* În 2019 s-au înregistrat tranzacții de private equity în valoare de aproximativ 450 de miliarde de dolari
Firmele de investiții private equity (PE – capital privat), în frunte cu Blackstone Group Inc. și Carlyle Group LP, au acumulat capital nefolosit de aproape 1,5 trilioane de dolari, cea mai mare valoare de sfârșit de an înregistrat vreodată, conform datelor compilate de Preqin, citate de Bloomberg. Deși, anul trecut, s-au înregistrat tranzacții PE de aproximativ 450 de miliarde de dolari, activitatea de fuziuni și achiziții în acest an ar putea ajunge la un nivel care nu a mai fost văzut de la criza financiară.

„În debutul acestui an, oamenii se simt mult mai bine în ceea ce privește perspectivele economice și geopolitice decât a fost cazul în urmă cu un an”, a declarat Jason Thomas, șeful global de cercetare al gigantului de capital privat Carlyle.
Potrivit Bloomberg, ratele scăzute ale dobânzii, înmulțirea fondurilor de investiții care urmăresc indicii bursieri și anii de performanță slabă a fondurilor de hedging au împins investitorii spre private equity, în căutarea unor profituri mai mari.
Unul dintre motivele pentru care firmele își permit să țină atât de mulți bani la îndemână pentru momentul potrivit este că opțiunile lor de investiții se extind, potrivit lui Kewsong Lee, co-chief executive officer la Carlyle. Clase de active precum creditul privat și noi regiuni, inclusiv Japonia, se deschid către fluxurile de capital privat, a spus el în cadrul unei conferințe din decembrie.
“Nu doar capitalul privat continuă să crească, dar noi clase de active apar pe radarul capitalurilor private”, a spus Lee.
În timp ce numerarul este la un nivel record, atragerea de fonduri a înregistrat o scădere de la apogeul anului 2017. Valoarea capitalului strâns de fondurile care au început să investească anul trecut a fost de aproximativ 465 miliarde de dolari, conform datelor compilate de Bloomberg.
În cei 25 de ani încheiați în martie, fondurile de capital privat au returnat în medie peste 13% pe an, comparativ cu aproximativ 9% pe an pentru S&P 500 în aceeași perioadă.
Cu toate acestea, firmelor de private equity le este greu să își reproducă câștigurile anterioare. Valul de bani noi a dus la creșterea prețurilor activelor în detrimentul randamentului – un model care s-a replicat pe toate segmentele pieței, a declarat Jill Shaw, directorul general al Cambridge Associates, care gestionează fonduri în numele familiilor înstărite.
Stocul masiv de capital este un motiv de îngrijorare și poate reduce profiturile investițiilor, a scris analistul Bloomberg Intelligence, Paul Gulberg, într-o notă din iulie.
Jason Thomas (Carlyle) a spus că vede oportunități în petrol și gaze, pe care le consideră ieftine, după ce investitorii au fugit din sector, din cauza temerilor legate de protecția mediului. Shaw (Cambridge Associates) a declarat că există oportunități în companiile mici și mijlocii, unde „prețurile sunt ceva mai raționale.”