Energie

Hidroelectrica, după declaraţiile lui Victor Ponta: Între 18 – 26 mai 2014, când debitele Dunării au atins valori peste valoarea de 11.500 mc/s, exploatarea SHEN Porțile de Fier I și Porțile de Fier II s-a făcut în deplină conformitate cu prevederile Convenției și Regulamentului SCDE

În perioada 18 – 26 mai 2014, atunci când debitele Dunării au atins valori peste valoarea de 11.500 mc/s, exploatarea SHEN Porțile de Fier I și Porțile de Fier II s-a făcut în deplină conformitate cu prevederile Convenției și Regulamentului SCDE, nivelul amonte de barajul Porțile de Fier I fiind de 63.00 MdMA, potrivit unui comunicat Hidroelectrica.

Compania a transmis: “Exploatarea SHEN Porțile de Fier I și Porțile de Fier II este reglementată prin Convenția de exploatare din 1998, ratificată de Parlamentul României cu Legea 14/1999 prin  Regulamentul Serviciului Comun de Dispecer pentru Energetică (SCDE)  unde este reglementată inclusiv perioada de ape mari.

Pentru situația particulară din perioada 18 – 26 mai 2014, atunci când debitele Dunării au atins valori peste valoarea de 11.500 mc/s, prevăzută în documentele româno-sârbe, exploatarea SHEN Porțile de Fier I și Porțile de Fier II s-a făcut în deplină conformitate cu prevederile Convenției și Regulamentului SCDE, nivelul amonte de barajul Porțile de Fier I fiind de 63.00 MdMA.

Este de menționat că această regulă de exploatare a fost prevăzută în documentele româno-sârbe pentru a putea fi respectat în permanență principiul căruia pentru debite mari pe Dunăre (mai mari de 11.500 mc/s ) și mici (mai mici de 2.350 mc/s) nivelele amonte de gura Nerei și aval de Porțile de Fier II, să fie ca și cele în regim natural, fără influența celor două Sisteme (ca și când ele nu ar exista). În aceste regimuri debitul orar care se defluează în aval este egal cu cel afluent în lacul Porțile de Fier I.

Din datele de exploatare comune cu partea sârbă rezultă că debitul maxim afluent în Portile de Fier I în această perioadă a fost de 12.600 mc/s, debit înregistrat de mai multe ori în exploatarea comună.

Regulile de exploatare a SHEN Porțile de Fier I și Porțile de Fier II reprezintă prevederi legale între cele două țări”.

  • Ponta despre inundaţiile din 2014: România, ca un bun vecin, a ajutat ţările aflate în pericol

Candidatul independent la prezidenţiale Victor Ponta a povestit într-o emisiune online că a primit cetăţenia sârbă după ce, în 2014, în timpul inundaţiilor, în calitate de premier, a dat ordin “peste structurile româneşti să deschidă valea de la Porţile de Fier şi-n felul ăsta nu s-a inundat Belgradul”.

“S-a inundat doar o suburbie, dar dacă nu deschideam Porţile de Fier, se inunda Belgradul”, a spus Ponta.

Acesta a precizat că s-a refuzat iniţial deschiderea Porţilor de Fier “pentru că se inunda partea românească”.

“Şi s-a inundat. Dar am vorbit cu ISU, am mutat oamenii, am dat despăgubiri repede. N-aţi aflat nimic voi, presa. Au fost sate, în aval”, a mai spus Ponta.

El a precizat că, ulterior, printr-o decizie a Parlamentului de la Belgrad, a primit cetăţenia sârbă, subliniind că este vorba despre “o cetăţenie onorifică” şi că, între timp, a depus cerere pentru renunţarea la aceasta.

După reacţia publică la aceste declaraţii, Victor Ponta a declarat că în anul 2014 au avut loc cele mai mari inundaţii din ultimii 120 de ani din Europa, care au produs victime şi distrugeri uriaşe, iar România, ca un bun vecin, a ajutat ţările aflate în pericol.

