Update articol:

Horia Constantinescu, ANPC: “Sistemul bancar ar trebui să înțeleagă că fiecare dintre noi, dacă greșește, plăteşte sub o formă sau alta” (interviu video)

Horia Constantinescu

Vrem să arătăm că nu numai la nivel teoretic, ci şi practic această Autoritate este în slujba intereselor consumatorului și a unei economii coerente”.(…)

 

“Am reacții adverse la presiuni”.

Contestaţiile din  sectorul bancar: “Încercăm să vedem dacă putem să modificăm legea și acolo unde am câștigat să transformăm în titul executoriu actul nostru de control care să ducă la aplicarea corectă a deciziilor luate prin procesul verbal”  

“Există  o acțiune pe care o avem în vedere în privinţa preţurilor la energie” 

…………………..

Horia Constantinescu a fost numit la începutul lunii august președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, înlocuindu-l pe Marius Pîrvu. A fost directorul OPC Constanța şi a devenit celebru după ce a închis restaurante celebre în Mamaia, a sancționat Mc Donalds şi Mega Image şi a amendat Primăria Constanța, conform presei locale,  pentru starea în care se aflau locurile de joacă din oraș.

 

Sub conducerea lui Horia Constantinescu se află şi comisarul Sorin Manţu, cel care a făcut mai multe avertizări publice cu privire la sistemul bancar şi cel care a cerut  Parlamentului României verificarea activității conducerii ANPC și oportunitatea constituirii unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea modului în care Banca Națională a României și-a îndeplinit mandatul în ultimii ani, având în vedere “prejudiciul estimat la sute de milioane de euro prin care au fost afectate viețile a sute de mii de români”, respectiv clienţi ai băncilor.

De când a venit la conducerea ANPC,  Horia Constantinescu a făcut mai multe controale la operatori economici mari, pe care i-a şi sancţionat.  Astfel, ANPC a sancționat Altex Romania SRL, Flanco Retail SA și Corsar Online SRL din domeniul comercializării produselor în magazine sau online, punându-li-se în vedere necesitatea eliminării practicilor comerciale înșelătoare în activitatea de comercializare a produselor, respectarea regulilor privind garanțiile, precum și alte probleme specifice. În altă zi, ANPC a sancţionat contraventional cu avertisment operatorii economici EVOLUTION PREST SYSTEMS SRL (EVOMAG), STUDIO MODERNA SA, JUMBO E.C.R. SRL, IKEA ROMANIA SA., CRISTIAN 76 TOUR SRL SI FAN CURIER EXPRESS SRL, ca urmare a numărului mare de reclamaţii înregistrate la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti.

Președintele ANPC, domnul Horia-Miron Constantinescu spune că nu va mai tolera nicio abatere de la legislația privind protecția consumatorilor, comercianții care încalcă regulile menționate sau utilizează practici comerciale înșelătoare fiind în pericol de suspendare a activității. Această nouă abordare face parte din practica unitară la nivel național, așa cum a fost promisă la începutul mandatului de Președinte al ANPC.

Domnia sa ne-a acordat un interviu în care ne-a prezentat câteva dintre obiectivele pe care şi le propune la conducerea ANPC.  

……………

Interviu cu domnul Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC)

Reporter: Care sunt principalele dvs obiective ca preşedinte al ANPC?

Horia Constantinescu: Am în vedere schimbarea mentalităţii la nivelul instituţiei, în sensul că trebuie să comunicăm tuturor colegilor că ne dorim o formă unitară de abordare a activității de control. De asemenea, ne dorim o formă unitară de redactare a documentelor, o formă unitară de aplicare a sancțiunilor și de evidențiere a acestora. Vrem să tezaurizăm informaţiile şi de aceea avem cazierul contravenţional.

Ne dorim să putem să putem consilia, să vorbim absolut toți din această instituție aceeași limbă. Lucrăm la acest aspect.

 S-au declanșat acțiuni de evaluare a activității comisariatelor județene sau regionale, ale activității fiecărui comisar în parte.

Am stabilit că data de 1 septembrie reprezintă un T0, în așa fel încât nu ne dorim să-i sancționăm pe cei care nu au știut sau nu au cunoscut acest tip de principiu, ci ne dorim să îi învățăm, să îi indrumăm, să le dăm timpul necesar să parcurgă actele normative actuale, regulamentele actuale, să se perfecționeze pentru a avea o abordare unitară.

Am apelat la colegi din ţară care sunt performanți în activitatea lor pentru a depune acest efort și a-i consilia și pe ceilalți.

