Fonduri de investitii

Investițiile în piața de capital – soluție de conservare a averii; Dan Popovici, OTP Asset Management: Clienții cu peste 100.000 de euro, care au apelat la administrarea discreționară a portofoliilor individuale, au în medie 50 de ani

OTP Asset Management România a fost recent, dublu premiată în cadrul Galei Profesioniștilor din Asset Management, ediția I, organizată de Asociația Administratorilor de Fonduri, respectiv OTP Expert, a primit premiul pentru Cel mai performant fond de acțiuni locale în ultimii 3 ani, iar Daniel Dumitrescu a fost distins cu premiul pentru Best young fund manager. Pornind de la acest context, discutăm astăzi cu Dan Popovici, CEO al OTP Asset Management România, despre cel mai recent produs lansat de companie, respectiv – Portofolii individuale discreționare, lansate anul acesta.

***

Ați lansat serviciul de administrare pe bază discreționară a portofoliilor individuale acum șase luni de zile? Cum au primit clienții dumneavoastră acest nou serviciu?

Dan Popovici: OTP Asset Management a început să ofere servicii de administrare discreționară a conturilor individuale începând cu sfârșitul lunii martie 2023. Din punctul nostru de vedere, această nouă linie de business a societății a fost bine primită de clienții noștri cu disponibilități ridicate, aici vorbim în general de clienții Private Banking ai OTP Bank România.

Administrarea discreționară a portofoliilor individuale de investiții este un serviciu premium destinat clienților cu disponibilități semnificative (suma minimă pentru accesarea acestor portofolii individuale fiind de 500,000 RON/100,000 EURO).

Noi am creat patru profile de risc pentru clienții noștri, încadrarea în unul dintre aceste profile de risc făcându-se în baza răspunsurilor primite de la client, în urma completării unui chestionar detaliat, care conține peste 30 de întrebări. În funcție de profilul de risc al clientului și de moneda aleasă (lei sau euro) clientului i se va crea un portofoliu de active financiare (acțiuni, obligațiuni, ETF-uri, etc).

Alocarea pe clase de active a fiecărui portofoliu este făcută în funcție de toleranța la risc a clientului, de nevoile acestuia și de situația financiară a fiecăruia în parte.

Puteți să ne spuneți mai multe despre strategiile utilizate în administrarea acestor portofolii individuale administrate pe bază discreționară?

Dan Popovici: Așa cum spuneam și mai devreme, structura portofoliului pe clase de active este diferită în funcție de profilul de risc.

Astfel, structura alocării strategice pe clase de active poate fi una din următoarele:

  • Profil conservator: 100% instrumente defensive;
  • Profil moderat: 70% instrumente defensive și 30% instrumente cu venit variabil;
  • Profil ofensiv: 30% instrumente defensive și 70 instrumente cu venit variabil;
  • Profil agresiv: 100% instrumente cu venit variabil.

Cred că este important de menționat că în cazul portofoliilor denominate în lei, acestea sunt constituite cu expunere directă pe instrumente tranzacționate la BVB (acțiuni) sau pe instrumente cu venit fix denominate în lei și tranzacționate pe piața interbancară din România. Pe de altă parte, portofoliile în valută  oferă o diversificare globală prin intermediul instrumentelor în care investim în numele clienților. Aici ne uităm la instrumente cu venit fix denominate în EURO, dar și la sectoare economice întregi.

Fiecare dintre aceste portofolii au alocați indici de referință relevanți (benchmark-uri). Prin supra-alocare/sub-alocare față de componentele acestor indici, urmărim să supra-performăm evoluției acestora.

Care este diferența între a investi într-un fond de investiții și a deține un portofoliu individual administrat discreționar? 

Dan Popovici: Chiar dacă la prima vedere investiția printr-un fond mutual este oarecum asemănătoare cu cea prin intermediul unui portofoliu individual administrat discreționar, există o serie de diferențe semnificative.

În primul rând vorbim de un proces riguros de profilare a clientului care ne ajută să înțelegem nevoile acestuia, orizontul său investițional și nu în ultimul rând, profilul de risc al clientului. Așa cum spuneam, administrarea portofoliului individual discreționar este un serviciu premium, clientul poate să stabilească o listă de instrumente financiare/companii în care să nu se investească. De asemenea, clientul primește lunar un raport detaliat cu evoluția portofoliului, cu toate tranzacțiile realizate și cu toate costurile aferente portofoliului său. În cazul investiției prin intermediul unui fond de investiții, administratorul nu este obligat de lege să publice informații detaliate legate de portofoliu decât o dată la șase luni.

