India, la fel ca multe alte țări, se confruntă cu restricțiile impuse de Beijing asupra exporturilor de elemente rare (REE) și dorește să-și dezvolte propriile resurse interne. Experții spun că aceasta ar putea deveni o alternativă importantă la China în acest sector, dar va necesita investiții publice și private mult mai mari, potrivit CNBC.
În ultimele săptămâni, lumea s-a confruntat cu o penurie de pământuri rare, ca urmare a restricțiilor impuse de China. Producătorii de automobile din India, SUA, Japonia, Coreea de Sud și Germania au fost afectați.
Ca răspuns, oficialii indieni evaluează modul în care Indian Rare Earths (IREL), o companie de stat, poate fi utilizată pentru a crește producția de REE, au declarat surse pentru CNBC-TV18.
Informaţia vine la doar câteva zile după ce ministrul indian al comerțului și industriei, Piyush Goyal, a calificat suspendarea exporturilor de elemente din pământuri rare de către China drept un „semnal de alarmă” pentru lume și o oportunitate pentru India de a oferi o alternativă.
Geoffrey Pyatt, director general senior pentru minerale critice la McLarty Associates și fost secretar de stat adjunct al SUA pentru resurse energetice în perioada 2022-2025, a susținut declarațiile ministrului comerțului.
„Acesta este atât un semnal de alarmă, cât și o oportunitate pentru noi de a aprofunda colaborarea dintre SUA și India pe o problemă importantă pentru competitivitatea economică viitoare”, a declarat el pentru CNBC.
Dominația Chinei
Beijingul a semnalat recent planuri de relaxare a controalelor, iar președintele SUA, Donald Trump, a declarat că un acord comercial cu China care include o rezoluție privind pământurile rare este „finalizat”. Însă controlul Chinei asupra exporturilor de pământuri rare nu era o politică nouă, în ultimii doi ani înregistrându-se restricții treptate ale vânzărilor internaționale.
Recenta penurie a evidențiat și mai mult poziția dominantă a țării în domeniul REE: aceasta produce aproximativ 60% din oferta mondială și prelucrează aproape 90%, inclusiv materiale importate din alte țări.
Acest lucru conferă Beijingului o influență considerabilă asupra aprovizionării cu minerale esențiale pentru diverse tehnologii moderne, inclusiv robotica, energia curată, bateriile și echipamentele militare.
Potențialul Indiei
Este important de menționat, însă, că pământurile rare nu sunt rare în natură, conform CNBC. În timp ce China deține cele mai mari zăcăminte de REE, cu 44 de milioane de tone, India are și ea o cantitate substanțială, de 6,9 milioane de tone, potrivit U.S. Geological Survey. Acest lucru îi conferă cea de-a treia cea mai mare pondere din lume în ceea ce privește rezervele, după Brazilia, conform datelor agenției.
India deține, de asemenea, aproape 35% din zăcămintele minerale de nisip și de pe plaje din lume, care sunt surse importante de pământuri rare, potrivit unui raport recent al EY.
Având în vedere aceste rezerve considerabile, India este „pregătită să joace un rol cheie în construirea unui lanț de aprovizionare global mai diversificat cu pământuri rare”, a declarat Gracelin Baskaran, directorul Programului de Securitate a Mineralelor Critice de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, pentru CNBC.
Cu toate acestea, pentru a putea utiliza rezervele de REE, țările trebuie să aibă capacitatea de a extrage și prelucra materiile prime, precum și capacitatea și tehnologia necesare pentru a le prelucra și rafina în vederea utilizării finale.
Până în prezent, India nu dispune de tehnologii avansate de separare și rafinare, în special în comparație cu China, SUA și Japonia, a declarat Abhijit Kulkarni, partener la EY Parthenon, menționând că India contribuie până în prezent cu mai puțin de 1% la producția mondială de REE.
Alte provocări cu care se confruntă India sunt lipsa expertizei tehnice specializate în exploatarea și prelucrarea REE, precum și infrastructura deficitară din regiunile miniere ale țării, a adăugat el.
SUA vor ridica unele restricții impuse Chinei
Ca parte a eforturilor de a schimba această situație, India a lansat în 2025 Misiunea Națională pentru Mineralele Critice. Inițiativa vizează dezvoltarea unui cadru eficient pentru autonomia în materie de REE în fața restricțiilor impuse de China și a altor amenințări la adresa lanțului de aprovizionare concentrat geografic.
Surse citate de CNBC-TV18 au declarat că guvernul indian ia în considerare și colaborarea sectorului privat cu IREL. Printre opțiunile luate în considerare se numără scheme de stimulente guvernamentale și subvenții de capital destinate încurajării exploatării și prelucrării locale.
Potrivit lui Kulkarni, lipsa participării sectorului privat în domeniul REE din India, în special, a împiedicat inovarea și scalabilitatea. În favoarea sa, însă, se află cererea internă în plină expansiune în toate sectoarele tehnologice, inclusiv vehiculele electrice, electronica și apărarea.
„Acest factor dual face din India atât un potențial furnizor, cât și un consumator, ceea ce încurajează investițiile guvernamentale și industriale în dezvoltarea capacităților interne”, a afirmat el.
India este deja în proces de finalizare a mai multor proiecte interne în domeniul REE, inclusiv o fabrică de magneți din pământuri rare IREL.
„India nu va putea înlocui poziția Chinei pe piață, dar poate juca cu siguranță un rol important în furnizarea unei noi surse de pământuri rare”, a declarat Baskaran, de la CSIS.
Între timp, ministrul comerțului și industriei, Piyush Goyal, a declarat că India caută și surse alternative de REE în afara Chinei.
O delegație a reprezentanților industriei auto indiene se pregătește, de asemenea, pentru o vizită în China, în încercarea de a accelera importurile de magneți din pământuri rare, potrivit rapoartelor locale care citează surse din industrie.