Energie

Jorgensen (CE): Energia nucleară joacă un rol în construirea unui sistem energetic rezilient şi mai curat

Realizarea planurilor statelor membre privind energia nucleară va necesita investiţii semnificative, de aproximativ 241 de miliarde euro până în 2050, atât pentru prelungirea duratei de viaţă a reactoarelor existente, cât şi pentru construirea de noi reactoare de mari dimensiuni, a estimat Comisia Europeană în cadrul celui de al optulea program nuclear ilustrativ (“PINC”) publicat vineri.

Potrivit Executivului comunitar, sunt necesare investiţii suplimentare pentru reactoarele modulare mici (SMR), reactoarele modulare avansate (AMR) şi microreactoare şi în fuziune pentru viitorul pe termen mai lung.

“Pentru a realiza cu adevărat tranziţia către o energie curată, avem nevoie de toate soluţiile energetice cu emisii zero şi cu emisii scăzute de dioxid de carbon. Energia nucleară joacă un rol în construirea unui sistem energetic rezilient şi mai curat”, a declarat comisarul pentru energie şi locuinţe, Dan Jorgensen.

Pentru unele ţări din UE, energia nucleară este o componentă importantă a strategiilor de decarbonizare, competitivitate industrială şi securitate a aprovizionării. Comisia estimează că, în 2040, peste 90% din energia electrică din UE va fi produsă din surse decarbonizate, în principal din surse regenerabile, completate de energie nucleară. Se preconizează că, în întreaga UE, capacitatea nucleară instalată va creşte de la 98 GWe în 2025 la 109 GWe până în 2050. În mod esenţial, sunt necesare soluţii energetice cu emisii zero şi cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru decarbonizarea sistemului energetic al UE.

Prin urmare, este important să se menţină poziţia de lider industrial a UE în acest sector. Acest program nuclear cu caracter informativ va contribui la orientarea acţiunilor statelor membre către domeniile prioritare.

Asigurarea celor mai înalte standarde de siguranţă, securitate şi garanţii nucleare, precum şi gestionarea sigură şi responsabilă a deşeurilor radioactive vor rămâne o prioritate absolută pentru UE. Sunt necesare mai multe eforturi în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii pentru depozitarea definitivă a deşeurilor radioactive şi a combustibilului nuclear uzat, alături de dezafectarea eficace şi eficienţa din punctul de vedere al costurilor.

Cooperarea dintre autorităţile naţionale de reglementare va contribui la accelerarea procesului de acordare a licenţelor, în timp ce colaborarea internaţională cu parteneri de încredere va asigura o aprovizionare stabilă şi diversificată cu combustibil şi va evita dependenţele.

Perfecţionarea forţei de muncă existente, angajarea de noi talente şi sprijinirea întreprinderilor nou-înfiinţate vor stimula inovarea. Comercializarea şi introducerea pe piaţă a tehnologiilor nucleare de vârf, inclusiv a reactoarelor modulare mici (SMR), a reactoarelor modulare avansate (AMR), a microreactoarelor şi a fuziunii pe termen lung, vor fi, de asemenea, esenţiale pentru viitorul sectorului în Europa şi în afara acesteia.

Comisia va publica versiunea finală a PINC după primirea avizului Comitetului Economic şi Social European. De asemenea, acesta va fi discutat cu statele membre în cadrul Consiliului Energie din 16 iunie 2025 de la Luxemburg.

Articole recente

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

2 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

4 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

5 ore ago

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică în urma furtunii de sâmbătă seară

Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…

5 ore ago

Prima reacție a lui Ilie Bolojan în scandalul Dragoș Anastasiu: “Sigur veți avea, până după amiază, o declarație”

Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…

8 ore ago

China publică un plan de acțiune privind IA la câteva zile după SUA, pe fondul intensificării cursei tehnologice globale

Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…

8 ore ago

This website uses cookies.

Read More