Update articol:
Forumul Energiei

Gabriel Dumitrașcu: Nu este nimeni capabil în România să le spună investitorilor ce se va întâmpla peste trei luni (video)

Nu este nimeni capabil în România să le spună investitorilor ce se va întâmpla peste trei luni, a spus Gabriel Dumitrașcu, Consultant energie, la Forumul Energiei, organizat de Financialintelligence.ro.

Domnia sa a spus: “Din poziția de consultant, am fost în situația să avertizez investitorii că ceea ce le spun s-ar putea să nu mai fie valabil peste o lună, două, trei, și nu pentru că nu sunt informat sau nu am capacitate de analiză“.

Domnul Dumitrașcu a dat câteva exemple de lipsă de predictibilitate a guvernanților: “În 2012, guvernul a inplementat guvernanța corporativă. A durat 3-4 ani. În zilele de azi, ne-am întors la polul opus. Asistăm la multe numiri politice în companiile gestionate de stat.

Apoi, s-a liberalizat piața gazelor. Una dintre măsuri a fost, ca să nu se îmbogățească cele două companii producătoare, să introducem supraimpozitare temporar, numai pe parcursul procesului de liberalizare. Acest proces s-a încheiat, dar supraimpozitarea a devenit regulă, nu mai e excepție.

Un alt exemplu: am listat companii pe bursă, am avut un angajament față de investitori – ne-am asumat predictibilitate, statul s-a angajat să țină cont de poziția minoritarilor. A durat puțin.

Alt exemplu: ne uităm la capitalul natural, la exploatarea resurselor primare de energie. După ce, pe riscul investitorilor s-a ajuns la niște rezultate și am aflat că avem niște resurse în Marea Neagră, acum, ne facem mai răi și le înăsprim condițiile. I-am dezamăgit pe investitori și nici statul nu câștigă nimic. Nu câștigă nici cetățeanul. (…)

Un alt exemplu este fondul suveran – o idee generoasă, care se tot dezbate de ani de zile. Dar, Fondul Suveran, așa cum a ieșit, este un nou FPS, mai rău ca FPS, în care politizarea este făcută pe față”.

Potrivit domniei sale, de cele mai multe ori, statul, încercând să rezolve problemele, a dat soluții care au devenit adevărate probleme pentru sectorul energetic: “Azi, sectorul suferă de problemele create de guvernarea sectorului și a economiei în general (…)

Investitorii și antreprenorii nu sunt dracul pentru economie. Să ne iasa din cap că vrem capitalism fără capital și fără antreprenori. Am experiența tristă a unor companii gestionate de stat unde lucrurile au mers din rău în mai rău“.