ale Statelor Unite. Regiunea depinde în continuare în mare măsură de America pentru anumite servicii de lansare, o piață dominată de SpaceX.

Eutelsat are în prezent o capitalizare de piață de 1,6 miliarde de euro, mult mai mică decât estimările privind valoarea SpaceX, proprietarul Starlink, care a fost evaluată la 350 de miliarde de dolari într-o vânzare secundară de acțiuni anul trecut. În 2020, analiștii de la Morgan Stanley au declarat că prevăd o creștere a Starlink până la 80,9 miliarde de dolari în „evaluarea de bază” a companiei.

Luke Kehoe, analist industrial la firma de monitorizare a rețelelor Ookla, a declarat că investiția Franței în Eutelsat arată că țara „tratează acum Eutelsat mai puțin ca o companie comercială de telecomunicații și mai mult ca un furnizor de infrastructură critică cu dublă utilizare” și ca un „activ strategic” în eforturile Uniunii Europene de a obține suveranitatea tehnologică.
Cu toate acestea, construirea unui concurent european pentru Starlink nu va fi o sarcină ușoară.

Experții din industria comunicațiilor au declarat pentru CNBC că, deși Eutelsat ar putea stimula eforturile Europei de a crea un furnizor suveran de internet prin satelit, pentru a concura cu rivalul său american Starlink, ar fi necesară o creștere semnificativă a investițiilor în sateliți cu orbită joasă (LEO).

Divizia OneWeb a Eutelsat operează un total de 650 de sateliți LEO, ceea ce reprezintă mai puțin de o zecime din constelația globală de 7.600 de sateliți a Starlink.

„Pentru a oferi o capacitate și o acoperire mai mare, [Eutelsat] trebuie să crească numărul de sateliți din spațiu, o sarcină îngreunată de faptul că mulți dintre sateliții OneWeb se apropie de sfârșitul duratei de viață și vor trebui înlocuiți înainte de a crește dimensiunea constelației”, a declarat Joe Gardiner, analist de cercetare la firma de cercetare de piață CCS Insight, pentru CNBC, prin e-mail.

Kehoe, de la Ookla, a susținut acest punct de vedere. „Șansele Eutelsat de a ajunge la paritate cu Starlink în segmentul de bandă largă prin satelit pentru piața de masă în următorii cinci ani rămân limitate, având în vedere amploarea globală fără egal a SpaceX în infrastructura LEO”, a spus el.

„Chiar și cu cea mai recentă injecție de capital din partea statului francez, Eutelsat continuă să rămână în urma Starlink în mai multe domenii cheie, inclusiv capitalul, capacitatea de producție, accesul la lansare, spectrul și terminalele utilizatorilor.”

Cu toate acestea, el consideră că compania este „bine poziționată pentru a avea succes în segmentele europene suverane, sensibile la securitate și întreprinderi, care acordă prioritate controlului jurisdicțional și suveranității asupra capacității brute a constelației”. Segmentul întreprinderilor se referă la piața clienților corporativi din domeniul spațial.

Ar putea Eutelsat să înlocuiască Starlink în Europa?

Cu siguranță, aceasta este speranța. Emmanuel Macron, președintele Franței, a îndemnat Europa să-și intensifice investițiile în domeniul spațial, afirmând săptămâna trecută că „spațiul a devenit, într-un fel, un indicator al puterii internaționale”.

Când Eutelsat a anunțat săptămâna trecută investiția din Franța, compania a subliniat rolul său de „unic operator european cu o rețea LEO complet operațională”, precum și „rolul strategic al constelației LEO în modelul francez de apărare suverană și comunicații spațiale”.

La începutul acestui an, se zvonea că Eutelsat ar fi în cursă pentru a înlocui Starlink în Ucraina. De ani de zile, Starlink oferă armatei ucrainene servicii de internet prin satelit pentru a sprijini eforturile de război în contextul invaziei rusești în curs.

Relațiile dintre SUA și Ucraina s-au deteriorat după alegerea președintelui Donald Trump și au apărut informații că negociatorii americani au ridicat posibilitatea de a întrerupe accesul Ucrainei la Starlink.

Germania a instalat 1.000 de terminale Eutelsat în Ucraina în aprilie, cu scopul de a oferi o alternativă – și nu un înlocuitor – pentru cele 50.000 de terminale Starlink din țara devastată de război.

De atunci, tensiunile dintre SUA și Ucraina s-au calmat oarecum, iar Starlink rămâne principalul furnizor de internet prin satelit pentru armata ucraineană.

Fosta directoare generală a Eutelsat, Eva Berneke, a recunoscut ea însăși că firma nu poate încă să se ridice la nivelul Starlink.
„Dacă ar fi să preluăm întreaga capacitate de conectivitate pentru Ucraina și toți cetățenii, nu am putea să o facem.

Să fim sinceri”, a declarat ea într-un interviu acordat în aprilie pentru Politico.
Berneke a fost înlocuită în funcția de CEO în mai de Jean-Francois-Fallacher, fost director executiv al gigantului francez de telecomunicații Orange.

Între timp, chiar dacă Eutelsat a intensificat investițiile în sateliții LEO prin unitatea sa OneWeb, experții spun că arhitectura tehnică și proiectarea orbitală a acestora sunt, în ultimă instanță, diferite de cele ale Starlink.

„Constelația OneWeb utilizează în prezent o arhitectură de tip „bent-pipe”, care nu este la fel de performantă ca sateliții Starlink; prin urmare, OneWeb va trebui să investească și în sateliți de a doua generație”, a adăugat el.

Cazurile de utilizare ale firmei franceze diferă, de asemenea, de cele ale Starlink. Eutelsat operează o constelație de sateliți geostaționari (GEO), precum și sateliți LEO. Sateliții GEO orbitează în jurul Pământului la o altitudine mult mai mare decât omologii lor LEO și pot acoperi, de obicei, o suprafață mai mare cu mai puțini sateliți.

„Sateliții Eutelsat, aflați la o altitudine mai mare, sunt utilizați pentru cazuri specializate, cum ar fi acoperirea polară pentru companii și facilități de cercetare din regiuni îndepărtate, precum Groenlanda și Alaska”, a declarat Joe Vaccaro, vicepreședinte și director general al unității de informații de rețea ThousandEyes a Cisco.
Privind în perspectivă, Eutelsat a declarat că intenționează să „se bazeze pe îmbunătățirile operaționale” cu un „model diferențiat de lansare pe piață” și „o ancorare puternică în Europa”. De asemenea, a menționat că guvernul britanic ar putea, de asemenea, să își mărească investițiile în Eutelsat „la momentul oportun”.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

8 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

8 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

9 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

10 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

12 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

13 ore ago

This website uses cookies.

Read More