Afaceri

Laurențiu Stan, evaluator autorizat și membru AAFBR: Cum influențează tipul tranzacției valoarea unei afaceri

Evaluarea companiilor variază semnificativ în funcție de tipul tranzacției – listare la bursă (IPO) sau achiziție privată (M&A) – chiar dacă, la prima vedere, multiplii utilizați pot părea similari, a declarat, astăzi, Laurențiu Stan, evaluator autorizat și membru al Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) la evenimentul MIRSANU IPO CHALLENGE 2025.

În cazul unei oferte publice inițiale, compania este evaluată în funcție de potențialul de creștere și de perspectivele sectorului, folosind multipli orientați spre viitor, precum EV/Sales (valoarea companiei raportată la cifra de afaceri) sau EV/EBITDA (valoarea companiei raportată la profitul operațional brut) estimat.

Prin contrast, într-o tranzacție privată de tip M&A, multiplii se bazează pe performanțele istorice, iar valoarea este stabilită în urma unei negocieri directe, ținând cont de rezultatele procesului de due diligence, sinergiile posibile și structura tranzacției.

„Un exemplu recent este listarea Premier Energy din mai 2024, când compania a fost evaluată inițial la un multiplu de aproximativ 4,2 ori profitul operațional (EBITDA) și de 6,2 ori profitul net (PER). După listare, încrederea investitorilor a dus la o reevaluare pozitivă, iar în prima zi la bursă multiplii au crescut la 4,5x EBITDA și 7,1x PER”, a explicat Laurențiu Stan, potrivit știripesurse.ro.

Pe partea de fuziuni și achiziții, acesta a exemplificat cu situația uneia dintre cele mai așteptate tranzacții, vânzarea rețelei medicale Regina Maria. Conform estimărilor din presă, aceasta ar putea fi evaluată la aproximativ de două ori cifra de afaceri și de 13 ori profitul operațional, niveluri apropiate de cele ale companiilor listate comparabile, precum Medlife sau Medicover.

„Deși discutăm în termeni de multipli financiari, valoarea reală a unei companii este rezultatul încrederii pe care o inspiră, al contextului de piață și al tipului de tranzacție. IPO-ul captează potențialul de viitor, în timp ce o tranzacție M&A validează valoarea prezentului și posibilele sinergii pentru cumpărător. Diferența o face pregătirea – în cifre, în guvernanță, în echipă și în povestea transmisă pieței”, a precizat Laurențiu Stan.

Comparativ, listarea pe piața de capital oferă vizibilitate publică și acces la surse diversificate de finanțare, însă implică un risc perceput mai ridicat, ceea ce duce, adesea, la evaluări inițiale mai temperate, a precizat Laurențiu Stan. În schimb, tranzacțiile M&A sunt mai discrete, dar pot aduce un preț mai mare, datorită beneficiilor directe obținute de cumpărător.

 

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

3 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

3 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

4 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

5 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

7 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

8 ore ago

This website uses cookies.

Read More