La nivelul operatorilor economici, ne dorim ca aceștia să fie îndrumați într-un mod unitar, eventuat sancționați într-un mod unitar, să le atragem atenția că noi discutăm cu operatorul economic, nu cu fiecare punct de lucru al acestuia.

De aceea, au fost operatori economici mari, cu sute de puncte de lucru, pe care i-am invitat la sediul Autorității şi am încheiat documentul în numele Autorității cu impact la nivel național.

În centrul atenției noastre stă consumatorul. Acesta are dreptul să ne sesizeze, iar noi avem obligația să găsim o soluție pentru fiecare lucru care ne-a fost adus la cunoștință, pertinent.

Stabilind un clasament al sesizărilor am depistat că acești mari operatori sunt primii reclamați, ne-am dorit să găsim o abordare unitară, să putem răspunde consumatorilor într-o perioadă rezonabilă și de aceea am stabilit că un consumator trebuie să primească un răspuns în 48 de ore de la operatorul economic.

Ne gândim inclusiv la o modificare a legii garanțiilor și a achizițiilor de astfel de produse pentru a da o mai mare șansă tot intereselor economice ale consumatorului. Avem intransigenţă zero pentru ceea ce pune în pericol viața sau sănătatea oamenilor.

Deja ANPC a constituit echipe de reacție rapide. De curând, am avut operațiunea cu alunele dintr-o fabrică din Sectorul 3 care erau comercializate în Prahova, fabrică a cărei activitate a fost suspendată. (https://financialintelligence.ro/anpc-alune-rancede-prajite-in-cuptoare-cu-microunde-in-conditii-insalubre/)

Vrem să arătăm că nu numai la nivel teoretic, ci şi practic această Autoritate este în slujba intereselor consumatorului și a unei economii coerente.

Reporter: Cazierul contravențional a fost extins la nivel național? Există în activitatea ANPC? De ce nu a fost pus în aplicare până acum?

Horia Constantinescu: Nu s-a folosit până acum…Așa cum am mai spus doresc să vorbesc de la momentul în care am preluat conducerea ANPC.

Vă pot spune  că a fost evaluată activitatea Comisariatului Județean Constanța pe care l-am condus timp de trei ani, acolo noi implementasem deja acest tip de evidență, a funcționat, a adus mai mulți bani la buget, a adus un mai mare respect al operatorului economic față de actul normativ, o mai mare teamă – în sens pozitiv – de a greși față de consumator pentru că există cineva care stă și veghează.

Comisariatul Constanța – și aici o spun cu o toată lipsa de modestie și mulțumesc tuturor colegilor mei de acolo – este numărul 1 la circa 90 la sută din capitolele de evaluare, ceea ce înseamnă că acel model a funcționat.

El poate fi implementat la nivel național.

Conform regulii ruseșți nu știi – te învățăm, nu poți – te ajutăm, nu vrei – te obligăm. Cam așa vor funcționa lucrurile.

Încercăm să avem o abordare gradual, dar ea trebuie până la sfârșitul anului să ajungă acolo unde ne-am propus. De la 1 ianuarie 2020 această Autoritate trebuie să își arate adevărata față în sens pozitiv, să arate că este o Autoritate de Control, că trebuie să desfășoare activități de consiliere, dar limitat. Nu putem consilia în fiecare lună operatorul economic pentru aceeași abatere. În a două lună îi aplicăm sancțiunea pecuniară cu valoare, iar a treia oară îi suspendăm activitatea, pentru că piața trebuie lăsată oamenilor corecți.

Reporter:  Aveți în vederea creșterea numărului de salariați? Pot actualii angajați să facă și consiliere, și control?

Horia Constantinescu: Oamenii capabili de performanță vor rămâne în acțiunile operative, tematice ale noastre, adică cei care vor fi pe stradă efectiv. Avem nevoie de ceilalți colegi care poate nu se regăsesc în noua abordare să desfășoare activitate de birou. așa cum spuneam sunt operatorii de utilități, de cablu, de telefonie mobile care sunt top sesizați. Despre ei sunt cele mai multe sesizări.

Colegii  noștri care nu sunt tocmai pregătiți pentru acest nou tip de abordare ne vor ajuta cu munca de birou; avem nevoie să rentabilizam activitatea din punct de vedere financiar – să nu mai cheltuim bani pe echipe multe. Avem nevoie, de exemplu,  când avem o sesizare pentru un mare retailer să nu mergem strict la raftul despre care am fost sesizați, ci să extindem controlul asupra fiecărui raion, în așa fel încât dacă tot suntem acolo și cheltuim banul public să putem desfășura o acțiune. Cei care sunt vizați trebuie să știe că suntem în permanentă la dispoziția consumatorului  și nu este negociabilă atitudinea noastră sau sancțiunea, acolo unde găsim abateri.      