“Sunt pregătit pentru toate atacurile murdare şi disperate ale Reţelei ‘Soros’ şi ale corupţilor care se tem de mine. Nimic şi nimeni nu mă poate intimida sau opri din drumul meu acum. Nu voi organiza ‘înjunghieri’ pe la spate, ca la USR, şi nici nu mă voi ascunde de dezbateri în spatele fustelor unei jurnaliste dominate de propriile frustrări freudiene! Voi continua să le prezint românilor proiectele serioase prin care să ieşim din criza actuală, să le redăm demnitatea şi siguranţa pentru viitor! Românii trebuie să ştie că, în 2014, au avut loc cele mai mari inundaţii din ultimii 120 de ani din Europa, care au produs victime şi distrugeri uriaşe”, a scris Ponta pe Facebook.

El a adăugat că în ţara noastră au fost luate măsuri şi viaţa niciunui român nu a fost pusă în pericol.

“În România, din fericire, am luat – alături de specialişti – măsurile necesare, iar viaţa niciunui român nu a fost în pericol. Pagubele materiale minime au fost imediat reparate, iar despăgubirile au fost acordate. În acelaşi timp, România, ca un bun vecin, a ajutat ţările aflate în pericol. Un lider ia decizii rapide şi corecte – şi asta am făcut! Cei care acum mă acuză cu ură oarbă lucrau, în 2014, alături de mine în Guvern! Împreună am protejat românii şi am ajutat vecinii! Şi aşa trebuie să facem şi în continuare! Un Părinte drag şi înţelept mi-a trimis în această dimineaţă nişte cuvinte potrivite: ‘Pentru că nimic nu se câştigă fără osteneală şi jertfă, în fiecare zi ne este testată credinţa. În zilele când suntem în nevoi, alergăm mai degrabă la picioarele Lui Dumnezeu să cerem milă şi binecuvântare'”, a menţionat Victor Ponta.

 

View Comments

  • Păi de ce trebuia sa deschida Ponta partea de baraj românesc cand asta puteau face sârbii cu jumatea lor?!

  • Lacurile de acumulare la PF1 și 2 erau goale, la Orșova era doar apa pe mijlocul golfului, pontoanele erau pe uscat. Intenționat s-a dat drumul la golirile de fund ale barajelor. Motivul? L-am aflat acum. Comuna Rast, Dolj era inundată, iar geniștii armatei au distrus digurile de apărare cu un exploziv, pentru că apa sa inunde terenuri agricole și nu localități. De vina este Hidrotehnica și premierul de atunci așa că vreau sa vad în acest caz de autodenunț avem procurori?

Articole recente

Eturia: În ultimii ani, Malaezia cucerește turiștii români

Malaezia devine una dintre revelațiile turistice ale ultimilor ani pentru români. Numărul călătoriilor a crescut…

14 minute ago

Ucraina: Serghei Lavrov elogiază “pragmatismul” lui Donald Trump şi susţine că Europa “a înnebunit”

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a elogiat luni pragmatismul preşedintelui SUA, Donald Trump, cu…

58 de minute ago

Ministerul Finanțelor: În primele șase luni, deficit de 3,68% din PIB față de deficitul de 3,62% din PIB aferent celor șase luni ale anului 2024

Execuția bugetului general consolidat în primele șase luni ale anului 2025 s-a încheiat cu un…

o oră ago

FNGCIMM garantează creditele punte în baza adeverințelor APIA 

Începând cu luna iulie 2025, fermierii crescători de animale pot beneficia de credite punte avantajoase,…

2 ore ago

Bruxellesul apără acordul comercial încheiat cu Trump

Un compromis 'bun' sau o capitulare în faţa preşedintelui american Donald Trump? Comisia Europeană a…

3 ore ago

Sorin Grindeanu: Radu Oprea mi-a spus că are un cazier fiscal la zi curat

Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat luni că şeful Secretariatului General al Guvernului,…

3 ore ago

This website uses cookies.

Read More