Update articol:
EXCLUSIVITATE

Interviu Cosmin Ghiță: România are toată experiența să dezvolte proiectul SMR în siguranță (PARTEA A II-A)

  • “Implementarea în acest deceniu a tehnologiilor SMR avansate, complementare reactoarelor la scară largă, este o necesitate. Iar România poate avea de câștigat prin leadershipul câștigat în acest domeniu în ultimii ani”.

  • “Se estimează că prețurile proiectului SMR din România vor fi mai mici decât în SUA, reflectând costurile mai mici de dezvoltare din România”.

  • “SUA, Canada, Franța, Marea Britanie, Polonia, Cehia, Estonia, Slovacia, Bulgaria sunt state care sunt interesate să dezvolte SMR și fac deja primii pași în dezvoltare”.

  •  Interviu cu Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica

 Care este stadiul dezvoltării proiectului SMR în România? Vă afectează în vreun fel anunțul NuScale de disponibilizare a personalului?

Cosmin Ghiță: Voi începe cu anuntul NuScale privind proiectul din SUA și disponibilizarea de personal prin raportare la proiectul din România. Pentru proiectul SMR care urmează să fie dezvoltat în România, estimarea costurilor specifice va fi finalizată în timpul studiilor locale FEED (Front-End Engineering and Design) și va reflecta condițiile specifice ale pieței din România. Se estimează că prețurile proiectului din România vor fi mai mici, reflectând costurile mai mici de dezvoltare din România (amplasament deja racordat la SEN, costuri mai mici cu forța de muncă și prin implicarea furnizorilor locali etc). Sunt două contexte foarte diferite.

Interviu Cosmin Ghiță, Nuclearelectrica: “România are șansa extraordinară de a deveni, cel puțin regional, un hub de know-how și expertiză nucleară în dezvoltare de proiecte”- partea I

 

În SUA proiectul SMR era dezvoltat de UAMPS, care este o asociație a companiilor de utilități din municipalitățile statului Utah. Pentru continuarea proiectului trebuia îndeplinit un anumit nivel de abonați în cadrul proiectului, nivel care nu a fost atins. Așadar, este un business case specific, puternic contextualizat. Proiectul SMR din România nu va funcționa pe același model de abonament care a reprezentat un obstacol în procesul de dezvoltare a proiectului din SUA. În calitate de acționar în cadrul companiei de proiect pentru dezvoltarea proiectului SMR în România și viitor operator al centralei SMR, ne menținem încrederea în tehnologiile SMR și în beneficiile pe care acestea le aduc, în complementaritate cu reactoarele de mare capacitate și sursele regenerabile de energie. Prioritatea companiei de proiect și a investitorilor este dezvoltarea unui proiect sigur, robust, iar acest model de SMR este sigurul certificat ca atare, de către cel mai riguros reglementator al industriei globale – US NRC.

Implementarea în acest deceniu a tehnologiilor SMR avansate, complementare reactoarelor la scară largă, este o necesitate. Iar România poate avea de câștigat prin leadershipul câștigat în acest domeniu în ultimii ani. Prin finalizarea proiectului SMR de la Doicești, România are oportunitatea de a deveni un lider regional pentru dezvoltarea acestor tehnologii, cu oportunități majore, nu doar pentru securitatea energetică a României, dar și pentru dezvoltarea lanțului de furnizori, putând devenind potențial centru de producție și asamblare a componentelor și centru de pregătire a viitorilor operatori, precum și operator preferat pentru celelalte centrale SMR în dezvoltare în Europa.

În prezent, proiectul SMR de la Doicești se află într-o fază incipientă. Au fost demarate la începutul anului trecut o serie de activități și studii inițiale de inginerie şi proiectare, analize tehnice ale amplasamentului fostei centrale de la Doiceşti, estimarea calendarului şi costurilor specifice proiectului din România.

Această primă etapă a studiilor a fost finanțată cu un grant de 14 milioane de dolari oferit de către Agenția SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA).

Se estimează ca primul reactor modular din cadrul proiectului centralei de tip SMR de la Doicești va fi pus în funcțiune și conectat la SEN la finalul acestui deceniu, însă calendarul va fi dezvoltat în amănunt după finalizarea studiilor preliminare (FEED) de către compania de proiect – RoPower.

Centrala SMR din România,  odată construită, va deschide calea pentru noi tehnologii energetice inovatoare, va accelera tranziția către energie curată, va crea mii de locuri de muncă și va consolida securitatea energetică europeană, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță nucleară, securitate și neproliferare.

România nu este singura țară interesată de dezvoltarea SMR: există un interes crescut pentru implementarea tehnologiei SMR la nivel global, dar și European. SUA, Canada, Franța, Marea Britanie, Polonia, Cehia, Estonia, Slovacia, Bulgaria sunt state care sunt interesate să dezvolte SMR și fac deja primii pași în dezvoltare. Este chiar o competiție a țărilor pentru a avea întâietate în dezvoltare, pentru că prima țară din Europa care va instala SMR va câștiga și numeroase beneficii: industria și forța de muncă locală vor putea fi implicate în dezvoltarea proiectelor regionale – asta însemnând locuri de muncă și taxe plătite la bugetul de stat și local, dezvoltare regională.

