Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzHidroelectrica anunță astăzi, 26 iunie 2025, atribuirea contractului privind realizarea „la cheie” a obiectivului – sistem flotant de panouri fotovoltaice în cadrul „Proiectului Pilot Nufărul”.
Proiectul reprezintă un pas important în strategia companiei de diversificare a surselor de energie regenerabilă și de utilizare eficientă a infrastructurii existente.
Achiziția publică a fost inițiată prin licitație deschisă, având o valoare estimată de 47.204.008,25 lei fără TVA. La procedură au depus oferte doi operatori economici, iar criteriul de atribuire a fost „cel mai bun raport calitate-preț”.
Oferta declarată câștigătoare, în valoare de 39.250.000,00 lei fără TVA, aparține WALDEVAR ENERGY, care va beneficia de sprijinul subcontractanților și terților susținători: MARINE RESEARCH, SC DHI-SW PROJECT SRL și MAKOR ENERGY SOLUTIONS. Termenul de implementare a proiectului este de 14 luni, din care durata de execuție a lucrărilor este de 10 luni.
Această investiție marchează o premieră pentru companie, fiind primul proiect de amplasare panouri fotovoltaice flotante din cadrul Hidroelectrica.
Scopul investiției pentru „Sistem flotant panouri fotovoltaice – proiect pilot NUFĂRUL” este realizarea unei noi capacităţi de producere de energie electrică prin intermediul unei centrale electrice foltovoltaice cu amplasare pe luciul apei pe unul din lacurile de acumulare aflate în administrarea SPEEH Hidroelectrica SA.
Obiectivele urmărite prin realizarea unei centrale electrice fotovoltaice (CEF) flotantă sunt legate de:
Centrala fotovoltaică flotantă se va amplasa în zona de sud a României, în județul Olt, pe lacul de acumulare care deservește Centrala Hidroelectrica Ipotești, aflat în exploatarea Hidroelectrica.
Sunt avute în vedere lucrări de execuție „la cheie” a obiectivului de investiție, care includ: proiectarea tehnică, achiziția echipamentelor, realizarea lucrărilor de montaj și instalare, testare și punere în funcțiune.
Sistemul fotovoltaic constă în panouri fotovoltaice de 620 Wp, invertoare de 100 kW şi optimizoare de energie, putere totală instalata în panouri de 10 MW și energia produsă de circa 13,4 GWh/an. Racordarea la Sistemul Energetic Național se va face prin intermediul a 4 posturi de transformare cu racordare în stația electrică a Centralei Hidroelectrice Ipotești, existente.
Lucrările în sine au în vedere:
Cu o bogată experiență în domeniul exploatării centralelor de producere a energiei electrice, personalul tehnic al beneficiarului va fi implicat atât în faza de implementare, cât și în faza de operare tehnică, fapt extrem de important pentru funcționarea corespunzătoare a centralei fotovoltaice.
Compania își reafirmă astfel angajamentul față de promovarea energiilor regenerabile și modernizarea infrastructurii de producție, în linie cu strategia națională de tranziție către o economie verde și sustenabilă.
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România și furnizează servicii tehnologice esențiale pentru Sistemul Energetic Național. Compania operează 188 centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,4 GW și – în plus, deține un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…
Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…
Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…
This website uses cookies.
Read More