Reporter: Cum vreți să faceți față lobby-ului băncilor/multinaționalelor? Ştiu că unele din acestea preferau să dea bani salariaților  ANPC în loc să respecte drepturile consumatorilor.    

„Voi propune constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea modului în care Banca Națională a României și-a îndeplinit mandatul” (VEZI DOCUMENTELE)

 

Horia Constantinescu: Am avut șansa și am șansa să îl am coleg pe Mantu Sorin, cel care a depus diligențe și a și întocmit documente cu impact la nivel naţional. I-am promis acestuia, atunci când am fost numit în funcție, că lucrurile pe care și le dorea – de evaluare corectă și intransigentă a activității bancare – i le voi pune la dispoziție ca pârghii în vederea aflării adevărului și protejării intereselor economice ale  consumatorilor.

ANPC: Dobândă zero la creditele cesionate de Bancpost către EFG New Europe Funding Olanda

 

La acest moment, domnia sa este venit de la Constanța la Bucuresti și coordonează această direcție de evaluare a activității bancare.

Ne dorim să găsim o formă graduală a implementare și să stăm de vorbă cu actorii principali din această piață și să stabilim niște reguli care trebuie respectate. Dânsul opinează – și este suveran în actul de control, că oamenii prejudiciați trebuie să afle adevărul.

Interesant este că unele dintre contestații au fost câștigate de noi,  dar acestea nu reprezintă titlu executoriu. Ele nu pot fi puse în executare. Abia de la această sentință, fiecare dintre cei prejudiciați poate începe o acțiune contra băncilor. Încercăm să vedem dacă putem să modificăm legea și acolo unde am câștigat să transformăm în titul executoriu actul nostru de control care să ducă la aplicarea corectă a deciziilor luate prin procesul verbal.  

Reporter: Comisarul Manţu a cerut Parlamentului constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea modului în care BNR și-a îndeplinit mandatul în ultimii ani… S-a întâmplat ceva cu această solicitare? 

Comisarul ANPC Manţu cere confiscarea a circa 500 de milioane de euro de la bănci, dacă nu se recuperezează prejudiciul (vezi documente și Anexe în interior)

 

Horia Constantinescu: Am fost semnatarul celor două adrese înaintate BNR. (…) Până la acest moment abordarea a fost una corectă, am primit parte din informațIi, sunt în viață atât eu, cât și domnul Mantu Sorin, ne dorim un grup de lucru comun, poate unele din lucruri trebuie corijate la activitatea sau la acțiunile noastre…trebuie evaluat clar.  Vorbim de mulți români în situaţia celor prejudiciați sau ipotetic prejudiciați de bănci. Ar trebui o evaluare corectă.

Sistemul bancar ar trebui să înțeleagă că fiecare dintre noi, dacă greșește, plăteşte sub o formă sau alta.

Reporter: Ați avut întâlniri cu ARB, BNR privind respectarea drepturilor consumatorilor de produse financiare?

Horia Constantinescu:  Fac parte din categoria de români care nu e specialistă la absolut orice. Nu pot răspunde unor întrebări legate de finanțe sau bănci pentru că structura mea profesională este de jurist. Vom discuta de contracte și eventual clauze abuzive, lucruri pe care le ştiu.

Las pe colegii care s-au specializat în acest domenii, îi voi susține în continuare, le voi susține demersurile, vom susține în instanță eventualele contestații. La momentul în care adevărul va fi pe masă – pentru că ştiţi că cel mai important este adevărul judecătorului  – cu siguranță  trebuie să găsim și forma de a determina  pe cei vinovați chiar să plătească.

Așteptăm sentințe în procese importante, unele s-au pierdut la fond, dar au fost câștigate la apel, altele s-au câștigat în fond și s-au pierdut la apel. Cred eu că de-abia acest rezultat trebuie transformat într-o poveste operativă. Trebuie să așteptăm pronunțarea sentinței având în vedere că vorbim de sume foarte mari.             

Reporter:  În acest an, ANPC a dispus încetarea scumpirii abonamentelor Vodafone, considerând că este practică incorectă. Ați mai făcut verificări cu privire la scumpirea abonamentelor companiilor de telefonie?

Horia Constantinescu: Eram coordonatorul corpului de control al președintelui ANPC de la acea vreme. Discuțiile au fost ample atunci. Dânșii scuzau această majorare nu ca pe o activitate comercială, ci ca urmare a apariţiei în spațiul public a unor noi acte normative (n.r. OUG 114).