Comisia Europeană a anunțat recent oficial crearea unei Alianțe Industriale dedicată reactoarelor modulare mici (SMR) care se va concentra pe accelerarea implementării acestor tehnologii și pe asigurarea unui lanț de aprovizionare puternic al UE, inclusiv a unei forțe de muncă calificate. Comisia Europeană recunoaște contribuția pe care SMR-urile o pot aduce la decarbonarea sectorului energetic, precum și celelalte beneficii, printre care menținerea și crearea de locuri de muncă.

Tehnologia SMR este una solidă și dovedită, iar tehnologia SMR NuScale se bazează pe  o tehnologie cu o istorie de peste 60 ani de operare în siguranță, în peste 300 centrale din lume.

Ce ne puteți spune despre siguranța tehnologiei reactoarelor mici? Cum le răspundeți celor care zic că nu sunt sigure și pun în pericol viața oamenilor? De cine este aprobată tehnologia NuScale din punct de vedere al siguranței?

Cosmin Ghiță: România, Nuclearelectrica au 27 ani de operare în siguranță a centralei de la Cernavodă, o centrală cu o capacitate de 3 ori mai mare, cu rezultate notabile la nivel internațional și un nivel foarte înalt de securitate nucleară recunoscut ca atare. România are, de asemenea, un reglementator riguros, CNCAN, care evaluează, analizează orice aspect al dezvoltării unui proiect nuclear, care deja a aprobat Documentul Bază de Autorizare pentru centrala SMR NuScale, care va facilita implementarea procesului de autorizare pentru toate etapele de dezvoltare a centralei nuclearoelectrice SMR din România. România are și un lanț de furnizori în industria nucleară care pot contribui la dezvoltarea proiectelor și un sistem de învățământ la cele mai înalte standarde, în domeniul ingineresc.  Pe scurt, România are toată experiența să dezvolte proiectul SMR în siguranță!

În ceea ce privește tehnologia în sine, SMR NuScale este  primul și singurul proiect de reactor modular mic aprobat de Comisia de Reglementare Nucleară din SUA (NRC). Tehnologia SMR a NuScale are avantajul ca reactorul se poate opri și auto-răci pentru o perioadă nelimitată de timp, fără intervenția unui operator, fără nevoie de apă suplimentară și fără nevoie de electricitate și voi detalia. Așa cum am menționat, proiectul SMR are la bază reactoarele PWR, peste 300 la număr aflate în operare la nivel global în prezent, cu peste 60 de ani de experiență în operare, pe care s-au realizat îmbunătățiri remarcabile ale trăsăturilor de securitate în comparație cu flota de reactoare în operare în prezent.

Proiectul centralei electrice NuScale încorporează șapte straturi de protecție pentru a asigura cele mai înalte standarde de securitate pentru populație și mediul înconjurător. Tehnologia SMR a NuScale are caracteristici, capabilități și performanțe care nu se regăsesc în centralele nucleare existente – are sisteme de securitate nucleară complet pasive, ceea ce asigură că:

-Reactoarele se vor opri în siguranță și se vor auto-răci, pe termen nelimitat, fără a fi nevoie de acțiunea operatorului sau a computerului, curent alternativ sau curent direct, sau de adăugare de apă – o premieră pentru tehnologia reactoarelor cu apă ușoară.

-Designul avansat elimină necesitatea a două treimi din sistemele și componentele de securitate nucleară găsite în reactoarele mari de astăzi, inclusiv nevoia de a avea surse de alimentare de rezervă, cum ar fi generatoarele diesel de urgență care sunt costisitoare.

-Clădirea reactoarelor este rezistentă la cutremure, perturbări geomagnetice și alte evenimente naturale, precum și la evenimentele generatoare de impulsuri electromagnetice sau impact al aeronavelor.

-Tehnologia permite amplasarea centralei în imediata apropiere a surselor de preluare a căldurii, pentru termoficare în apropierea centrelor populate și pot fi amplasate pe locul centralelor pe baza de cărbune scoase din uz. Pot fi amplasate în apropierea spitalelor, instituțiilor guvernamentale și unităților de stocare a datelor digitale care servesc drept infrastructură critică și au nevoie de o cantitate limitată de energie electrică fiabilă.

-Combustibilul uzat este depozitat sub apă într-un bazin de beton, timp de cel puțin 5 ani, o structură foarte robustă proiectată pentru categoria seismică 1 și conform cerințelor de rezistență la impactul cauzat de prăbușirea unei aeronave.

-Combustibilul nuclear uzat are încă o energie considerabilă disponibilă și ar putea fi recuperat/reutilizat. Sunt în curs de dezvoltare noi tehnologii care pot utiliza acest combustibil, iar designul NuScale va putea profita de aceste proiecte avansate atunci când vor fi realizate.

Din punct de vedere al securității nucleare, este un proiect extrem de avansat, analizat ani de zile din toate punctele de vedere. După 27 de ani de operare și performanțe, experții români au capacitatea de a selecta o tehnologie robustă, sigură, certificată care sa aducă României aceleași performante și beneficii pe care le-a adus tehnologia CANDU.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025