Unul dintre organismele de supraveghere a protecției datelor din Germania a declarat vineri că aplicația DeepSeek trimite ilegal date ale utilizatorilor către China și a cerut Google și Apple să ia în considerare blocarea serviciului de inteligență artificială, potrivit CNBC.
Comisarul pentru protecția datelor din Berlin, Meike Kamp, a declarat într-un comunicat că transferul de date ale utilizatorilor germani către China de către DeepSeek este „ilegal”.
Firma chineză DeepSeek a făcut furori anul acesta când a lansat un model de inteligență artificială despre care a susținut că a fost creat la o fracțiune din costul concurenților, folosind cipuri Nvidia mai puțin avansate.
Compania are, de asemenea, propria aplicație globală de chatbot cu inteligență artificială, care a fost descărcată de milioane de ori, fiind supusă unor analize amănunțite.
Dacă procesul german împotriva DeepSeek progresează, ar putea duce la o interdicție la nivelul întregii Uniuni Europene pentru aplicație, spun unii experți.
„Este cu siguranță posibil ca acest incident să ducă la o interdicție la nivelul întregii UE, deoarece regulile care se aplică în Germania sunt aceleași în alte părți ale UE și, de asemenea, în Regatul Unit”, a declarat pentru CNBC, prin e-mail, Matt Holman, avocat specializat în inteligență artificială și date la Cripps. Cu toate acestea, mai sunt câțiva pași înainte ca acest lucru să devină realitate.
„DeepSeek nu a reușit să demonstreze în mod convingător autorității că datele utilizatorilor germani sunt protejate în China la un nivel echivalent cu cel al Uniunii Europene”, a declarat Kamp, din Germania, conform unei traduceri CNBC. „Autoritățile chineze au drepturi extinse de acces la datele cu caracter personal în sfera de influență a companiilor chineze.”
În conformitate cu Regulamentul general privind protecția datelor al Uniunii Europene – imensa lege privind protecția datelor din bloc – companiilor le este interzis să trimită date în afara regiunii, cu excepția cazului în care există garanții specifice în țările de sosire. Aceste garanții trebuie să îndeplinească cerințele GDPR în Europa.
Pe scurt, comisarul pentru protecția datelor de la Berlin este îngrijorat de faptul că autoritățile chineze ar putea accesa datele utilizatorilor germani trimise de DeepSeek către China.
Organismul de supraveghere a datelor de la Berlin a declarat vineri că a informat Apple și Google despre presupusele încălcări ale DeepSeek și se așteaptă ca giganții tehnologici americani să efectueze o „revizuire în timp util” cu privire la interzicerea sau nu a aplicației din magazinele lor de aplicații respective.
Nu este clar dacă Google și Apple se vor conforma. CNBC a contactat ambele companii pentru comentarii.
Holman, de la Cripps, a declarat că, deși o interdicție la nivelul UE este posibilă, trebuie mai întâi să existe un consens între autoritățile de reglementare din bloc că acesta ar fi un pas adecvat.
Dacă Apple și Google elimină DeepSeek din magazinele lor de aplicații, acest lucru ar echivala efectiv cu o interdicție la nivelul UE, a spus Holman.
„Implicațiile pentru Deepseek ar putea fi, așa cum era de așteptat, destul de evidente. Accesul la datele cetățenilor germani va fi restricționat. În scurt timp, acest lucru s-ar putea extinde la restul UE dacă alte autorități de reglementare naționale urmează exemplul, ceea ce înseamnă că piețele UE – și potențial din Marea Britanie – vor fi restricționate dacă Apple și Google dezactivează aplicația”, a spus Holman.
Aceasta nu este prima confruntare a DeepSeek cu autoritățile de reglementare din Europa. Autoritățile italiene pentru protecția datelor au ordonat în februarie DeepSeek să blocheze aplicația în țară. Între timp, autoritățile irlandeze au solicitat în ianuarie DeepSeek informații despre prelucrarea datelor sale.