Tehnologie

Hackerii iranieni afirmă că au 100 GB de e-mailuri ale lui Trump

Hackeri care pretind că au legături cu Iranul spun că dețin 100 GB de e-mailuri din cercul restrâns al președintelui Donald Trump și că ar putea să le divulge sau să le vândă în curând, după ce au distribuit o parte din ele către mass-media înainte de alegerile din 2024 din SUA, potrivit Hero Zedge.

În conversații online cu Reuters duminică și luni, hackerii – care folosesc pseudonimul „Robert” – au afirmat că dețin aproximativ 100 de gigaocteți de e-mailuri din conturile „șefei de cabinet a Casei Albe, Susie Wiles, avocatului lui Trump, Lindsey Halligan, consilierului lui Trump, Roger Stone, și vedetei porno devenită dușmana lui Trump, Stormy Daniels”.

Robert a menționat posibilitatea vânzării materialului, dar nu a furnizat detalii suplimentare despre planurile lor sau despre conținutul e-mailurilor.

Procurorul general al SUA, Pam Bondi, a descris încălcarea drept „un atac cibernetic inacceptabil”.

Casa Albă și FBI au răspuns printr-o declarație a directorului FBI, Kash Patel, care a spus: „Orice persoană asociată cu orice fel de încălcare a securității naționale va fi investigată și urmărită penal în conformitate cu legea”.

Agenția pentru Securitate Cibernetică și Infrastructură (CISA) a postat pe X că „acest așa-zis „atac” cibernetic nu este altceva decât propagandă digitală, iar țintele nu sunt întâmplătoare. Este o campanie de denigrare calculată, menită să-l discrediteze pe președintele Trump și pe funcționarii publici onorabili care servesc țara noastră cu dedicație”.

Robert a apărut pentru prima dată în ultimele luni ale campaniei prezidențiale din 2024, susținând că a spart conturile de e-mail ale mai multor aliați ai lui Trump, inclusiv Wiles, și că a distribuit ulterior e-mailurile jurnaliștilor.

Reuters a autentificat o parte din materialele scurse, inclusiv un e-mail care părea să arate o înțelegere financiară între Trump și avocații lui Robert F. Kennedy Jr., actualul secretar al sănătății al lui Trump.

Alte documente includeau comunicări ale campaniei lui Trump despre candidații republicani și discuții despre negocierile de soluționare cu Daniels. Deși scurgerile de informații au atras atenția mass-media, acestea nu au modificat în mod fundamental rezultatul alegerilor prezidențiale, câștigate de Trump.

O acuzare din septembrie 2024 a Departamentului de Justiție al SUA a susținut că Gărzile Revoluționare Iraniene au condus operațiunea de hacking Robert.

După alegerea lui Trump, Robert a declarat pentru Reuters că nu mai sunt planificate alte scurgeri de informații. În luna mai, hackerii au declarat: „M-am retras, omule”.

Cu toate acestea, grupul a reluat comunicarea după recentul război aerian de 12 zile dintre Israel și Iran, care s-a încheiat cu bombardarea de către SUA a instalațiilor nucleare iraniene. În mesaje recente, Robert a declarat că organizează o vânzare a e-mailurilor furate și că dorește ca Reuters să „difuzeze această informație”.

Frederick Kagan, cercetător la American Enterprise Institute, a comentat că spionii iranieni ar putea căuta răzbunare prin mijloace care nu ar provoca noi acțiuni militare din partea SUA sau a Israelului, afirmând: „O explicație implicită este că tuturor li s-a ordonat să folosească toate mijloacele asimetrice pe care le au la dispoziție și care nu sunt susceptibile de a declanșa o reluare a activității militare majore a Israelului/SUA. Scurgerea unui număr mai mare de e-mailuri nu este susceptibilă de a face acest lucru”.

În ciuda îngrijorărilor cu privire la potențiale atacuri digitale, hackerii iranieni au păstrat un profil discret în timpul conflictului, deși oficialii americani din domeniul cibernetic au avertizat că firmele americane și operatorii de infrastructură critică ar putea fi în continuare expuși riscului operațiunilor iraniene.

În ultimul an, relațiile americano-iraniene au atins un nou minim. Headline USA a raportat mai multe cazuri de presupuse comploturi iraniene de asasinare a lui Trump, toate în efortul de a aduce Statele Unite într-o confruntare directă cu Iranul.

Articole recente

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

o oră ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

3 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

4 ore ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

4 ore ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

7 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

7 ore ago

This website uses cookies.

Read More