Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzMoneda Turciei s-a stabilizat marţi, după deprecierea semnificativă din ultimele zile, care a afectat şi alte economii emergente, informează Financial Times (FT).
În tranzacţiile de la Londra, moneda turcească s-a apreciat marţi dimineaţă cu 6%, la 6,49 lire/USD, după un declin de 6,3% luni şi 13,8% vineri. Şi indicele principal BIST 100 al Bursei de la Istanbul înregistra marţi dimineaţă un avans de 2,4%, în timp ce titlurile băncilor au crescut cu 4,5%.
După turbulenţele de luni, randul sud-african s-a apreciat marţi cu 2,4%, peso din Mexic cu aproape 1% iar indicele MSCI, care monitorizează 25 de monede de pe pieţele emergente, inclusiv lira turcească şi rubla rusească, înregistra un avans de 0,27%, după un declin de 066% luni.
Analiştii urmăresc cu atenţie dacă Guvernul sau Banca Centrală a Turciei adoptă măsuri pentru sprijinirea lirei şi a sistemului financiar.
“În pofida aparenţelor, luni nu a existat un răspuns politic real din partea autorităţilor turce. Chiar dacă tensiunile dintre SUA şi Turcia se vor rezolva într-o oarecare măsură, lira se va redresa doar parţial. Şi după aceea, jocul de-a şoarecele şi pisica între Banca Centrală a Turciei şi piaţa valutară se va relua, iar în absenţa unor măsuri importante căderea liberă a lirei va continua”, a avertizat Antje Praefcke, analist la Commerzbank, citat de Agerpres.
De la începutul anului şi până în prezent, lira turcească a pierdut peste 40% din valoare, în principal din cauza temerilor privind influenţa preşedintelui Tayyip Erdogan asupra economiei, cererilor sale repetate de scădere a ratelor dobânzilor şi a înrăutăţirii legăturilor cu SUA.
Luni, Banca Centrală a Turciei a anunţat luni intensificarea eforturilor de sprijinire a monedei naţionale, angajându-se să furnizeze “toate lichidităţile” necesare băncilor şi să monitorizeze strict evoluţiile de pe pieţe.
Instituţia a dat asigurări că va adopta toate măsurile necesare pentru a menţine stabilitatea financiară, după ce vineri lira turcească a atins un minim istoric, de şase lire pentru un dolar.
Autoritatea de supraveghere bancară din Turcia (BDDK) a informat luni că va limita tranzacţiile swap, spot şi forward dintre băncile locale şi investitorii străini la 50% din capitalul băncii.
Analiştii atrag de mai multe luni atenţia asupra riscurilor la adresa economiei turceşti, confruntată cu o inflaţie de două cifre şi un deficit mare de cont curent în pofida unei creşteri economice solide. În luna iunie, rata anuală a inflaţiei în Turcia a atins 15,39%, cel mai ridicat nivel înregistrat după 2003.
Google a recunoscut că sistemul său de avertizare timpurie în caz de cutremur nu a…
În urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, 25 de localități din nouă județe ale țării (Alba,…
Autor: Eugen Lascu După cum am mai afirmat și în alte articole, trăim într-o eră…
Autor: Gabriel Grădinescu, fost vicepreședinte ASF Se observă o efervescență în jurul temei guvernanței companiilor…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a lansat un mesaj către antreprenori şi îi roagă să spună…
Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a declarat duminică, după demisia vicepremierului Dragoş Anastasiu şi dezvăluirile acestuia…
This website uses cookies.
Read More