Update articol:
EXCLUSIVITATE

Interviu Cosmin Ghiță, Nuclearelectrica: “România are șansa extraordinară de a deveni, cel puțin regional, un hub de know-how și expertiză nucleară în dezvoltare de proiecte”- partea I

Cosmin Ghita
  • “Se estimează că, fără energia nucleară, costurile tranziției către o economie cu emisii reduse de carbon ar crește cu 1,6 trilioane de dolari”.

  • “Există interes internațional pentru dezvoltarea Unităților 3 și 4, așa cum există și pentru SMR”.

  • “Proiectul Unităților 3 și 4 înseamnă aproximativ 66% contribuție a energiei curate în mixul energetic al României, cu 4 unități în operare, cu 20 milioane tone de CO2 evitate anual cu 4 unități CANDU în operare și avantaje socio-economice nete la nivel local, național și pe întreg lanțul de furnizare”.

  • “Nuclearelectrica urmărește indicii FTSE Russel și, în acest scop, și-a propus creșterea lichidității și implicit a valorii acțiunilor prin accesul unui număr mai mare și variat de investitori la acțiunile Nuclearelectrica”.

  • “Responsabilitatea, conform legislației, construirii depozitului definitiv de deșeuri revine Agenției Naționale şi pentru Deșeuri Radioactive”.

 

  • Interviu cu Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica

Cum apreciați activitatea Nuclearelectrica în anul 2023, în contextul crizei energetice? Cum a afectat criza energetică activitatea Nuclearelectrica în ultimii ani? Ce ne puteți spune despre stadiul investițiilor la Nuclearelectrica? Care este gradul de realizare pentru 2023?

Cosmin Ghiță: Nuclearelectrica a avut un 2023 dinamic în sensul avansării tuturor proiectelor. Ne-am propus și am stabilit un calendar de lucru și am avut progrese semnificative în derularea proiectelor strategice de investiții:

Retehnologizarea Unității 1: Proiectul este în cea de-a doua fază de realizare. Această fază include asigurarea resurselor financiare pentru derularea acestuia, pregătirea execuției activităților identificate și definite pentru retehnologizarea U1 în Faza I și obținerea tuturor aprobărilor și avizelor necesare desfășurării acestui proiect.

În cadrul Fazei II, proiectul a avansat prin încheierea unor contracte având ca obiect, în principal, servicii de inginerie. Anul trecut, în noiembrie 2023, am încheiat cu Candu Enegy și Canadian Commercial Corporation („CCC”) un contract în valoare de 781 milioane CAD, având ca obiect furnizarea de scule și componente ale reactorului, precum și servicii de inginerie și tehnologie, pentru prelungirea duratei de viață a Unității 1 CNE Cernavodă, un contract major pentru derularea proiectului.

Proiectul Unităților 3 și 4: Etapa I, în care ne aflăm în prezent, reprezintă etapa pregătitoare, având ca obiective principale re-operaţionalizarea EnergoNuclear, contractarea serviciilor de asistență tehnică, juridică şi contractarea serviciilor de inginerie pentru actualizarea documentațiilor de inginerie şi de securitate nucleară necesare repornirii proiectului. Am încheiat  Contractul de servicii de inginerie cu Candu Energy privind re-evaluarea structurilor, înglobarea îmbunătățirilor de proiect din perspectiva securității nucleare. Similar derulării efective a proiectului, ceea ce a contat a fost și faptul ca există interes internațional pentru dezvoltarea Unităților 3 și 4, așa cum există și pentru SMR. În baza performanțelor de operare la standarde de excelență, securitate nucleară și productivitate, precum și expertizei industriei nucleare românești, proiectele nucleare românești sunt atractive pentru industrie la nivel global.

În septembrie 2023, Canada a anunțat disponibilitatea de a sprijini cu 3 miliarde de dolari canadieni dezvoltarea proiectului Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă. Anunțul reconfirmă parteneriatul strategic între Canada și România în domeniul energiei nucleare pentru atingerea obiectivelor climatice și de securitate energetică ale României.

