* Rompetrol Rafinare, unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat
Rafinăria Petromidia Năvodari, operată de Rompetrol Rafinare, companie membră a grupului KMG International, a trecut, în ultimii 17 ani, printr-un amplu proces investiții – de peste un miliard de dolari, fiind, în prezent, cea mai mare unitate locală de profil, cu o capacitate de peste 5 milioane de tone/an și una dintre cele mai moderne rafinării din Europa de Sud-Est.
Investițiile de la Năvodari cuprind facilităţi conexe care susţin direct activitatea din rafinărie – terminal marin offshore, rampe automatizate de încărcare, parcul de rezervoare.
În ultimii ani, rafinăria Petromidia a continuat programele de optimizare a proceselor de producție (creșterea capacității de procesare împreună cu creșterea productivității de produse valoroase; reducerea pierderilor tehnologice, optimizare rețetelor de materii prime; aprovizionarea constantă cu țiței, materii prime alternative și alte materii prime; optimizarea funcțiunilor unităților de distribuție; atenuarea evenimentelor de capacitate redusă / oprire planificată / evenimente neplanificate) și eficientizare a costurilor de operare (eficiență energetică și reducerea costurilor de procesare), programe continuate cu succes până în prezent.
Astfel, rafinariile Petromidia și Vega (operate de RRC) reprezintă 44,6% din capacitatea locală de rafinare și ar putea acoperi 70% din cererea internă actuală pentru motorină și benzină, Petromidia având cel mai mare randament al produselor albe (benzină, motorină și jet) din regiune.
Diversitatea surselor de aprovizionare reprezintă un element important al securității energetice, iar terminalul maritim offshore al Grupului are o contribuție semnificativă la asigurarea unei rute alternative de aprovizionare cu materii prime aducând titeiul din câmpurile petrolifere Tengiz și Kashagan, zonele cele mai bogate în resurse din Kazahstan.
Pe lângă accesul direct la sursa de țiței, Rompetrol Rafinare asigură a doua cea mai mare rezervă de produse petroliere și țiței din cadrul stocurilor de siguranță reglementate.
Grupul KMG International, prin Rompetrol Rafinare, asigură noi investiţii, cum ar fi cele implementate în revizia generală din acest an (circa 85 de milioane de dolari doar în proiecte de modernizare şi retehnologizare) şi urmăreşte noi oportunităţi de dezvoltare pe linie operaţională, în sfera decarbonizării, dar şi pe parte logistică.
În 2024, unitatea din Năvodari urmăreşte atingerea unui randament de 85,85% pentru produse albe, iar din materiile prime procesate, Rompetrol Rafinare intenţionează să obţină 2,19 milioane de tone de motorine şi 1,34 milioane de tone de benzine care vor ieşi de pe porţile rafinăriei Petromidia.
*Contribuții de 1,12 miliarde de dolari la bugetul de stat, în primele 9 luni din 2024
De alfel, Rompetrol Rafinare și-a reconfirmat angajamentul pentru susținerea stabilității din sectorul energetic, aproape 70% din totalul carburanților obținuți în perioada ianuarie – septembrie 2024 fiind livrați pe piața autohtonă, potrivit raportului financiar al Rompetrol Rafinare la 30 septembrie 2024.
Rompetrol Rafinare este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu 456 de milioane de dolari în T3 2024, respectiv 1,12 miliarde de dolari plătite în primele 9 luni din 2024. Din total, 30,3 milioane de dolari reprezintă contribuția la solidaritate pentru anul 2023, iar 6,1 milioane de dolari reprezintă taxa pe cifra de afaceri, aferentă primului semestru din 2024.
*Aproape 2000 de locuri de muncă
Compania folosește cele mai bune practici pentru atragerea, păstrarea și motivarea angajaților săi, care sunt principalii contribuabili la dezvoltarea grupului.
Compania este pe deplin angajată in responsabilitățile sale pentru dezvoltarea lor și pentru comunitățile în care își desfășoară activitatea. Numărul de angajați ai Rompetrol Rafinare S.A., împreună cu cel al filialelor sale, la sfârșitul lunii iunie 2024 a fost de 1.895.
*Petromidia – 45 de ani de dezvoltare, inovaţie şi performanţă
Rafinăria Petromidia aniversează, anul acesta 45 de ani de activitate.
Petromidia a pornit în 1979, odată cu începerea funcţionării Instalaţiei de Distilare Atmosferică. Treptat, noi instalaţii au intrat în fluxul operaţional, Petromidia numărând astăzi nu mai puţin de 29 de instalaţii specializate în rafinare, petrochimie sau utilităţi.
Prin complexitatea ridicată a rafinăriei, se pot obţine peste 30 de produse principale şi auxiliare distincte, printre care carburanţi (benzine, motorine, kerosen), gaze petroliere lichefiate, polietilene, polipropilene sau cocs de petrol. Totodată, semifabricatele rezultate sunt valorificate în rafinăria Vega Ploieşti, singura unitate din ţară care poate produce bitum sau hexan.
