CEO-ul Intel Corp (INTC.O) a declarat luni că ar putea dura câțiva ani până să se rezolve penuria globală de semiconductori, o problemă care a închis unele linii de producție auto și se resimte și în alte domenii, inclusiv electronice de larg consum, scrie Reuters.
Pat Gelsinger a declarat într-o sesiune virtuală a târgului Computex din Taipei că tendința de a lucra și de a studia de la domiciliu în timpul pandemiei COVID-19 a dus la un „ciclu de creștere explozivă în semiconductori” care a pus o presiune uriașă pe lanțurile de aprovizionare pe plan mondial.
“Dar, deși industria a luat măsuri pentru a aborda constrângerile pe termen scurt, ar putea dura încă câțiva ani până când ecosistemul va rezolva lipsurile de capacitate, substraturi și componente”, a spus el.
Gelsinger spusese într-un interviu pentru The Washington Post, la jumătatea lunii aprilie, că va dura „câțiva ani” pentru a se reduce penuria și că intenționează să înceapă să producă chip-uri în termen de șase până la nouă luni pentru a remedia lipsurile din uzinele auto americane.
Intel a anunțat în martie un plan de 20 de miliarde de dolari pentru extinderea capacității sale avansate de fabricare a cipurilor, construind două fabrici în Arizona și deschizându-și uzinele către clienți externi.
„Ne propunem să ne extindem în alte locații din SUA și Europa, asigurând un lanț de aprovizionare cu semiconductori durabil și sigur”, a spus Gelsinger, fără a elabora.
Planurile Intel ar putea provoca direct celelalte două companii din lume care pot produce cele mai avansate cipuri – Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) (2330.TW) și Samsung Electronics Co Ltd din Coreea de Sud (005930.KS).
Cei doi au ajuns să domine activitatea de producție a semiconductoarelor, mutându-și centrul de greutate din Statele Unite, unde a fost inventată o mare parte a tehnologiei, în Asia, unde sunt fabricate acum mai mult de două treimi din cipurile avansate.