Acest interes completează interesul exprimat de Statele Unite, prin US Exim Bank, de a finanța serviciile tehnice furnizate de SUA pentru Unitățile 3 și 4 ale Nuclearelectrica: finanțarea cu 50 milioane USD a serviciilor tehnice de pre-proiect ca parte a programului Engineering Multiplier Program (EMP) și finanțarea cu 3 miliarde USD a serviciilor de inginerie și de management de proiect din contractul de finalizare a Unităților 3 și 4.

Proiectul Reactoarelor Modulare Mici: Au fost demarate la începutul anului 2023 o serie de activități şi studii inițiale de inginerie şi proiectare, analize tehnice ale amplasamentului fostei centrale de la Doiceşti.

În 2023 am încercat și cred că am si reușit să extindem rolul energiei nucleare dincolo de cel strategic de a genera energie fără emisii de CO2 și de a contribui semnificativ, pe termen lung, la securitatea energetică a României. Energia nucleară înseamnă mai mult decât MW, înseamnă și o contribuție semnificativă, prin produsele derivate, în domeniul medical, de exemplu. Acordul de cooperare între SN Nuclearelectrica SA și Framatome pentru a explora posibilitatea producerii izotopului medical Lutetium-177 folosit în combaterea cancerului, la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă, este un astfel de exemplu.

Accesul în masă la medicina nucleară este strâns legat de dezvoltarea lanțurilor de aprovizionare pe scară largă, fiabile și diversificate și Nuclearelectrica dorește să joace un rol în lupta împotriva cancerului, ajutând la construirea acestor lanțuri de aprovizionare. Pentru a ajuta mai bine pacienții în viitor, este nevoie de centre regionale de producție de izotopi medicali,  iar acest proiect este o oportunitate de a consolida lanțul de furnizare din Europa.

Si aș încheia cu Instalația de Detritiere, pe care eu o consider un proiect emblematic pentru capacitatea industriei nucleare românești de a încorpora avansul tehnologic cu efecte benefice în operarea și dezvoltarea internațională a proiectelor nucleare.

Instalația de Detritiere de la Cernavodă are la bază o tehnologie românească inovatoare, dezvoltată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea, va fi a treia instalație de detritiere din lume și prima din Europa și va oferi României posibilitatea de a deveni un centru european pentru producția și exportul de tritiu – combustibilul candidat al viitoarelor reactoare de fuziune. Tritiul rezultat poate fi utilizat ulterior pentru viitoarele reactoare de fuziune, cum ar fi cel dezvoltat în cadrul proiectului ITER, și va fi prima sursă europeană de combustibil, folosind o tehnologie românească.

De asemenea, România are oportunitatea de a-și dezvolta lanțul de furnizori și de a deveni un centru de dezvoltare și export al tehnologiei și al know-how-ului românesc de detritiere, folosind fabrici și forță de muncă locale.

Tot ceea ce facem este gândit nu doar să transforme SNN într-un punct de reper în ceea ce privește dezvoltarea, valorificarea tehnologiilor, avansul tehnologic, dar și să contribuie puternic la poziționarea regională și sprijin internațional pentru alte proiecte nucleare.

Energia nucleară are și va avea un rol semnificativ la nivel internațional în ceea ce privește securitatea energetică, țintele de decarbonizare, adaptarea tehnologică la zonele în care capacitățile pe cărbune vor fi scoase din uz, complementaritatea cu resursele de energie regenerabilă, fără emisii de CO2 și cu disponibilitate 24/7.  O arată studiile internaționale, atât din punct de vedere al eficienței energetice, dar și din punct de vedere al costurilor asociate decarbonizării. România are șansa extraordinară de a valorifica, prin experiența și resursa umane deținute, de a deveni, cel puțin regional, un hub de know-how și expertiza nucleară în dezvoltare de proiecte. Acest lucru reprezintă un factor de dezvoltare semnificativ, cu puternic efect colateral, în aval și amonte pe lanțul valoric. Este un avantaj competitiv unic al României.

