Consiliul de Securitate al ONU urmează să decidă săptămâna viitoare, la cererea Algeriei, asupra unui nou text prin care se cere o “încetare a focului umanitară imediată” în Gaza, un apel blocat de mai multe ori de Statele Unite, au declarat sâmbătă mai multe surse diplomatice pentru AFP, potrivit Agerpres.
Algeria a lansat discuţii în jurul unui nou proiect de rezoluţie după decizia de la sfârşitul lunii ianuarie a Curţii Internaţionale de Justiţie care a cerut Israelului să prevină orice posibil act de genocid în Gaza.
Cea mai recentă versiune a textului consultată sâmbătă de AFP, asupra căreia Algeria a cerut organizarea unui vot marţi,”cere o încetare a focului umanitară imediată, care trebuie respectată de toate părţile”, în contextul în care ofensiva israeliană în Gaza a făcut 28.858 de morţi, în marea lor majoritate civili.
Proiectul de rezoluţie “refuză strămutarea forţată a populaţiei civile palestiniene” şi solicită încetarea acestei “încălcări a dreptului internaţional”. De asemenea, solicită din nou eliberarea tuturor ostaticilor.
La fel ca textele anterioare criticate de Israel şi Statele Unite, actualul proiect nu condamnă atacul Hamas din 7 octombrie împotriva Israelului.
La începutul lunii februarie, ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a estimat că iniţiativa Algeriei pentru o nouă rezoluţie riscă să “deraieze” negocierile pentru un armistiţiu, inclusiv eliberarea de ostatici, negocieri încă în curs.
Credem că acum este oportună adoptarea unei rezoluţii privind încetarea umanitară a focului, a argumentat în urmă cu câteva zile ambasadorul palestinian la ONU, Riyad Mansour. “Există un sprijin masiv în rândul membrilor Consiliului de Securitate”, a asigurat el, în pofida incertitudinii cu privire la poziţia americană.
La mijlocul lunii octombrie şi apoi la începutul lunii decembrie, în pofida presiunilor din partea comunităţii internaţionale în faţa crizei umanitare din Fâşia Gaza, americanii au respins proiectele de rezoluţie care solicitau încetarea focului.
Din 7 octombrie, Consiliul, împărţit în mare măsură în chestiunea israeliano-palestiniană de ani de zile, a putut adopta doar două texte cu caracter esenţial umanitar. Ultimul, adoptat la sfârşitul lunii decembrie cu abţinerea Statelor Unite, a cerut livrarea “la scară largă” a ajutorului umanitar pe teritoriul palestinian.