În urma centralizării, la nivel național, a sesizărilor primite de la consumatori au fost puse în discuție următoarele probleme:
- întârzieri nejustificate în efectuarea lucrărilor de execuție ale branșamentelor;
- întârzieri în realizarea branșamentelor din cauza relației dintre entitățiile emitente de avize;
- majorările facturilor fără o informare corectă, completă și precisă în prealabil a consumatorilor, majorări urmate de recalculări;
- necesitatea stabilirii unui grup de lucru la nivelul entităților implicate în domeniul furnizorilor de utilități.
“Această propunere a avut la bază proiectul pilot desfășurat la nivelul Județului Constanța în perioada 2018-2019 în cadrul căruia atât Consiliul Județean, cât și furnizorii de utilități din județul Constanța au realizat un grup eficient de lucru în folosul consumatorilor”, a precizat domnul Horia-Miron Constantinescu, Președinte ANPC.
Există o acțiune pe care o avem în vedere, trebuie să facem o analiză temeinică înainte să plecăm la drum. Cred că deja am conturat la nivelul ANPC mai multe deficiențe, dar vom avea, așa cum am promis, o discuție cu operatorii economici. Este o schimbare de abordare a acestei instituții, și atunci ar trebui să o comunicăm, să le dăm timp să își pregătească un punct de vedere , să ni-l trimită şi abia după aceea să declanșăm acțiunea.
Vorbim de operatori economici a căror activitate nu o putem suspenda pentru că nu putem lăsa în beznă trei sferturi din țară pentru a putea evalua activitatea operatorului respectiv”.