Gradul de realizare a investițiilor despre care vorbeam va fi disponibil, preliminar, în cadrul raportării preliminare din 29 februarie și final, la raportarea de an din aprilie, conform calendarului financiar.

Din punct de vedere al crizei economice, Nuclearelectrica este, așa cum am mai spus, un participant la piața de energie, vinde în cadru reglementat de legislația și normele în vigoare.

Cum v-a afectat plafonarea prețurilor la energie? Dar apariția Mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică (MACEE)? 

Cosmin Ghiță: Este un mecanism stabilit de Statul Român cu obiective care să mențină prețul în piață și la consumatorul final la un nivel de suportabilitate. Implementarea MACEE permite SNN realizarea proiectelor sale, chiar dacă implică o reducere a veniturilor având în vedere plafonarea de preț.

La finalul anului trecut, a fost anunțată achiziția activelor Uzinei R de la Feldioara de către Fabrica de Procesare a Concentratelor de Uraniu, filială a Societății Nuclearelectrica. Cum ajută Nuclearelectrica această achiziție? Intenționați să faceți investiții și acolo?

Cosmin Ghiță: Acesta este un alt proiect, special pentru SNN din perspectiva funcției strategice asociată dezvoltării proiectelor de investiții, respectiv menținerea și dezvoltarea ciclului nuclear în România, astăzi realizate. Este  un proiect pe care îl consider ca fiind un cadru pentru dezvoltarea capacității nucleare viitoare. Foarte pe scurt, deși în spate este o muncă de echipă foarte eficientă: În data de 28 decembrie 2022, Nuclearelectrica a finalizat achiziția unor active din fluxul de procesare a concentratului de uraniu tehnic din cadrul Sucursalei CNU Feldioara, iar în perioada ianuarie – martie 2023 au fost întreprinse toate demersurile necesare pentru autorizarea procesului de producție și pregătirea instalațiilor pentru începerea prelucrării; practic am operaționalizat filiala Feldioara. În prezent, Feldioara este filiala a SNN, funcționează la capacitate optimă și vom continua să o modernizăm.

Decizia strategică de a achiziționa o parte din activele Feldioara necesare procesării materiei prime a avut în vedere asigurarea integrată a capabilităților de producție la nivelul SNN și, în egală măsură, asigurarea producției de fascicule de combustibil și operarea în condiții optime a FCN Pitești și CNE Cernavodă, în contextul extinderii capacității centralei nucleare și menținerii ciclului combustibilului nuclear la nivel național, la un cost avantajos al tranzacției.

Nuclearelectrica

Ce ne puteți spune despre stadiul retehnologizării Unității 1 CNE Cernavodă? Suntem în grafic? Va reuși Nuclearelectrica să finalizeze retehnologizarea în 2029? Cu cât crește durata de viață a Unității 1? Care este costul pentru această investiție? Din informațiile pe care le aveți, s-a modificat costul estimativ de 1,85 miliarde de euro?

Cosmin Ghiță: În februarie 2022, Nuclearelectrica a finalizat prima etapă a acestui proiect odată cu finalizarea Studiului de Fezabilitate. Retehnologizarea efectivă, conform strategiei de derulare a proiectului, va avea loc în perioada 2027-2029, reprezentând cea de-a treia etapă a Proiectului. Retehnologizarea se află în prezent în faza a doua de dezvoltare, Nuclearelectrica derulând contracte cu Candu Energy, Membră a grupului SNC-Lavalin și Autoritatea de Proiectare a Unității 1 și OEM (Producător de echipamente originale) pentru tehnologia CANDU, pentru elaborarea documentației tehnice pentru achiziționarea componentelor cu ciclu lung de fabricație ale reactorului, care vor fi înlocuite la Retehnologizarea Unității 1. De asemenea, în cadrul proiectului, SNC-Lavalin lucrează și cu Ansaldo Nucleare, care va furniza servicii de inginerie pentru partea clasică a centralei, precum și cu Sargent and Lundy, CITON și GE (General Electric) Steam Power, care vor furniza, de asemenea, servicii de inginerie asociate cu retehnologizarea Unității 1.