Credem noi că nu este o rațiune care să prezinte forță de majoră, nu este o rațiune pentru care consumatorul ar trebui să aibă de suferit pentru că e greu de imaginat că Vodafone nu face profit . Ar trebui cumva să își diminueze profitul în favoarea și în sprijinul abonatului, mai ales că vorbim de consumatorul mediu, fără posibilități financiare extraordinare, un om care își dorește în buzunar un telefon mobil, fără să fie nevoit să achite suplimentar pentru a proteja profiturile operatorilor.    

Reporter:” Consiliul Concurenţei a lansat „Monitorul Preţurilor Carburanţilor”, platforma on-line care permite consumatorilor să afle prețurile practicate de către principalele rețele de distribuție a carburanților auto.  Consiliul Concurenţei a iniţiat de acest proiect în 2018, având ca  partener instituţional Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor – ANPC. Aveți în vedere controale împreună cu Consiliul Concurenței în această piață?

Horia Constantinescu: Atribuțiile  fiecărei instituții sunt specificate în acte normative. Noi putem discuta de calitatea combustibilului, de modul în care consumatorul este informat, de promoțiile aflate la pompă sau în magazine, de multe alte lucruri, dar cu siguranță nu putem discuta de activitatea comercială a operatorului economic și de modul în care acesta înțelege să aplice prețuri, pentru că excede atribuțiile noastre.

Din păcate, lucrurile evoluează așa. Cred că este în curtea altor colegi să vadă de ce, cred că ar trebui găsită o reglementare care măcar să protejeze consumatorul de scumpirile artificiale. Totuși fiecare dintre aceșți operatori economici este într-o zonă de profit. Ca o opinie personală, cred că ar trebui să își diminueze profitul la aceste mici scumpiri  și nicidecum să umble în buzunarul consumatorului pentru că acesta are un buget făcut și determinat de pensie sau salariu; orice modificare îi perturbă viața; spre deosebire de un gigant operator economic a cărui viață nu este atât de supusă pericolelor.

Reporter: Verificaţi preţurile la energie? Cum companii care sună oamenii promiţându-le preţuri mai mici pentru o perioadă de timp, însă, după câteva luni, consumatorii constată majorarea mult mai mare a preţurilor.

Horia Constantinescu:  Din experiență cele mai multe sesizări la Constanța vizau suplimentarea facturilor, lucur care conducea ulterior la  mărirea artificială a prețului.

Există   o acțiune pe care o avem în vedere, trebuie să facem o analiză temeinică înainte să plecăm la drum. Cred că deja am conturat la nivelul ANPC mai  multe deficiențe, dar vom avea, așa cum am promis, o discuție cu operatorii economici. Este o schimbare de abordare a acestei instituții, și atunci ar trebui să o comunicăm, să le dăm timp să își pregătească  un punct de vedere , să ni-l trimită şi abia după aceea să declanșăm acțiunea.

Vorbim de operatori economici a căror activitate nu o putem suspenda pentru că nu putem lăsa în beznă trei sferturi din țară pentru a putea evalua activitatea operatorului respectiv.

Reporter: Dar ei profită de acest lucru.

Horia Constantinescu:  De acord. Dar la acest moment sunt convins că vor avea o deschidere mult mai mare pentru că avem suficiente argumente să le atragem atenția.

Reporter: Colaborați cu SRI în anumite cazuri având în vedere să sunt unele produse care afectează securitatea cetăţenilor/securitatea națională?

Horia Constantinescu: Suntem o autoritate de control. Nu există nici un act normatv care să ne determine să cerem altceva decât un eventual sprjin acolo unde lucrurile o cer. Avem o echipă destul de puternică la nivel național, suficient de puternică pentru a-și impune punctul de vedere. Trebuie doar puțin colegii încurajați, determinați să facă acest lucru .

Da, suntem dispuși să primim informații de la absolut orice cetățean, de la orice persoană fizică sau juridică, de la orice instituție de stat, pentru că ne ajută să limităm șansele ca un consumator să fie pus în pericol. 

Reporter: După controalele ANPC de pe litoral/munte, după ce ați dat amenzi/avertismente, s-a îmbunătățit ceva? S-au corectat comercianții?În fiecare an vedem că există probleme pe litoral de exemplu.

Horia Constantinescu:  Mâine avem o întâlnire cu operatorii economici (n.r. interviul a fost luat în data de 3 septembrie, între timp întâlnirea a avut loc) de pe Valea Prahovei.

