Acordul Interguvernamental România SUA va facilita proiecte care vor susține independența energetică a României, apreciază Kathryn D. Huff, Secretar Adjunct în funcție și Secretar Adjunct pentru Energie Nucleară din cadrul Departamentului pentru Energie, care a vizitat azi centrala nucleară de la Cernavodă.
Vizita sa are în vedere continuarea cooperării în baza Acordului Interguvernamental România-SUA parafat la Washington DC în luna octombrie 2020 și ratificat recent de statul român, implicit a demarării acestei cooperări în timp util pentru realizarea Proiectului Unităților 3 și 4 conform strategiei aprobate în Adunarea Generală a Acționarilor SNN, potrivit unui comunicat transmis de Nuclearelectrica.
Astfel, conform strategiei, dezvoltarea Proiectului Unităților 3 și 4 este structurată în 3 etape derivate din experiență internațională în construcția de noi centrale nucleare: Etapa Pregătitoare estimată să dureze 24 de luni în care se vor contracta servicii de asistență tehnică, juridică și financiară pentru conturarea proiectului; Etapa de Lucrări Preliminare, cu o durată estimată de 18-24 de luni, în care contractorul IPC (inginerie, procurare, construcție) va realiza partea de inginerie critică a proiectului și documentația de securitate nucleară. Etapa a treia va fi dedicată construcției efective și va avea o durata de 69-78 de luni. În baza acestor etape de realizare, este estimat că Unitatea 3 va intră în exploatare comercială în anul 2030, iar Unitatea 4 în anul 2031.
“Sistemul energetic românesc are nevoie de reziliență și sustenabilitate, iar extinderea capacității nucleare în România, în contextul actualei tranziții către o economie curată, răspunde acestor necesități, conduce la creștere economică și socială, dezvoltarea lanțului de aprovizionare, o cerință necesară în paradigmă decarbonizarii, crearea indirectă a aproximativ 19.000 locuri de muncă la nivel de industrie, formare de noi generații de specialiști simultan cu evitarea a 20 milioane tone CO2/an prin operarea a 4 unități nucleare CANDU”, a spus Cosmin Ghiță, Director General SNN.
Acordul bilateral dintre România și SUA vizează dezvoltarea capacității energiei nucleare a României, potrivit unui comunicat transmis de Ambasada SUA. În contextul abordării strategice a Administrației Biden de a combate schimbările climatice prin generarea de energie curată, acest proiect face parte dintr-un context mai larg, în care ambasada lucrează cu guvernul român pentru a sprijini tranziția țării către energie curată.
În timpul vizitei la Centrală Nucleară, Secretarul Adjunct Interimar Huff a discutat despre finanțarea proiectului în valoare de miliarde de dolari.
Secretarul Adjunct Interimar Huff a declarat: „Acest acord interguvernamental istoric va facilita proiecte critice de energie nucleară la Centrală de la Cernavodă, de asemenea activități ample de coordonare în domeniul energiei curate, care vor susține independența energetică a României, crearea la nivel local a unui lanț de aprovizionare pentru energia curată, cercetare de ultimă generație și dezvoltarea forței de muncă”.
Acordul Extins Interguvernamental dintre România și SUA permite cooperarea în domenii importante pentru România și în sectorul energiei nucleare civile, în special în ceea ce privește proiectele de construire a Unităților 3 și 4 și de extindere a duratei de viață a Unității 1. Un Memorandum de Înțelegere a fost semnat cu Banca de Export-Import a Statelor Unite, care și-a exprimat interesul de a acordă sprijinul financiar necesar dezvoltării proiectelor în domeniul energiei nucleare.