Faza 2 a proiectului, cea actuală,  include, așa cum menționam anterior, asigurarea resurselor financiare pentru derularea Proiectului de Retehnologizare a U1, pregătirea execuției activităților identificate și definite pentru retehnologizarea U1 în Faza I și obținerea tuturor aprobărilor și avizelor necesare desfășurării acestui proiect. Primul contract major,  încheiat  cu Candu Enegy, o companie AtkinsRéalis și Canadian Commercial Corporation („CCC”),  în valoare de 781 milioane CAD, are ca obiect furnizarea de scule și componente ale reactorului, precum și servicii de inginerie și tehnologie, pentru prelungirea duratei de viață a Unității 1 CNE Cernavodă, un contract major pentru derularea proiectului. Cea de-a doua fază va dura până la momentul opririi efective a Unității 1, 2027. Pe parcursul acestei etape vom avea o actualizare a studiului de fezabilitate, urmând ca acesta sa fie prezentat acționarilor.

Începând cu anul 2029, prin retehnologizarea Unității 1, în SEN (Sistemul Energetic Național) vor fi livrați anual aproximativ 5,5 milioane MWh de energie curată, accesibilă, iar peste 5 milioane de tone de CO2 vor fi evitate anual, timp de încă 30 de ani.

Unitatea 1 a centralei nucleare (CNE) Cernavodă, cu o putere instalată de 700 MW, a fost pusă în funcțiune în 1996 și a livrat, până în prezent, 139 milioane MWh, reprezentând 9% din consumul național, pe o perioadă de 27 de ani. De asemenea, Unitatea 1 a împiedicat eliberarea în atmosferă a 135 de milioane de tone de CO2.

Care este stadiul realizării depozitului de deșeuri pentru SNN? Îl va face ANDR sau Nuclearelectrica?

Cosmin Ghiță: Responsabilitatea, conform legislației, construirii depozitului definitiv de deșeuri revine Agenției Naționale si pentru Deșeuri Radioactive.

Însă SNN are o contribuție financiară pentru dezvoltare. SNN acoperă din bugetul său costurile asociate cu activitățile proprii de gestionare a combustibilului uzat și a deșeurilor radioactive rezultate din funcționarea centralei si retehnologizarea reactoarelor, până la depozitarea definitivaă. Totodată, SNN plătește anual contribuții către ANDR care sunt destinate dezafectării unităților nuclearoelectrice și depozitării definitive a deșeurilor radioactive.

  • Contribuții pentru dezafectarea fiecărei unități nucleare în valoare de 0,6 EUR/MWh energie electrică netă produsă;
  • Contribuții pentru depozitarea definitivă a deșeurilor radioactive în valoare de 1,4 EUR/MWh de energie electrică netă produsă.

Până la finalizarea și punerea în funcțiune a depozitelor finale de către ANDR, deșeurile radioactive și combustibilul nuclear uzat generate de instalațiile nucleare ale CNE Cernavodă sunt depozitate intermediar (stocate) pe amplasamentul CNE Cernavodă, cu respectarea celor mai înalte standarde de siguranță în domeniu și cu respectarea protecției personalului, populației și mediului, în Depozitul intermediar de combustibil ars (DICA) integral gestionat de SNN.

Ce ne puteți spune despre dezvoltarea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă? La cât se ridică investiția? Cum finanțați investiția? Când vor fi gata?

Cosmin Ghiță: Conform strategiei aprobate de acționari în 2021, Unitatea 3 este estimată a fi conectată la rețea în  2030, iar Unitatea 4, în anul 2031. Proiectul va fi realizat de un consorțiu de firme internaționale, cu expertiză, în baza IGA România-SUA.

Proiectul Unităților 3 și 4 înseamnă aproximativ 66% contribuție a energiei curate în mixul energetic al României, cu 4 unități în operare, cu 20 milioane tone de CO2 evitate anual cu 4 unități CANDU în operare și avantaje socio-economice nete la nivel local, național si pe întreg lanțul de furnizare.