Structura unui portofoliu individual este mult mai flexibilă decât a unui fond deschis de investiții. Limitele interne de expunere în cazul unui astfel de portofoliu sunt mai mari decât limitele de expunere stabilite de legislația în vigoare pentru fondurile deschise de investiții.

Pentru că ați pomenit despre costuri, puteți să ne spuneți ce costuri suportă clienții care optează să investească prin intermediul unui portofoliu individual administrat discreționar?

Dan Popovici: Comparativ cu alte servicii de acest fel, oferite de alți administratori din România, în cazul OTP Asset Management, clientul suportă doar un cost de administrare lunară, stabilit în funcție de profilul de risc al clientului (structura portofoliului pe clase de active) și de suma investită.

Toate celelalte cheltuieli aferente funcționării contului, respectiv costurile de tranzacționare, costurile de decontare, costurile de custodie, etc. acestea sunt suportate de către administrator.

Aici cred că este important de menționat că OTP Asset Management a hotărât ca în cazul conturilor administrate să utilizeze serviciile unei bănci custode. Acest lucru asigură, pe de o parte, o siguranță suplimentară clienților, iar pe de altă parte, ne permite să putem utiliza serviciile mai multor intermediari autorizați din România sau străinătate.

Suplimentar comisionului de administrare, clientul va suporta o dată pe an un comision de succes, dacă performanța pozitivă a portofoliului este superioară indicelui de referință (beanchmark-ului) stabilit pentru portofoliului său.

Prin existența acestui comision de succes OTP Asset Management urmărește să-și alinieze interesele sale cu cele ale clientului. De asemenea, noi am urmărit să eliminăm conflictele de interese potențiale, hotărând ca în structura portofoliilor clienților să nu poată exista fonduri de investiții administrate de societatea noastră sau de alte societăți din Grupul OTP. De asemenea, prin aplicarea acestui comision de administrare unic și suportarea de către societate a costurilor de custodie, tranzacționare, decontare, eliminăm de asemenea, potențiale conflicte de interese privind tranzacționarea excesivă.

Care este profilul acestor clienți, cine sunt clienții dumneavoastră? În esență, cui vă adresați cu acest produs?

Dan Popovici: Am gândit acest serviciu pentru clienții cu disponibilități semnificative și care doresc să economisească/investească în instrumente specifice pieței de capital. În multe cazuri, aceștia nu dispun de timp pentru alocarea necesară în administrarea unui portofoliu (rapoarte de research, analiză, experiență). Dacă este să analizez clienții cu care am încheiat deja contracte, aceștia sunt profesioniști în domeniul lor de activitate – medici, avocați, manageri de companii, antreprenori sau oameni care și-au vândut  de curând compania pe care au creat-o,  și care vor să investească în piața de capital, dar nu au timpul sau experiența necesară.

Pot să vă spun că vârsta medie a clienților noștri care ne-au mandatat să administrăm portofoliile lor investiționale este de 50 de ani, aceștia având vârste cuprinse între 43 și 62 de ani. Și de asemenea, investitorii sunt atât bărbați, cât și femei.

Până la urmă ceea ce îi apropie ca și profil pe toți acești clienți este faptul că au înțeles că pe termen mediu și lung, investițiile în piața de capital sunt o soluție de conservare a averii și de protecție împotriva efectelor inflației.

Despre OTP Asset Management România

Prezentă pe piața locală din 2008, OTP Asset Management Romȃnia SAI S.A. se află în topul celor mai importanți administratori de fonduri de investiții din România, cu active în administrare de peste 516 milioane de lei la finalul lunii august 2023. Compania administrează o gamă diversă de fonduri de investiţii, oferind posibilitatea de a accesa investiţii în acţiuni, prin OTP Expert, OTP AvantisRO, OTP Innovation, OTP Global Mix, OTP Premium Return și OTP Dinamic, în sectorul imobiliar prin OTP Real Estate & Construction, dar şi investiţii în titluri de stat şi obligaţiuni, prin intermediul OTP Obligațiuni, OTP Euro Bond, OTP Dollar Bond și OTP ComodisRO. În prezent, compania deservește peste 14.200 de investitori, din segmentul de retail și clienți persoane juridice, în 11 fonduri deschise de investiții și serviciul de Portofolii Individuale administrate discreționar.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

2 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

3 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

3 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

4 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

6 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

7 ore ago

This website uses cookies.

Read More