Update articol:

Interviu Roberto Musneci: Avem peste 100 de proiecte în România; pentru noi, actul de binefacere pornește de la o latură spirituală  

Roberto Musneci
  • “Misiunea Ordinului de Malta este apărarea credinței și ajutorul pentru cei care au nevoie”.

  • “Vrem pace acum, imediat, dar avem și o latură realistă. Pacea trebuie să fie justă, să fie respectă integritatea teritorială”.

  • Interviu cu Excelența Sa, domnul Roberto Musneci, ambasadorul Ordinului Suveran de Malta în România

Domnul Roberto Musneci este cetățean italian, născut la Roma, și are peste 25 de ani de experiență în sectorul farmaceutic și medical din Europa de Est, unde a fondat și a condus un grup de filiale pentru o multinațională importantă (Glaxo, apoi GlaxoSmithkline ) ca vicepreședinte al Europei de Sud-Est, înainte de a conduce unitatea de afaceri globală Consumer Health din Londra, unde el și soția sa, Marialaura, au locuit din 1994 până în 2002.

Ajuns în România în 2002, după ce a părăsit grupul în 2007, a devenit cofondator al companiei de comunicare strategică (Serban & Musneci Associates), pledând pentru „Acces durabil la inovație medicală” în țările cu venituri medii și a înființat CMC Consulting, cu scopul de a promova medicina regenerativă inovatoare și tehnologii de reabilitare, precum și consiliere în acorduri de fuziune și achiziție și programe de responsabilitate socială corporativă.

Roberto Musneci a fost director neexecutiv al mai multor companii listate în Londra și București, membru al consiliului de administrație al Consiliului Investitorilor Străini din România și președinte al Camerei de Comerț Americane din 2004 până în 2006. Din 2017, este și președinte al Camerei de Comerț Italiene pentru România. Ambasadorul Roberto Musneci a fost numit Cavaler al Ordinului Stelei Italiei de către președintele Republicii Italiene în iunie 2009.

Reporter: Excelența Voastră, ce ne puteți spune despre relațiile diplomatice dintre România și Ordinul Suveran de Malta?

Roberto Musneci: În prezent, relațiile dintre autoritățile din România și Ordinul Suveran de Malta sunt excelente. Vizita domnului prim-ministru al României la Roma, pe 14 februarie, a fost foarte aplicată, relativ scurtă, dar suficient de lungă.

Avem în vedere teme care permit optimizarea resurselor disponibile pentru beneficiarii noștri, oamenii săraci și nevoiași.

Reporter: Când au început aceste relații?

Roberto Musneci:  Relațiile diplomatice dintre România și Ordinul Suveran de Malta au început în 1932, dar Ordinul Suveran de Malta este prezent în România din perioada 1247-1248. Când au  plecat din nordul Africii, unii cavaleri s-au stabilit în această parte a Europei Centrale și de Est. Astfel, prezența cavalerilor de Malta în zona aceasta datează de aproape 800 de ani.

Dar relațiile diplomatice propriu- zise dintre România și Ordinul Suveran de Malta datează de aproape 90 de ani.

Reporter:  Ce înseamnă Ordinul Suveran de Malta? Se știu puține lucruri în România despre Ordinul Suvern de Malta.  

Roberto Musneci: Ordinul Suveran de Malta își are rădăcinile în străvechiul ordin al Cavalerilor Ospitalieri sau Cavalerii Sfântului Ioan, înființat în 1050 în Țara Sfântă și recunoscut ca ordin religios cavaleresc prin Bula papală a Papei Pasquale al II-lea, din anul 1113, cu numele de „Ordinul Sfântului Ioan din Ierusalim”. A devenit un ordin militar atunci când a trebuit să-și apere spitalele proprii din Țara Sfântă, dobândind inclusiv un teritoriu și funcționând ca un Stat. În decursul secolelor a pierdut anumite teritorii și a dobândit altele (insulele Rodos sau Malta). Din 1530, Ordinul stăpânea insula Malta „concesionată” de Regatul celor două Sicilii.

În 1798, forțele imperiale franceze ale lui Napoleon Bonaparte au preluat controlul insulei, impunând cedarea acesteia de către cavalerii de Malta. Ordinul și-a pierdut, după această cucerire, funcția sa militară.

În 1800, Malta a fost ocupată de englezi, suveranitatea acestora fiind confirmată prin tratatele de la Paris din 1814 și Viena din 1815. După mai multe peregrinări prin Europa, sediul ordinului se stabilește, din 1834, la Roma, pe teritoriul Statului pontifical. După 1870, sediul conducerii Ordinului rămâne în continuare la Roma, pe teritoriul statului italian (cele două imobile deținute de Ordin în capitala Italiei se bucură de un regim de extrateritorialitate asemenea reședințelor diplomatice ale altor state).

Ordinul de Malta, cu o suveranitate de peste 1000 de ani,  este un stat atipic, fără teritoriu. Ordinul de Malta are o anumită specificitate, este unic, și-a menținut suveranitatea și este recunoscut diplomatic de peste 120 de țări din toată lumea. Ordinul de Malta nu are obiective teritoriale, comerciale sau de business. Misiunea Ordinului de Malta este apărarea credinței și oferirea ajutorul pentru cei care au nevoie.

Reporter: Vă rugăm să ne detaliați care este misiunea Ordinului de Malta.  

Roberto Musneci: Ordinul este subiect suveran de drept internațional. Misiunea și activitatea Ordinului sunt strâns legate de credința catolică și sunt sintetizate prin motto-ul „Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum” (Apărarea credinței și sprijinirea nevoiașilor). Activitățile diplomatice ale Ordinului Suveran al Maltei sunt strâns legate de misiunea sa umanitară, iar prezența misiunilor diplomatice acreditate în peste 100 de țări ale lumii susține activitățile filantropice ale Ordinului. Ordinul Suveran de  Malta are relații bilaterale cu 113 state și relații oficiale cu 5 state.

