Care sunt noile obligații de monitorizare, raportare și verificare pentru sectoarele petrolului, cărbunelui și gazelor?
În temeiul noului regulament al UE privind metanul pentru sectorul energetic, întreprinderile din sectorul petrolului, al gazelor și al cărbunelui din întregul lanț de aprovizionare vor trebui să măsoare, să monitorizeze, să raporteze și să verifice în mod corespunzător emisiile lor de metan în conformitate cu cele mai înalte standarde de monitorizare și să acționeze pentru a le reduce. În special, regulamentul impune întreprinderilor să cuantifice emisiile de metan la nivel de sursă (cum ar fi puțurile) pentru petrol, gaze și cărbune și la nivel de amplasament pentru petrol și gaze. Operatorii au obligația de a transmite în fiecare an autorităților naționale competente din statele membre ale UE în care sunt situate activele lor rapoarte privind emisiile de metan, evaluate de un verificator terț independent.
Pentru a aborda insuficiența informațiilor cu privire la numărul de puțuri inactive de petrol sau gaze sau de mine de cărbune inactive în UE, regulamentul însărcinează, de asemenea, statele membre să întocmească un inventar al activelor închise, inactive, închise și abandonate aflate în responsabilitatea lor sau aflate pe teritoriul lor, să le monitorizeze emisiile și să adopte și să realizeze un plan de atenuare a acestor emisii cât mai curând posibil.
Cum abordează regulamentul emisiile provenite din evacuarea în atmosferă și arderea la faclă?
Regulamentul interzice evacuarea în atmosferă și arderea de rutină la faclă de către sectorul combustibililor fosili. În special, aceasta impune operatorilor din UE din domeniul gazelor, petrolului sau cărbunelui să înceteze arderea la faclă care poate fi evitată și de rutină și să reducă arderea la faclă și evacuarea în atmosferă în situații inevitabile, cum ar fi urgențe, defecțiuni tehnice sau atunci când acest lucru este necesar din motive de siguranță. În plus, aceasta favorizează reutilizarea sau recuperarea gazelor în detrimentul arderii la faclă și arderea la faclă în detrimentul evacuării în atmosferă. Va fi la latitudinea autorităților naționale desemnate să asigure conformitatea cu regulamentul general, inclusiv cu aceste dispoziții.
Cum vor fi obligate întreprinderile să detecteze și să repare scurgerile?
Regulamentul impune operatorilor de gaze și petrol din UE să ia toate măsurile posibile pentru a preveni sau a reduce la minimum emisiile de metan. Acestea vor trebui să efectueze periodic anchete cu privire la instalațiile lor de gaze și petrol pentru a verifica scurgerile de metan și pentru a le repara cât mai curând posibil. Frecvențele anchetelor variază în funcție de tipul instalațiilor și, în cazul conductelor, de tipul de material din care sunt fabricate. De asemenea, întreprinderile au obligația de a prezenta autorităților responsabile programele lor de detectare și eliminare a scurgerilor (LDAR), inclusiv anchete detaliate și acțiuni planificate. Mai precis, acestea trebuie să efectueze anchete privind componentele care emit metan și să utilizeze dispozitive de detectare în conformitate cu limitele minime de detecție specifice și cu cele mai recente tehnici de detectare care urmează să fie stabilite de Comisie într-o etapă ulterioară în legislația secundară.
Odată detectate, întreprinderile trebuie să repare sau să înlocuiască componentele care prezintă scurgeri dincolo de nivelurile specifice și să continue să le monitorizeze după reparații. Aceste niveluri variază după cum componentele se află deasupra sau sub sol sau în mare.
Cum va îmbunătăți regulamentul transparența în ceea ce privește emisiile de metan generate de combustibilii fosili pe piețele internaționale?
Majoritatea emisiilor de metan legate de energia fosilă consumată în UE au loc în afara UE. Regulamentul va îmbunătăți disponibilitatea informațiilor și va spori transparența. Acest lucru ar trebui să stimuleze reducerea emisiilor de metan în țările exportatoare, deoarece importatorii vor fi în măsură să caute importurile cel mai puțin dăunătoare pentru mediu pentru a le oferi clienților lor.
În temeiul regulamentului, Comisia va institui și va menține o platformă de transparență privind metanul, care va stabili profilurile statelor membre, ale producătorilor și ale importatorilor care introduc țiței, gaze naturale sau cărbune pe piața UE. Același lucru este valabil și pentru țările din afara UE și pentru producătorii care exportă țiței, gaze naturale și cărbune în UE. Acest lucru le va permite importatorilor să facă alegeri în cunoștință de cauză cu privire la achizițiile lor de energie.
