Nu este nimeni capabil în România să le spună investitorilor ce se va întâmpla peste trei luni, a spus Gabriel Dumitrașcu, Consultant energie, la Forumul Energiei, organizat de Financialintelligence.ro.
Domnia sa a spus: “Din poziția de consultant, am fost în situația să avertizez investitorii că ceea ce le spun s-ar putea să nu mai fie valabil peste o lună, două, trei, și nu pentru că nu sunt informat sau nu am capacitate de analiză“.
Domnul Dumitrașcu a dat câteva exemple de lipsă de predictibilitate a guvernanților: “În 2012, guvernul a inplementat guvernanța corporativă. A durat 3-4 ani. În zilele de azi, ne-am întors la polul opus. Asistăm la multe numiri politice în companiile gestionate de stat.
Apoi, s-a liberalizat piața gazelor. Una dintre măsuri a fost, ca să nu se îmbogățească cele două companii producătoare, să introducem supraimpozitare temporar, numai pe parcursul procesului de liberalizare. Acest proces s-a încheiat, dar supraimpozitarea a devenit regulă, nu mai e excepție.
Un alt exemplu: am listat companii pe bursă, am avut un angajament față de investitori – ne-am asumat predictibilitate, statul s-a angajat să țină cont de poziția minoritarilor. A durat puțin.
Alt exemplu: ne uităm la capitalul natural, la exploatarea resurselor primare de energie. După ce, pe riscul investitorilor s-a ajuns la niște rezultate și am aflat că avem niște resurse în Marea Neagră, acum, ne facem mai răi și le înăsprim condițiile. I-am dezamăgit pe investitori și nici statul nu câștigă nimic. Nu câștigă nici cetățeanul. (…)
Un alt exemplu este fondul suveran – o idee generoasă, care se tot dezbate de ani de zile. Dar, Fondul Suveran, așa cum a ieșit, este un nou FPS, mai rău ca FPS, în care politizarea este făcută pe față”.
Potrivit domniei sale, de cele mai multe ori, statul, încercând să rezolve problemele, a dat soluții care au devenit adevărate probleme pentru sectorul energetic: “Azi, sectorul suferă de problemele create de guvernarea sectorului și a economiei în general (…)
Investitorii și antreprenorii nu sunt dracul pentru economie. Să ne iasa din cap că vrem capitalism fără capital și fără antreprenori. Am experiența tristă a unor companii gestionate de stat unde lucrurile au mers din rău în mai rău“.