În domeniul politic internațional, Ordinul de Malta este neutru, imparțial și non-politic. Datorită acestor caracteristici, Ordinul Suveran de Malta poate acționa ca un mediator ori de câte ori i se solicită intervenția sa pentru a facilita soluționarea unei dispute.

Reporter: Ne puteți detalia ce înseamnă apărarea credinței?

Roberto Musneci: Cavalerii trebuie să fie catolici, iar ghidul nostru spiritual este Sfântul Pontius.

Tehnic vorbind, suntem un ordin laic religios, împărțit în trei ranguri.

Cavalerii noștri din rangul întâi – care sunt doar 37-38 în toată lumea – sunt, de fapt, călugări. Cavalerii de rangul trei sunt în jur de 14.000 în toată lumea nu sunt călugări, dar încercăm prin activitățile noastre să fim martorii culturii și credinței creștine. Lucrăm cu  toată lumea, din toate religiile, cu toți cei care sunt dispuși să fie de ajutor.

În România, suntem doar 20 de cavaleri, plus 5 capelani. Lucrăm cu 1000 de voluntari care sunt membri ai organizației de sprijin și avem în jur de 100 de angajați care se ocupă de strangere de fonduri, proiecte europene, lucruri practice.

Din păcate, în România, la fel ca în Italia sau chiar în Malta, sunt organizații false, care se dau drept cavaleri ai Ordinului Suveran de Malta, abuzând de simbolurile și de istoria noastră, chiar dacă nu au nicio recunoaștere diplomatică, nu au niciun rol.

În momentul în care aceste organizații vor să păcălească opinia publică, cerând de exemplu finanțare, schimb de titulatură, acest lucru devine o problemă serioasă și trebuie să protejăm Ordinul, inclusiv pe cale legală.

Reporter: Cum poate să deosebească cineva Ordinul Suveran de Malta de alte organizații false?

Roberto Musneci: Dacă cineva vine și vă cere bani in schimbul alor servicii, sigur nu suntem noi.

De obicei noi cerem alt fel de ajutor, mai mult practic. Ne interesează mai mult dacă aveți două ore pe săptămână pe care să le dedicați unui proiect decât să primim 1.000 de euro.

Banii pentru proiectele noastre nu vin doar din România, vin din toată lumea – Italia, Franța.

Proiectele noastre din Ucraina, de exemplu, sunt susținute de fonduri din Statele Unite, Italia, Ungaria,Polonia. Noi avem expertiză, avem resursele financiare care pot să vină din toată lumea. Încercăm să avem un rol practic, cu un impact asupra nevoiașilor, cu spirit creștin.

Reporter: Ordinul se moștenește?

Roberto Musneci: Istoric vorbind, este un ordin nobiliar. În cea mai mare măsură, Ordinul se moștenea. Dar în ultimii 50 de ani au intrat mulți commoners (cetățeni fără titlul nobiliar n.r.), care nu provin din familii nobiliare și sunt acceptați pentru că au o prezență neinteresată la activitățile de  binefacere, acestea fiind îmbinate cu o credință creștină, catolică. Există o perioadă de pregătire care durează în jur de 2 ani, în care vedem nu doar dacă ești dispus să te pui la dispozitie pentru proiectele noastre, ci și cum gândești.

Pentru noi, actul de binefacere pornește de la o postură spirituală. Aceasta este  diferența care ne caracterizează în momentul de față.

Reporter: Sunt numai bărbați în Ordinul Suveran de Malta?

Roberto Musneci: Acum câteva sute de ani probabil că erau doar bărbați, dar acum situația s-a schimbat. În România avem două femei cavaler, una de rangul doi, care se află în Transilvania, și soția mea .

Reporter: Care sunt cele mai importante proiecte pe care le aveți în România?

Roberto Musneci: În România, avem peste 100 de proiecte. Ne uităm la problemele de sănătate sau de incluziune socială, în mod particular pentru motivele practice.

La nivel de incluziune socială, în Valea Crișului, avem de 15 ani o școală de echitație acrobatică pentru copiii romi. De acolo avem și niște campioni naționali.

În Păulesca avem un centru social pentru comunitatea romă, acolo unde doamnele pot să vină să viziteze un ginecolog când au nevoie. Tot aici, persoanele nevoiașe pot să spele rufe, să bea o cafea, să lase copiii într- o grădină protejată.

În Sfântu Gheorghe avem un spațiu pentru oamenii fără adăpost, unde vin în jur de 65-66 de oaspeți în fiecare zi. Trebuie să menționez că anul trecut 27 dintre ei și-au găsit un loc de muncă. Pentru noi, elementul de reintegrare socială este extrem de relevant.

Reporter: Care este mesajul Ordinul Suveran de Malta referitor la războiul din Ucraina și la războiul din Orientul Mijlociu?

Roberto Musneci:  Vrem pace acum, imediat, dar avem și o latură realistă. Pacea trebuie să fie justă, să fie respectă integritatea teritorială.

Este clar că există o oboseală la nivelul societății. După cum ați văzut, Suveranul Pontif s-a exprimat într- un mod foarte direct cu privire la război.

Sperăm că, la un moment dat, toate părțile se vor așeza la masă și se va găsi o soluție echitabilă care respectă integritatea teritorială, dar protejează minoritățile din zonele respective.

Și în Italia am avut minorități de limbă germană. Au fost discuții, dar nu am avut război.  Cred că, la un moment dat, trebuie să existe puțin bun simț. Și sperăm cât mai repede, bineînțeles.

 

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025