Comisia va institui, de asemenea, un instrument global de monitorizare a metanului și va institui o bază de date privind transparența metanului, care să publice periodic rezultatele monitorizării aeriene a marilor emițători de metan din surse de energie, actualizările urmând să fie furnizate în fiecare lună. Datele vor fi obținute prin utilizarea datelor satelitare care furnizează informații cu privire la amploarea, apariția și localizarea surselor cu emisii ridicate de metan în interiorul sau în afara UE.
În același timp, statele membre ale UE vor trebui să colecteze date și informații privind emisiile de metan raportate de operatorii și importatorii din UE și să le pună la dispoziția Comisiei și a publicului.
Cum va funcționa în practică mecanismul de alertă rapidă pentru evenimentele cu emisii suplimentare?
În lunile următoare, Comisia va institui un mecanism de reacție rapidă în cazul așa-numitelor evenimente de „supraemisie”, și anume episoade privind instalațiile, echipamentele sau infrastructura care emit rate foarte ridicate de metan. Mecanismul va furniza informații cu privire la amploarea, recurența și localizarea surselor cu emisii ridicate de metan, atât în interiorul, cât și în afara UE. Acesta se va baza pe datele satelitare și pe datele provenite de la furnizorii și serviciile de date certificate, inclusiv serviciul de imagistică prin satelit sprijinit de UE, Copernicus. Comisia va actualiza periodic aceste informații și le va pune la dispoziția publicului.
În cazul în care instrumentul identifică o nouă sursă majoră de emisii, Comisia va fi în măsură să alerteze țara/țările în cauză, să solicite informații cu privire la măsurile luate pentru a remedia scurgerile și să discute modalitățile de remediere a situației.
Cum va stimula regulamentul reducerea emisiilor de metan generate de energia fosilă importată?
Pe lângă reglementarea industriei țițeiului, gazelor naturale și cărbunelui din UE, regulamentul este, de asemenea, primul din lume care reglementează emisiile de metan provenite din importuri. Mai precis, importatorii de țiței, gaze naturale și cărbune în UE vor trebui să raporteze, începând cu 2025, cu privire la datele anuale privind emisiile de metan, inclusiv din partea țărilor și a întreprinderilor care exportă în UE. Informațiile vor trebui să includă dacă și cum măsoară, raportează și reduc emisiile de metan.
Începând din ianuarie 2027, regulamentul prevede, de asemenea, ca noile contracte de import pentru petrol, gaze și cărbune să poată fi încheiate numai dacă exportatorii aplică aceleași obligații de monitorizare, raportare și verificare ca și pentru producătorii din UE. Aceasta înseamnă că, pentru toate contractele încheiate cu exportatorii către UE după intrarea în vigoare a regulamentului, importatorii din UE vor trebui:
- să demonstreze (începând din ianuarie 2027) că producătorii în cauză fac obiectul măsurării, monitorizării, raportării și verificării emisiilor de metan în conformitate cu cerințele regulamentului UE.
- raport (din 2028) privind intensitatea metanului din producția de petrol, gaze și cărbune pe care le introduc pe piața UE, în conformitate cu o metodologie care urmează să fie stabilită ulterior de Comisie în legislația secundară. Pentru a asigura condiții de concurență echitabile, producătorii din UE vor fi, de asemenea, supuși acestei obligații.
- să demonstreze (începând din 2030) că intensitatea metanului pentru producția de petrol, gaze și cărbune importate pe piața UE se situează sub anumite valori maxime, care urmează să fie stabilite de Comisie într-o etapă ulterioară în legislația secundară.
Pentru a menține securitatea aprovizionării, nerespectarea cerințelor regulamentului nu va duce la interzicerea importului de petrol, gaze sau cărbune pe piața UE. În schimb, statele membre vor institui un sistem de sancțiuni, de exemplu, penalități cu titlu cominatoriu sau amenzi, care vor fi aplicate de statele membre pentru încălcarea prezentului regulament. Autoritățile naționale din statele membre vor trebui să stabilească sancțiuni la niveluri eficace, proporționale și disuasive.
Creșterea transparenței pieței în ceea ce privește importurile de energie fosilă în UE va fi esențială pentru a stimula adoptarea pe scară mai largă a soluțiilor de atenuare a emisiilor de metan în întreaga lume, în conformitate cu obiectivele UE de a avansa tranziția verde la nivel mondial.
Care sunt următoarele etape?
Regulamentul va intra în vigoare în a 20-a zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE. În termen de șase luni de la intrarea în vigoare, statele membre trebuie să desemneze autoritățile naționale competente care să supravegheze respectarea efectivă a regulamentului de către operatorii de petrol, gaze și cărbune din UE, precum și de către importatori și verificatori independenți.
Comisia va prezenta legislația secundară necesară, care va detalia obligațiile care le revin operatorilor din UE și autorităților competente, precum și importatorilor de energie fosilă.