Un activ de calibru pentru sectorul energetic românesc, Petromidia a fost preluată în 2007, alături de toate celelalte unităţi de producţie şi companii Rompetrol, de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas. La doar un an distanţă, este iniţiat programul de creştere a capacităţii rafinăriei de la 3,5 milioane de tone, la 5 milioane de tone de materii prime procesate pe an.
În cei 45 de ani de funcţionare neîntreruptă, Petromidia a procesat circa 150 de milioane de tone de materii prime: aproximativ 26 de milioane de tone în perioada 1979 – 1990, 23,2 milioane de tone în tronsonul 1990 – 2000 şi 26,6 milioane de tone, din 2000, până la preluarea făcută de KazMunayGas. Din acel moment şi până în prezent, poate fi definită o perioadă de graţie pentru Petromidia, cu volume totale care se apropie de 80 de milioane de tone de materii prime procesate.
Practic, mai mult de jumătate din totalul materiilor prime ajunse în Petromidia, au fost rafinate în ultimii 17 ani, cu sprijinul unicului acţionar al KMGI. Anual, între 60% şi 75% din totalul ţiţeiurilor procesate provin din Kazahstan.
Dezvoltarea constantă vine în contextul în care sectorul de rafinare a înregistrat scăderi semnificative în numărul şi capacităţile de rafinare la nivel european, cauzate inclusiv de cererea de produse petroliere. În 2009 – 2014, scăderea a fost de circa 10%, uşoare creşteri au fost consemnate în perioada 2015 – 2019, dar pe fondul efectelor pandemiei COVID-19, au reapărut scăderi de circa 12% în cerere.
Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct şi indirect) şi Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).
*Dezvoltare sustenabilă şi implicare în comunitate – 750.000 dolari anual
Suplimentar investiţiilor in tehnologie şi realizărilor industriale, Rompetrol sprijină activ, de mulţi ani, comunităţile locale prin diverse iniţiative în domeniile sănătăţii, educaţiei, şi protecţiei mediului, dar şi social.
Prin aceste proiecte, Rompetrol demonstrează un angajament consistent faţă de comunităţile pe care compania le deserveşte, investind anual peste 750.000 USD doar în Constanţa, consolidându-şi astfel rolul de cetăţean corporativ responsabil şi lider în sectorul energetic.
Angajamentul Rompetrol pentru educaţie este evidenţiat prin susţinerea diferitelor proiecte, toate aliniate cu Obiectivul de Dezvoltare Durabilă (SDG) 4 al Naţiunilor Unite: Educaţie de Calitate. Dintre acestea, amintim:
- Programe de Internship: Cu mii de studenţi participanţi în ultimii 20 de ani, compania oferă experienţă practică şi oportunităţi de dezvoltare profesională pentru tinerii talentaţi, formând viitorii lideri ai industriei.
- Competiţii naţionale şi internaţionale de şah: pentru dezvoltarea intelectuală şi a gândirii strategice în rândul copiilor, prin competiţii şi cursuri gratuite de şah în zonele rurale şi urbane din Constanţa.
- Acces la infrastructura IT pentru şcoli: Oferirea infrastructurii IT esenţiale în zonele rurale din Constanţa, printr-un proiect în parteneriat cu organizaţia Dăruieşte Aripi.
- Susţinerea misiunii organizaţiei Teach for Romania în zonele rurale din judeţ.
Angajamentul Rompetrol faţă de sănătate se aliniază cu SDG 3 al ONU: Sănătate şi Bunăstare. Compania a făcut investiţii semnificative pentru îmbunătăţirea infrastructurii şi serviciilor medicale:
- Centrul Medical Năvodari: O investiţie de 400.000 USD în echipamente de radiologie şi ginecologie a îmbunătăţit serviciile medicale locale pentru comunitatea de aproximativ 50.000 locuitori.
- Spitalul Judeţean Constanţa: Rompetrol a investit 120.000 USD pentru îmbunătăţirea facilităţilor medicale, în secţia de obstetrică, asigurând îngrijiri medicale mai bune pentru comunitate, într-un proiect realizat în parteneriat cu organizaţia Dăruieşte Aripi.
- Unitatea Medicală din Corbu: compania a furnizat echipamente de oftalmologie de înaltă performanţă, îmbunătăţind serviciile medicale din comuna cu 3 sate.
- Parteneriate şi proiecte locale cu Fundaţia pentru SMURD.
- Alte proiecte în derulare: La Spitalul de Pneumofiziologie Palazu Mare sprijin pentru echiparea secţiei de oncologie, achiziţia unui mamograf pentru Unitatea Medicală Năvodari, achiziţia de echipamente de urgenţă pentru UPU a Spitalului Judeţean Constanţa.
Suplimentar, Rompetrol susţine dezvoltarea comunităţii, contribuind la SDG 11 al ONU: Oraşe şi Comunităţi Durabile, prin diverse acţiuni:
- Loc de joacă în Corbu: Construirea unui nou loc de joacă în comuna Corbu a oferit un spaţiu sigur şi distractiv pentru copii şi familii, îmbunătăţind bunăstarea comunităţii.
- Acţiuni de ecologizare a plajelor: Angajaţii Rompetrol sărbătoresc anual Ziua Mondială a Mediului prin acţiuni de curăţare a plajelor din vecinătatea rafinăriei.