ANPC pune la dispoziţie operatorilor economici „Îndrumare de Consiliere” pentru serviciile de cazare şi de alimentaţie publică

 

Pregătim comandamentul. Anul trecut nu am avut comandament de iarnă. Anul acesta va fi cu siguranță, va fi un comandament extins și pe celelalte zone cu impact turistic major pentru că noi credem că trecerea în revistă a locațiilor, consilierea acestora – lucru care începe acum,din septembrie – dă timp suficient operatorilor economici să se pregătească.

Cei care vin să își încerce norocul, care cred că pot să treacă neobservați  nu vor mai avea nici o șansă. Vom intra cât de poate de abrupt în aceste acțiuni. Credem noi că evaluarea activității turistice pe litoral și în celelalte zone de iarnă ar trebui să fie un semnal de alarmă.

Sunt stațiuni montane, stițiuni pe litoral care sunt părăsite de turișți; poate o fi și din vina celor care se ocupă acolo.

Reporter: Ce ne puteţi spune de cazierul contravențional? Dacă o firmă comercializează produse care pun în sănătatea oamenilor, care sunt paşii pe care îi propune ANPC?  

Horia Constantinescu:  Este prevăzut în actele noastre normative ca, acolo unde lucrurile o cer, măsurile abrupte pot fi luate imediat, mă refer la suspendarea chiar oprirea definitivă a activității prin actul de control.

Noi vorbim de cazier pentru lucruri care pot fi îndreptate și semnalăm că așa cum noi îl învățăm pe operatorul economic, el trebuie să înțeleagă și să-și asume. Dacă știm că la școală rămânem corigenți dacă nu învățăm de ce nu am rămâne corigenți în fața Autorității și a consumatorilor pentru abateri sau obrăznicie sau îndărătnicie?       

Reporter:  Amenzile pe care le percepe ANPC sunt destul de mici. Aveți în vedere creșterea amenzilor. Știu că era un proiect prin care amenzile se calculau din cifra de afaceri. Care este stadiul acestui proiect de ordonanță de urgență?

Horia Constantinescu:  Aș putea spune că nu am susținut direct acest proiect  într-o variantă procentuală. Ar trebui să ne gândim, de exemplu,  că un coleg din țară intră într-un magazin al unui mare retailer şi hotărăște că este o deficiență. Cum o interpretăm?  O lasăm în pace că e prea mică sau aplicăm un procent la cifra de afaceri a operatorului  economic care poate să însemne și milioane de  euro?

Cred că, într-adevăr, plaja amenzilor trebuie mărită, trebuie individualizate. De exemplu, pentru prima abatere trebui stabilit clar care este clasa financiară  în care te încadrezi, la abateri repetate în afară de măsura complementară, să-mi plăteșți până la de zece ori Amanda, în așa fel încât să aibă și un caracter de prevenție.

Reporter: Care sunt domeniile cu cele mai multe sesizări din partea cetăţenilor?    

Horia Constantinescu: Operatorii economici din utilităţi, cablu, cei pe care i-am și chemat până acum la întâlniri. Bineînţeles că au existat unele (n.r.) sesizări importante în sistemul bancar care au avut consecințe grave asupra familiilor unora dintre consumatori.

Pe locurile imediat următoare se află alimentaţia publică şi cazarea care reprezintă o zonă care poate priva consumatorul de sănătate.

Reporter: De când aţi fost instalat preşedinte ANPC, aţi simţit unele presiuni din partea multinaţionalelor/băncilor?

Horia Constantinescu: Am auzit că acestea se roagă de sănătatea mea și a colegilor mei , că își doresc să colaborăm bine, nu simt în general alte presiuni decât  că nu îmi văd în fiecare minut copilul sau lucruri la care cred eu ca trebuie să fiu atent. Restul ține de activitate.  Atât timp cât aplicăm aceeași oca fiecăruia dintre aceştia și vor înțelege că fabulele sunt doar ale lui La Fontaine – dulăii și cățeii – aici nu sunt valabile, aici suntem toți supuşi aceloraşi acte normative și suntem în slujba și în favoarea consumatorilor nu simt nici o presiune. Am reacții adverse la presiuni.

 

  

BVB | Știri BVB

DAFORA SA (DAFR) (09/12/2022)

Numire auditor financiar - auditare situatii financiare 2022-2023

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (09/12/2022)

Semnarea unui contract de investitie cu Dataware Consulting SRL

SIF MUNTENIA S.A. (SIF4) (09/12/2022)

VAN la data 30 Noiembrie 2022

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (09/12/2022)

Raport conf. art. 108 Legea 24/2017 (R)

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (09/12/2022)

Structura actionariat la data de 30 noiembrie 2022