În prezent, Proiectul se află la finalul Etapei I – Pregătitoare, fiind demarate activitățile pentru elaborarea documentațiilor şi planificarea activităților care să permită intrarea în Etapa II – Lucrări Preliminare.

Etapa 1, în care ne aflăm în prezent, reprezintă etapa pregătitoare, având ca obiective principale re-operaționalizarea EN, contractarea serviciilor de asistență tehnică, juridică și contractarea serviciilor de inginerie pentru actualizarea documentațiilor de inginerie și de securitate nucleară necesare repornirii proiectului. EN a fost re-operaționalizată începând cu luna septembrie 2021, fiind ocupate pozițiile critice din punct de vedere tehnic. În luna noiembrie 2021 a fost încheiat Contractul de servicii de inginerie cu Candu Energy privind re-evaluarea structurilor, înglobarea îmbunătățirilor de proiect din perspectiva securității nucleare. Au fost actualizate lista de modificări de proiect cu impact asupra securității nucleare (suplimentare față de proiectul unității de referință – Unitatea 2 CNE Cernavodă), necesare îndeplinirii cerințelor Directivei de Securitate Nucleară, precum şi Ghidurile de Securitate Nucleară şi Documentele Bază de Autorizare, în baza cărora, în decembrie 2022, CNCAN a emis Scrisoarea de Confort care certifică faptul că Proiectul este autorizabil în conformitate cu legislația specifică in vigoare. La 31 mai 2023, EN a depus la DG ENER Comunicarea completă privind Proiectul de investiții Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă, notificare depusă în temeiul Articolului 41 din Tratatul EURATOM. Au fost finalizate activitățile privind reevaluarea structurilor civile, de către Candu Energy, concluzionându-se că toate clădirile existente se pot utiliza pentru continuarea Proiectului U3-4 şi sunt capabile să asigure 60 de ani de funcționare de la punerea în funcțiune, fiind necesare lucrări de reabilitare generale şi de consolidare a unor elemente structurale prin îmbunătățire / întărire / înlocuire, planificarea și proiectarea de detaliu a acestor lucrări se va finaliza în Etapa II, urmând a se executa în Etapa III.

Etapa II – Lucrări Preliminare, în perioada 2024-2026, are o durată estimată de 24-30 de luni, accentul fiind pus pe elaborarea ingineriei critice pentru definirea proiectului, structurarea și contractarea finanțării (prin estimări de cost şi grafic de implementare cu grad ridicat de certitudine), obținerea Opiniei favorabile a Comisiei Europene în urma notificării Proiectului în baza Art. 41 din Tratatul EURATOM și respectiv a unei decizii pozitive în conformitate cu dispozițiile europene relevante în materia ajutorului de stat şi obținerea Autorizației de Securitate Nucleară pentru etapa de Construcție și luarea Deciziei Finale de Investiție, pentru trecerea în Etapa III (Construcție). La finalul acestei etape, se va reanaliza fezabilitatea Proiectului pe baza noilor indicatori tehnico-economici şi se va lua Decizia Finală de Investire, care va permite trecerea Proiectului in Etapa 3.

Etapa de construcție și ultima este preconizata pentru perioada  2026-2031/2032.

Având în vedere investițiile preconizate la SNN, cu cât va crește ponderea energiei nucleare în mixul energetic românesc, în contextul tranziției energetice?

Cosmin Ghiță: Cu două unități CANDU în operare, asigurăm 33% din totalul energiei curate.

Cu 4 unități CANDU în operare și 6 module SMR, 462 MW capacitate instalată, vom ajunge să asigurăm 66% din energia curată a României și aproximativ 33% din necesarul de consum. Sunt cifre importante pentru o singură sursă de energie, însă acesta este avantajul unic al energiei nucleare: disponibilitate, securitate și productivitate.

Ce ne puteți spune despre atacurile cibernetice în cadrul SNN?

