Nuclearelectrica are proiecte de 15 miliarde de dolari implementate în țara noastră în parteneriat cu SUA, a declarat Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica, într-un interviu pentru Calea Europeană.
Acesta a explicat: “În momentul de față vorbim de un program de investiții care se duce în zona de 12 -15 miliarde de euro în total, pentru o extindere a capacității care ne va ajuta să acoperim până la 40% din necesarul de energie al țării, luând în calcul o posibilă creștere a consumului național datorită consumului de electronice pe care îl face fiecare dintre noi, industrializării și creării de centre de date. România are o infrastructură umană și de telecomunicații foarte bine pusă la punct și este un loc propice dacă poate deservi și din punct de vedere energetic găzduirea industriei de centre de date în regiune.
Parteneriatul dintre România și SUA în domeniul energeticii nucleare este așezat încă dinainte de 1989. Chiar pornirea programului actual are la bază un Memorandum de înțelegere între România și US Departament of Energie, care a fost semnat în 1968- 1969, după care am beneficiat de primul credit pentru Cernavodă dat de US Eximbank în 1981, semnat de către președintele Nixon.
Deși tehnologia de bază este canadiană , am avut mereu o componentă importantă americană, iar acum, după eforturile din 2019 -2020 care au culminat cu semnarea Acordului interguvernamental între România și SUA, s-au conturat proiectele nucleare la care lucrăm în momentul de față, cele de retehnologizare, extindere a unităților 3 și 4 și dezvoltarea primului reactor modular de talie mică (SMR). În acest sens, mai multe finanțări au fost accesate.
Actualele proiecte au început sub primul mandat al președintelui Trump, au fost asumate mai departe de către președintele Biden și vedem în continuare deschidere prin sursele de finanțare și prin toată această colaborare.
Un proiect nuclear se întinde pe foarte mulți ani, are un orizont până la sute de ani și traversează multe ciclurile politice și electorale până ajunge la succes. Și noi am avut succes în domeniul acesta împreună cu partenerii noștri, din Europa, Canada și Statele Unite, care au reușit să ne pună pe un loc de frunte la nivel global, bineînțeles internalizând foarte multe din capabilități și utilizând unele cunoștințele dobândite în relație cu aceștia în plan național”.
Despre demararea SMR în România, Cosmin Ghiță a spus: “Graficul curent ne spune că punerea în funcțiune a primului modul al Centralei de la Doicești va fi undeva la începutul anului 2030, sfârșitul anului 2029. În prezent, ne aflăm în faza FIT2 a proiectului, care va oferi un grad mai mare de certitudine asupra graficului și bugetului total al proiectului, repere față de care, la finalul acestuia, vom lua o decizie finală de investiție. Dialogul cu partenerii noștri și modul de colaborare sunt excelente. Toate companiile implicate doresc să contribuie și să depună toate eforturile pentru a asigura succesul proiectului. Faptul că este vorba despre o inovare, iar aceasta are loc chiar pe teritoriul Uniunii Europene, a atras și interesul autorităților europene, care ne sprijină în acest demers. Așadar, avem un mediu de colaborare propice, pe baza căruia ne dezvoltăm noile capacități de producție în domeniul energeticii nucleare”.
Întrebat cum se implică Nuclearelectrica în asigurarea nu doar a continuității funcționării reactoarelor sau dezvoltării de noi capacități, dar și în asigurarea resurselor umane care să gestioneze aceste capacități, Cosmin Ghiță a spus: “Parteneriatul cu instituțiile de învățământ superior e absolut critic pentru noi, dar și cu liceele vocaționale. Avem în mediul preuniversitar programe duale, în special cu Liceul Axiopolis din Cernavodă, dar avem și programe duale implementate la nivel universitar, cu Universitatea Ovidius. De asemenea, avem programe de specialitate, făcute de către Politehnica și Universitatea din Pitești care se specializează pe cursuri pentru producția de combustibil nuclear. Am văzut un interes foarte mare și din partea altor universități tehnice, cum este Babeș-Bolyai din Cluj, cu care încercăm să colaborăm. Avem nevoie de cât mai multă resursa umană. Când am venit în această poziție, în 2017, programul de masterat al Universității de Energetică de la Politehnică pentru studiul energeticii nucleare nu era cel mai frecventat, însă am reușit să beneficiem de proiecte care au dat un stimul, au rejuvenat interesul tinerilor pentru energetica nucleară, inclusiv prin implementarea unor repere cum este simulatorul NuScale care a fost instalat în cadrul Universității Politehnica. Am reușit să stimulăm chiar mai mult interesul la nivelul studenților pentru o carieră în energetica nucleară, o carieră care este de durată, stabilă și oferă satisfacții în plan profesional, poate mai mult decât în alte domenii unde rata de turnover este mult mai mare”.