Update articol:

Hoţii fură camioane de cupru de milioane de dolari, în Africa de Sud (Reuters)

https://www.lme.com/

Bande de hoţi au furat zeci de camioane de cupru deținute de companii miniere şi traderi, inclusiv Glencore, Trafigura și Traxys în acest an, în timp ce acestea se îndreptau spre porturile din sudul Africii, potrivit unor surse citate de Reuters.

Prețurile record ale cuprului au declanșat o creștere a deturnărilor în ultimele luni în Botswana, Republica Democrată Congo, Africa de Sud, Tanzania și Zambia, au spus sursele care au preferat să fie anonime din cauza sensibilității problemei.

Serviciul de Poliție din Africa de Sud a declarat pentru Reuters că problema este investigată, dar a refuzat să ofere mai multe detalii.

Glencore a refuzat să comenteze. Trafigura a spus că nu comentează problemele de securitate. Traxys nu a răspuns la solicitările de comentarii.

Cuprul extras în Zambia și Congo, care reprezintă aproximativ 10% din aprovizionarea globală estimată la 24 de milioane de tone, este transportat în porturile din sudul Africii.

Un total de 66 de camioane care transportau cupru au fost jefuite între ianuarie și mai anul acesta, iar 60% din deturnări au avut loc în Africa de Sud, a spus una dintre surse.

În condiţiile în care camionul mediu transportă între 32 și 34 de tone de catod de cupru, furturile s-ar ridica la aproximativ 21 de milioane de dolari la prețurile actuale ale cuprului.

Mai multe camioane au fost furate în iunie și iulie, potrivit sursei, care nu a furnizat cifre pentru aceste luni, dar a spus că o încărcătură de cupru furată pe 9 iulie valorează 470.000 de dolari.

Bandele de crime organizate topesc cuprul pentru a elimina numerele de serie și alte mărci de proprietate, apoi îl revind local sau îl transportă cu camionul pentru a fi vândut în țările vecine, au spus două surse.

Prețurile cuprului au atins un maxim istoric de peste 10.700 dolari pe tonă în luna mai, datorită unei reveniri a cererii globale, inclusiv în China care este mare consumator, deoarece activitatea de producție a crescut și economiile au fost redeschise după blocarea COVID-19.

În prezent, la aproximativ 9.700 de dolari, prețul cuprului utilizat pe scară largă în industria energiei electrice și a construcțiilor a crescut cu peste 50% în ultimele 12 luni.

 

BVB | Știri BVB

FONDUL PROPRIETATEA (FP) (02/02/2023)

Reluare tranzactionare - ora 10:00 - conform Codului BVB - operator de piata reglementata (Titlu II - art. 115 si Titlu III - art. 6) - Decizie ASF nr. 84/02.02.2023 - aprobare document oferta publica de cumparare actiuni FP

OMV PETROM S.A. (SNP) (02/02/2023)

Rezultate financiare preliminare la 31 decembrie 2022

IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A. (IMP) (01/02/2023)

Raport auditor S2 2022 art. 108 Legea 24/2017 (R)