Cosmin Ghiță: În cadrul companiei, securitatea cibernetică a fost și este tratată cu maximă seriozitate. În ultimii ani, investițiile realizate la nivel instituțional, cu preponderență în personal calificat și tehnologie, au creat premisele pentru definirea unor procese specifice mai consistente, pentru maturizarea organizației în raport cu această ramură a informaticii și în final, pentru consolidarea culturii organizaționale și asigurarea rezilienței securității cibernetice.

Cum apreciați evoluția prețului acțiunilor SNN la Bursa de Valori? Care este mesajul dvs către investitorii SNN? 

Cosmin Ghiță: Acțiunea SNN a avut o evoluție ascendentă în 2023, cu un randament de preț în 2023 de 14,72%,  randamentul de preț în perioada 2017-2023 fiind de 921,85%.

Acțiunile Nuclearelectrica au înregistrat creșteri și în indicele BET în anul 2023. În conformitate și cu strategia BVB de tranziție spre o piață matură, Nuclearelectrica urmărește indicii FTSE Russel și, în acest scop, și-a propus creșterea lichidității și implicit a valorii acțiunilor prin accesul unui număr mai mare și variat de investitori la acțiunile Nuclearelectrica.

Eforturile noastre sunt de a crește compania, de a valorifica toate oportunitățile pentru companie și acționari/investitori.

Toate investițiile Nuclearelectrica sunt investiții verzi și vizează nu doar dezvoltarea SNN, cu un spin-off puternic, ci și eficiența energetică,  securitatea energetică, independența energetică și protecția consumatorului. Capacitățile de producție pe bază de energie nucleară nu au emisii de CO2, sunt disponibile 24/7, au o dependență extrem de redusă de factorul climatic, sunt sigure.

Actualul context geopolitic global a subliniat mai mult ca niciodată importanța unui sistem energetic rezistent, decarbonizat și independent. Securitatea aprovizionării cu energie și prețurile accesibile pentru cetățeni și industrii sunt chestiuni urgente pentru factorii de decizie din întreaga lume.

Există studii ample care arată fără echivoc că, fără energie nucleară, este extrem de dificil de atins țintele, ca să nu mai vorbim de creșterea peste limita de suportabilitate a costurilor asociate decarbonizării. Se estimează că fără energia nucleară, costurile tranziției către o economie cu emisii reduse de carbon ar crește cu 1,6 trilioane de dolari.

Avem 3 proiecte strategice care în esență sunt o misiune de dezvoltare a SNN, a lanțului de furnizare, a economiei, a educației, iar per total strategia de dezvoltare este gândită ca efect proporțional către piața de capital. Consider transparența și respectul față de acționari/investitori ca fiind elemente esențiale în formarea unei opinii corecte despre un emitent și vom continua să dezvoltăm cu responsabilitate, implicare și comunicare transparență.

Ce ne puteți spune despre obiectivele de ESG ale Nuclearelectrica?

Cosmin Ghiță: Conducerea Nuclearelectrica are o abordare holistică în ceea ce privește includerea criteriilor ESG în strategia și planurile de dezvoltare ale companiei. Una dintre valorile Nuclearelectrica este “siguranță și sustenabilitate” și reprezintă o linie de acțiune strategică. În tot ceea ce face compania: operare, producție, dezvoltare internă, proiecte de investiții, programe de management de mediu,  management-ul activelor, resurse umane, cod de etică și politică anticorupție, scopul este de a dezvolta principiile ESG și obiectivele de sustenabilitate ale Națiunilor Unite, Nuclearelectrica fiind afiliată la United Nations Global Compact.

Ne-am angajat să respectăm principiile de dezvoltare sustenabilă ale Națiunilor Unite și, astfel, acționăm în fiecare zi pentru îmbunătățire, dezvoltare, incluziune, aderență, motivare a propriilor angajați și în egală măsură a colaboratorilor noștri.

Considerăm indicatorii de mediu, social și guvernanță a fi materiali în măsura în care aceștia, prin raportare la diferite categorii de stakeholderi, au capacitatea de a impacta contribuția companiei la nivel intern, extern-societal și de mediu.

