Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzIsraelul a asigurat marţi că a încetat atacurile aeriene asupra Iranului, după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a avut o discuţie telefonică cu preşedintele american Donald Trump, care la rândul său a dat asigurări că o încetare a focului între Iran şi Israel a intrat în vigoare şi aceasta trebuie respectată, relatează agenţiile AFP şi EFE, potrivit Agerpres.
“În urma conversaţiei preşedintelui Trump cu premierul Netanyahu, Israelul s-a abţinut să efectueze noi atacuri” asupra Iranului, a anunţat biroul de presă al premierului israelian, care însă acuză Iranul că a încălcat de cel puţin două ori acordul de încetare a focului ce fusese convenit să intre în vigoare la ora 05:00 GMT, motiv pentru care aviaţia israeliană a distrus un radar la nord de capitala iraniană Teheran.
Mai devreme, preşedintele american a acuzat atât Iranul, cât şi Israelul că au încălcat armistiţiul.
De partea sa, preşedintele iranian Masoud Pezeshkian a declarat marţi că Iranul va respecta încetarea focului dacă Israelul procedează la fel.
Susţinând că Iranul se află pe punctul de a produce o armă nucleară, Israelul, care este o putere nucleară neoficială, a lansat pe 13 iunie o campanie puternică de atacuri aeriene care au ţintit infrastructura militară iraniană (sisteme de apărare antiaeriană, depozite de rachete balistice etc.), infrastructurile nucleare de la Natanz, Isfahan, Fordo şi Arak, cu scopul declarat de a neutraliza programul nuclear iranian şi stocul de rachete balistice cu care Teheranul a răspuns acestei campanii prin atacuri în valuri asupra Israelului. De asemenea, Israelul a ucis membri de rang înalt din rândul armatei iraniene şi Gardienilor Revoluţiei, precum şi cercetători din sectorul nuclear.
Însă pentru lovirea instalaţiilor nucleare iraniene amplasate în subteran, în special uzina de la Fordow, situată la circa 80 de metri sub un munte, Israelul avea nevoie de implicarea SUA, armata israeliană neavând bombe anti-buncăr suficient de puternice.
Prin urmare, Statele Unite au lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică “Operaţiunea Ciocanul de la Miezul Nopţii”, în care au atacat instalaţiile iraniene de îmbogăţire a uraniului de la Fordow, Natanz şi Isfahan. Au fost folosite în atac 14 bombe anti-buncăr GBU-57, zeci de rachete de croazieră Tomahawk şi peste 125 de avioane militare, printre care şapte bombardiere invizibile B-2, acestea din urmă lansând bombele anti-buncăr, care, conform imaginilor din satelit, au provocat cel puţin şase mari cratere deasupra amplasamentului uzinei de la Fordow.
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
Acțiunile Palantir au crescut cu peste 2% vineri, atingând un nou record. Furnizorul de software…
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de peste 250.000 de lei în urma…
Rusia va lansa, duminică, zborurile comerciale directe pe ruta Moscova-Phenian (capitala Coreei de Nord), au…
Kremlinul a anunțat duminică, de Ziua Flotei ruse, anularea paradei navale tradiționale de la Sankt…
This website uses cookies.
Read More