Ne consultăm stakeholderii pentru a evalua, cuantifica și introduce indicatorii ESG care dau valoare și reflectă activitățile și proiectele companiei, dar susțin, simultan, interesul stakeholderilor în dezvoltarea pe termen scurt, mediu și lung.

Fiind producător de energie nucleară, contribuim la adaptarea, mitigarea efectelor climatice prin impactul producției de energie fără emisii CO2. Avem ținte, așa cum discutam anterior, să creștem contribuția de energie curată, extern, așa cum intenționăm intern să reducem amprenta de carbon pentru orizontul 2050 și să consolidăm constant sistemele de management al mediului, social și guvernanță.

Raportăm transparent și vom continua să facem acest lucru și cu respectarea noii Directive Europene CSRD.

Ministrul energiei Sebastian Burduja a menționat listarea unor pachete suplimentare de acțiuni la companiile energetice, inclusiv Nuclearelectrica. Cum vedeți un astfel de demers? Aveți în vedere ieșirea pe piața de capital cu o majorare de capital?

Cosmin Ghiță: Aceasta este o decizie a Statului Român, a acționarului majoritar și vom comunica concret pe o astfel de decizie dacă aceasta se va adopta.

Luați în calcul emisiuni de obligațiuni în vederea finanțării proiectelor?

Cosmin Ghiță: Este o posibilitate pe care o avem în vedere și vom acționa, la momentul oportun, daca va fi nevoie, pe baza unei analize de piață și de proiect.

Ce ne puteți spune despre forța de muncă din cadrul Nuclearelectrica? Ce proiecte aveți pentru atragerea tinerilor în cadrul SNN?

Cosmin Ghiță:  Proiectele noastre de investiții sunt dezvoltate pentru a construi un viitor durabil pentru generațiile următoare, așadar ne preocupă în mod egal creșterea unei noi generații de specialiști în România și suntem activ implicați în diverse parteneriate cu universități, licee și scoli prin platforma noastră Nucleu de Excelență, dezvoltând activități de atragere, formare și retenție. În paralel, ne asumăm un rol serios în societate și în comunitățile în care activăm și susținem, prin platforma noastră de responsabilitate socială – Nucleu de Bine, proiecte sociale din domeniul sănătății, educației și mediului.

Platforma „Nucleu de Excelență”, brandul de angajator al Nuclearelectrica, a fost gândită pentru a pregăti  schimbul generațional cât și pentru a atrage și forma o nouă generație de nucleariști. Anul trecut am atins peste 7000 de tineri, prin programele dezvoltate – organizarea de târguri de carieră, prezentări, evenimente, burse, școală duală, școli profesionale, internship și practică.

Lucram activ deja de câțiva ani pentru atragerea forței de muncă pentru proiectele strategice pe care le dezvoltăm. În 3 ani (2021, 2022, 2023) la CNE, am recrutat deja peste 700 de persoane, iar scopul nostru este să formăm noua generație de specialiști în nuclear: pentru CANDU și pentru SMR.

De asemenea, acordăm o mare importanță contribuției pe care o avem în comunitățile în care activăm.

Corelat, am lansat și platforma de responsabilitate socială „Nucleu de bine” care înglobează contribuția societății la dezvoltarea comunităților în care activăm și nu numai. Astfel, în ultimii 5 ani ne-am implicat în peste 200 de proiecte de CSR, în domenii precum educație, sănătate, social și mediul înconjurător, impactând în mod pozitiv direct și indirect milioane de persoane.

Cum apreciați relația SNN cu băncile, în contextul creșterii dobânzilor?   

Cosmin Ghiță: Atât băncile romanești, cât și băncile internaționale și agențiile de credit export susțin dezvoltarea proiectelor de investiții derulate de SNN. Energia nucleară este parte semnificativă a strategiei europene și globale de decarbonizare, iar recunoașterea ca atare la nivel european, precum și demersurile și avansul tehnologic la nivel internațional repoziționează puternic această sursă.

Vă mulţumesc!

Citiţi mâine partea a II-a a interviului 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025